Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Hvor mange gange vil det danske retssystem svigte en dansk statsborger?

KOMMENTAR

Hvor mange gange vil det danske retssystem svigte en dansk statsborger?

Den danske statsborger Wenceslas Twagirayezu er strandet i Rwanda i et absurd juridisk teater

Lyt til kommentaren:

Åbn lyd i nyt vindue

Midt i december 2018 får jeg i min egenskab af præst lov at være hos min ven Wenceslas Twagirayezu, den sidste time inden han bliver ført ud til flyet, der skal bringe ham til Rwanda, anklaget for forbrydelser i forbindelse med folkemordet i 1994. Dansk by- og landsret godkendt, at han kan udleveres til retsforfølgelse i et land, hvor eksperter vurderer, man ikke kan være sikker på at få en fair rettergang.

Kommissærens løfte

Til stede sammen med os i lokalet er også den repræsentant fra dansk politi (SØIK), der skal eskortere Wenceslas til Rwanda. Det sidste, jeg hører politikommissæren sige til Wenceslas, er, at om cirka tre måneder vil han være tilbage i Danmark, enten som en fri mand eller for at afsone sin straf. Wencelas er dansk statsborger og vil derfor skulle afsone en eventuel straf i Danmark, og de rwandiske myndigheder har lovet, fortæller kommissæren, at sagen vil blive afviklet hurtigt. Det troede hverken Wenceslas eller kendere af Rwanda på ville blive tilfældet.

Politikommissærens udsagn kom heller ikke til at holde stik. I december 2023 var det fem år siden, at Wenceslas blev udleveret, og inden da havde han sidder varetægtsfængslet i Vestre Fængsel fra maj 2017. Der er gået i alt seks et halvt år siden anholdelsen.

Wenceslas Twagirayezu, (Privat foto)

Trods alt tålelige forhold

Jeg har besøgt Wenceslas i fængslet i Rwanda. Han har haft acceptable forhold. I kraft af sit danske statsborgerskab har han boet i en sektion for internationale fanger. Han har derfor undgået at skulle sove i en køje i overfyldte sale under kummerlige forhold. Sagen er trukket ud, fordi den rwandiske anklagemyndighed gentagne gange har fået sagen udsat.

Et foreløbigt punktum

For nylig blev der så sat et foreløbigt punktum for sagen. Den 11. januar 2024 blev Wenceslas pure frifundet ved retten i Rwanda. DR var til stede og filmede, da hans børn, jeg og nogle venner fik overbragt nyheden per telefon. Dagen efter kunne Wenceslas forlade fængslet som en fri mand. Samme dag ankede den rwandiske anklagemyndighed kendelsen.

Tilliden til retsvæsenet sat på prøve

Jeg må indrømme, at forløbet i byretten i Hillerød og senere i Østre landsret var en hård prøve for den tillid til det danske politi og retsvæsen, jeg er vokset op med at have. Det virkede besynderligt, at Wenceslas, efter så mange år og efter gennemførelsen af omkring 100.000 retssager mod anklagede, pludselig kunne identificeres som en central skikkelse i folkemordet. Wenceslas har aldrig tidligere været sat i forbindelse med folkemordet: Til gengæld har han ytret sig kritisk om styret i Rwanda. At Danmark udleverede ham på de vidneudsagn, der blev fremlagt, var chokerende. Det var også chokerende for kendere af Rwanda, at dansk politi fæstede lid til Rwandas forsikring om en hurtigt afviklet retssag.

Wenceslas har aldrig tidligere været sat i forbindelse med folkemordet: Til gengæld har han ytret sig kritisk om styret i Rwanda.

Strandet i Rwanda uden hjælp fra den danske stat

Nu undrer man sig igen. For det første over, at en dansk statsborger, der er frikendt ved retten i et andet land, ikke modtager nogen hjælp fra danske myndigheder. Vi, Wenceslas’ venner, betaler hans kost og logi. Det klarer vi nok. Men det er chokerende, at danske myndigheder ikke kan formås at anmode Rwanda om at lade ham rejse hjem til sin kone og sine børn efter seks et halvt år, i det mindste indtil en eventuel ankesag kan føres (det kan tage op til et år at afgøre).

Medier og politikere engagerer sig (heldigvis) i en sag om en ung dansk pige, Elvira Pitzner, der kommer i klemme i retssystemet i Dubai. Men ingen interesserer sig for en dansk statsborger, der er blevet kørt rundt i det rwandiske retssystem i fem år og yderligere halvandet år i dansk varetægtsfængsel. Hvad er årsagen til den danske stilhed i denne sag?

Ankesag? Det havde Danmark ikke forudset

Det kan også undre, at de danske myndigheder i forbindelse med udleveringen har lavet en aftale med Rwanda om, hvad der skulle ske i sagen, hvis Wenceslas blev henholdsvis frikendt eller dømt. I begge tilfælde skulle han tilbage til Danmark, enten som en fri mand eller for at afsone sin straf. Derimod er der ikke lavet en aftale om, hvad der skulle ske, hvis han blev frikendt, men sagen blev anket. En situation, der sagens karakter taget i betragtning, nok ikke kan komme som et overraskende udkomme.

Vi mangler forklaringer – og handling

Alt i alt står jeg og andre tilbage med alvorlige spørgsmål i forhold til retssikkerheden i Danmark og danske myndigheders ansvar for (alle slags) danske statsborgere, der kommer i klemme. Hvad blev der af vores selvbillede som et land, der vægter den enkelte borgers ret og rettigheder højt? Vi mangler nogle gode forklaringer fra Udenrigsministeriet og rigspolitiet. Og endnu mere mangler vi handling.

 

Læs eller se mere om sagen

På baptist.dk:
“Folkemordets ofre – dansk baptist på anklagebænken i Rwanda”
Retssag mod dansk statsborger fortsætter i Rwanda

På Danmarks Radios webside:
“Vidner skifter forklaring i sag om folkedrab mod dansk statsborger”
“Min ven er anklaget for folkedrab”
“Dansk mand i lyserød fangedragt er netop nu for retten – anklaget for folkedrab i Rwanda”
“Vidner løj i sag om massedrab i Rwanda – blev lovet en ko”

Seneste på dr.dk den 27. februar 2024:
“Han blev frikendt for folkedrab i Rwanda. Men Wenceslas må stadig ikke vende hjem til Danmark”

 

En kommentar til "Hvor mange gange vil det danske retssystem svigte en dansk statsborger?"

Jette Lund Karlsson

En skandale for den danske stat, som der ikke reageres på

26. februar 2024 kl. 07:44

Giv din mening til kende