Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Afrika i børnehøjde

Afrika i børnehøjde

Line og Rasmus Hylleberg blev i januar udsendt til tjeneste i Burundi sammen med Andreas (5), Anna (8) og Emil (10). Læs om Afrika set gennem børnenes øjne fra en periode, hvor tingene desværre har udviklet sig i en forkert retning, hvad fred og frihed angår. Det er dejligt befriende at høre dem sige de ting og stille de spørgsmål, vi voksne ikke tør sige eller stille – oftest fordi vi ikke har et godt svar selv.

Ved aftenbordet tales der om dagen på arbejde og i skole. Efter et evalueringsbesøg fortæller Rasmus begejstret om, hvordan kirken hjælper børn med at komme i skole. Andreas er ikke umiddelbart imponeret.

OVC Maramvya - 27

Andreas: “I hjælper jo overhovedet ikke spor”.

Line: “Synes du ikke, vi hjælper?”

Andreas: “Nej, I sidder jo bare og spiser og giver ikke mad og penge væk. Kun til dem, som har ét ben!”

Børn, politik og Gud

Emil er meget videbegærlig. For tiden er han optaget af politik, og ofte tales der om afrikanske lande, mens et stort Afrikakort studeres.

Emil: ”Er de ikke sygt dårlige til det med demokrati i Afrika? Er Kagame en god præsident? Hvorfor vil præsidenter ikke opgive deres magt? Hvad gør FN? Og ville du gerne være præsident, far?”

Andreas og Anna lytter som regel med, og spørgsmålene fylder også hos dem.

Er de ikke sygt dårlige til det med demokrati i Afrika?

Ringer til en taxa

Anna var en aften utryg, fordi hun ikke ville være i Burundi, hvis der var nogen, som blev skudt, mens hun var i skole. Andreas trøstede hende imidlertid og sagde: “Anna, hvis der kommer soldater, så skynder vi os hjem og ringer til en taxa og siger, den skal køre os til Danmark!” Andreas har også holdninger til de storpolitiske emner. En dag foreslog han, at vi bad for, at præsidenten blev skudt!

Mountain climbing, Musema, Banga Hill

Huller i tøjet

Line fortæller videre: ”Anna vil gerne, at vi beder for, at hun ikke får mareridt”. Line har spurgt ind til, hvad hun tænker på: “Jeg kan ikke lide Afrika. Jeg kan ikke lide om aftenen, at jeg er mæt og mange stadig er sultne. Hvis I ikke havde taget os med til Afrika, ville jeg aldrig have vidst, at nogen bor i lerhytter. Jeg ville heller ikke vide, at så mange har været flygtninge. Det har alle dem, vi kender. Og jeg troede heller ikke, nogen børn havde så mange huller i tøjet, og sagde ’Give me money’, fordi de ingen penge har. Hvis ikke vi havde været her, så havde jeg troet, at alle i verden havde det godt. Og så var det nemmere at falde i søvn”.

Anna: “Mor, når Gud er så magtfuld, hvorfor kan han så ikke lave en oversvømmelse på præsidentens kontor, så han drukner, mens alle andre i Burundi sover? Og så lave en ny præsident med mere kærlighed i hjertet. Oversvømmelsen skal ikke være over hele verden, som Gud har gjort før. Det skal bare være en lille oversvømmelse!”

Den politiske situation har fyldt meget hos familien, så de har valgt at være åbne over for børnene om, hvad der foregår i det lille land. Derfor de mange, gode spørgsmål og kommentarer.

Burundi - 127

Hvad sker der i Burundi?

Krisen i Burundi er desværre ikke ovre endnu. Urolighederne begyndte, da den nuværende præsident sidst i april meldte ud, at han imod landets grundlov ville stille op til en tredje præsidentperiode. Det affødte hurtigt demonstrationer, hvor der er blevet slået op imod 100 personer ihjel. Uafhængige radioer er blevet brændt og lukket, og mere end 100.000 er flygtet. Et kupforsøg fra nogle af hærens generaler i maj slog fejl, men det er uklart, hvor stor en del af hæren, der støtter hhv. præsident og opposition. Der har været angreb på oppositionspolitikere, og mange forsvinder.

Fakta

Støt Baptistkirken i Burundi og deres arbejde ved at sende en gave mærket ”Burundi” til konto 3201 10042879 eller på Mobile Pay 2299 6483. Gaver er fradragsberettigede efter gældende regler.

Der har fra flere sider været gjort store anstrengelser for at sikre en fredelig løsning, men indtil videre er det ikke lykkedes for hverken FN, afrikanske nabolande, kirker eller civilsamfund at opnå det. Præsident- og parlamentsvalget, der skulle afholdes i juni, er foreløbig blevet udskudt til 15. juli.

Der skal lyde en stor opfordring til fortsat at bede for fred i Burundi.

Giv din mening til kende