Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Kom nu videre!

Kom nu videre!

Sådan lød et slogan i forbindelse med BaptistKirkens 175 års jubilæum for et par år siden. En opfordring til ikke at stå stille, men til at lade udvikle og vokse.

Liv kan kun fortsætte, hvor der er vækst.  Det gælder for alt liv, fra mikroorganismer til de største planter og dyr. Det er naturen; sådan er mennesker også skabt af Gud. Vi vil videre, fremdrift er en naturlig trang. Vækst i sig selv er hverken god eller dårlig – men det afhænger af, hvordan vi forvalter væksten og livet.

Måske har vi brug for mere vækst i nærvær?

Vi vil gerne kunne kontrollere væksten, men kan vi det – og skal vi kunne det? Hvor går grænsen mellem den gode vækst og den vækst, der kan kvæle livet? Hvem kan definere, hvornår væksten er sund? Der er mange forskellige spørgsmål og forskellige svar på disse.

Sammenligning er nødvendig

Vækst er ikke et absolut begreb, men det måles ved sammenligning af størrelser. Vi er skabt til at være sammen med andre, og vi sammenligner vores liv med naboens liv. I den globale landsby er naboerne også de afrikanere, der forlader deres land og kommer til Europa for at få et bedre liv. I alt for mange år har vi i Vesten undladt at dele den økonomiske vækst med disse naboer. Vi har kun delt en smule af vores store overflod. Det gælder bl.a. også BaptistKirkens indsats i Afrika.

Et godt liv afhænger ikke kun af økonomi, men det er en meget vigtig faktor, bl.a. fordi ’et sultent barn kan ikke lære’. OECD[1] har lavet et ’Better Life Index’, som sammenligner livsbetingelser. Her scorer Danmark højt i forhold til gennemsnittet for alle OECD lande. Vi har alle nødvendige forudsætninger for et godt liv.

Men måske har vi brug for mere vækst i nærvær? Nærvær med hinanden både lokalt og globalt – så vi finder det helt naturligt at dele liv med hinanden.

Mening findes i vores relationer til hinanden og til Gud.


1 Organisation for Economic Co-operation and Development (Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling). International organisation, som arbejder for at stimulere økonomisk fremgang og markedsøkonomi mellem de demokratisk regerede medlemslande.

Giv din mening til kende