Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Frikirkernes teolog

Frikirkernes teolog

Bent Hylleberg er en af de mest reflekterende frikirkelige teologer i Danmark. 25. maj fyldte han 70 år.

Bent Hylleberg, der var rektor på Baptisterne Teologiske Seminarium i 12 år og siden studieleder på Skandinavisk Akademi for Ledelse og Teologi (SALT), er nu formand for Baptistkirken i Danmark.

”Han er et autentisk fromt menneske med en enorm arbejdskapacitet, stor viden og indsigt, og samtidig følsom, men ikke sentimental,” siger Lone Møller-Hansen, generalsekretær i BaptistKirken.

Bent Hylleberg er både uddannet på Baptistkirkens Teologiske Seminarium og efterfølgende cand.theol. fra Århus i 1977. Hans engagement som økumeniker begyndte i studieårene i Århus, hvor han bl.a. fungerede som studenterpræst og sammen med lutherske og katolske fæller tilføjede en nødvendig praksis-dimension i miljøet omkring Det Økumeniske Center i Århus. Han var efterfølgende præst i baptistmenigheden i Århus.

Et stort hjerte

Hylleberg var således velkvalificeret til at undervise på Baptistkirkens Teologiske Seminarium, da han kom dertil i 1985. I 1989 blev han rektor og fungerede som sådan indtil seminariet indgik i SALT fra 2000. SALT var et samarbejde mellem BaptistKirken, Dansk Oase, Missionsforbundet, Apostolsk Kirke, Pinsekirken København, samt Hyllie Park Folkhögskola og Örebro Missionsskola i Sverige. Dette samarbejde ophørte fra dansk side i 2009, hvor man i stedet indgik i 3K uddannelsen, der er en fælleskirkelig BA-uddannelse i midten af dansk kirkeliv.

Bent HyllebergTidligere kollega på SALT, Morten Munch, har sagt om Hylleberg, at han ikke blot er kendetegnet ved stor teologisk kompetence og bred kirkeorientering, men også ved et stort hjerte for både kirkens liv og mission og for de enkelte mennesker omkring ham. Mange studerende fra seminariet og fra SALT betragter ham som en af de lærere, der har sat størst spor i deres liv og deres teologiske tænkning. Hans kompetencer havde andre institutioner også øje på. Han har således undervist bl.a. på Århus Universitet og på Institut for Diakoni og Sjælesorg i Dianalund.

Aktiv pensionist

I 2009 gik Hylleberg på efterløn efter 40 år i Baptistkirken og det økumeniske arbejdes tjeneste. Såvel nationalt som internationalt har man nydt godt af hans teologiske viden både i baptistisk og økumenisk sammenhæng.

Hylleberg er et åbent og ærligt menneske, der brænder for det, han beskæftiger sig med, og det har hans kirkesamfund erfaret de seneste år.

Tidligere formand og generalsekretær Ole Jørgensen giver udtryk for, at han i Bent havde en uvurderlig sparringspartner gennem 80erne og 90erne, når der skulle findes farbare veje i situationer, hvor der var brug for at stå sammen frem for konfrontation og konflikt. En på samme tid vis og from person.

Hylleberg har udtalt: ”Jeg glæder mig over, at alle vågne teologer i dag taler om uddannelse til mission. Så længe det perspektiv fastholdes i et bredt kirkeligt samarbejde, holdes drømmen i live.”

Bortset fra de tre børn og syv børnebørn er der ikke meget, der kan trække Bent Hylleberg væk fra frivillige hverv i BaptistKirken. Han har skrevet baptisternes historie i Danmark fra tiden, hvor baptistbørn blev tvangsdøbt med politiets hjælp, og frem til fredelig sameksistens. Det gjorde han i bogen Et kirkesamfund bliver til. Det Danske Baptistsamfund 1839-1989. Lokalt i Tølløse, hvor han bor med sin hustru, Bodil, var han i en årrække menighedsrådsformand, ligesom han har været en ledende skikkelse i Flygtningevennerne.

Giv din mening til kende