Jeg har lige været til præstemøde i Roskilde. Vi lyttede til baptistpræst Finn Basnov fra Holbæk, som fortalte om udfordringerne i en menighed, der er vokset fra 88 til 153 medlemmer og 21 nationaliteter i løbet af de sidste otte år. Et sted, hvor flygtninge og andre fremmede finder et nyt hjem og nye ”forældre” i dette anderledes land.
Det er en enorm udfordring, hvordan vi integrerer de nye danskere i vores samfund og vores menigheder. Vi kan blive meget bedre til det, men andre baptistmenigheder især i Mellemøsten står overfor helt anderledes udfordringer. Og de har brug for vores hjælp – og vi kan hjælpe dem!
Ved Landskonference 2 i Vejle d. 12. november kan vi støtte igennem en kollekt til to af de meget engagerede baptistfællesskaber.
Mens vi i Danmark kan blive nervøse for at blive rendt over ende af flygtninge, har de i Tyrkiet og Libanon millioner af flygtninge fra Syrien og Afghanistan. I de to lande er baptistkirkerne få og små, men de gør en enorm indsats med de få midler, de har.
Fire tyrkiske baptistmenigheder
Fra Tyrkiet, hvor der findes fire små baptistmenigheder i det overvejende muslimske land, fortæller Ertan Cevik, der er formand for baptist-alliancen dér:
”Tyrkiet har nu tre mio. flygtninge. I Buca Baptistkirke i Izmir begyndte vi at hjælpe flygtninge tilbage i 2013. I begyndelsen var det iranere, men efter 2013 er antallet af syrere eksploderet. Vi udleverer mad, bleer og træ til at fyre med.
Det er umuligt at hjælpe alle. Mange af flygtningene bor i simple lejligheder eller telte. I nogle familier må børnene arbejde. Bed for en løsning i Syrien og Mellemøsten og for alle mennesker berørt negativt af denne konflikt.”
Alle i menighederne dér er aktive i flygtningearbejdet enten dagligt eller på ugebasis.
Hver femte i Libanon er syrer
Det libanesiske baptistsamfund er meget velorganiseret, og har bl.a. en udviklings- og nødhjælps-organisation kaldet MERATH. Herfra skriver Alia Abboud, der er direktør for baptisternes udviklingsafdeling:
”Siden 2012 har vi arbejdet med syriske flygtningebørn og deres familier. Vi samarbejder med lokale kirker og organisationer i både Libanon, Syrien og Irak, og lige nu vil vi sikre, at flygtningene kan overleve vinteren.
Hver femte indbygger i Libanon er syrer nu, 1,6 mio. mod 4.5 mio. libanesere, 53 procent af dem er børn. Det ville svare til, at vi i Danmark havde næsten to mio. flygtninge.
Ud over mad og tag over hovedet er det essentielle behov, at der er sikre steder for børnene. I hjemmene er der ofte vold, og mødre må forlade deres mænd for at beskytte sig selv og børnene. For at der skal være en fremtid for børnene, når der engang ikke mere er krig, har de brug for at komme i skole. Nogle få libanesiske menigheder står for undervisning af 1000 syriske børn og har bl.a. uddannet 21 lærere til formålet.
Læs om de 23 projekter, som MERATH står for i dette engelsksprogede nyhedsbrev: lsesd-mebo-newsletter-october-2016.
Giv din mening til kende