Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Mere af min egen sandhed?

Torsdagstanke

Mere af min egen sandhed?

“Søg og du skal finde” – det kender vi, og det siger vi, når vi leder efter noget. Kender du også “søg, og du skal finde mere af det, du har fokus på”?

Vores hjerner er indrettet til at søge efter det, vi kan placere i kategorier. Så når du er optaget af rødhårede danskere eller mørklødede naboer – vil du lægge mærke til alle, der passer på det søgekriterium og dermed blive bekræftet i din egen sandhed.

Jesus sagde: “Jeg er vejen, sandheden og livet.”

Det udsagn er en udfordring, når verden er indrettet til at give mig mere af min egen sandhed. Når vi alle har fokus på vores egen version af sandheden. For hvad er sandheden om verdens konflikter? om klimaudfordringerne og verdensøkonomien?

Med hver vores sandhed vil vi gå til angreb på andre og deres sandhed. Det gælder i politik og i situationen i dagens krigsområder – og det er farligt, når jeg kun bliver bekræftet i det, jeg i forvejen tror på. Kun få tør gå imod “dagens sandhed” og færre tør sige: “Det var vist ikke, hvad Jesus mente.”

Men hvad mener Jesus med, at han er sandheden? I dag er sandheden en variabel størrelse – og individuel. Internettet giver os tilpassede opslag, som bekræfter vores egen sandhed.

Mine egne børn er vokset op med “Fokus” – et etbindsleksikon, der kort beskrev den vedtagne, kendte viden. Samme information til alle og godt udgangspunkt for at diskutere sandheden. Det virkede for os og har været den bedste investering i en viden, der udfordrede os, og ikke blot var mere af den samme sandhed.

Måske kan fokus – på Jesus – trods alt gøre os fri af vores egen begrænsende sandhed?

Dette er udtryk for skribentens egen holdning.

Giv din mening til kende