Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Retssag mod dansk statsborger fortsætter i Rwanda

Screenshot fra DR's udsendelse "Horisont"

Retssag mod dansk statsborger fortsætter i Rwanda

Wenceslas Twagirayezu er tiltalt for medvirken til folkemordet i 1994 i Rwanda. Den 29. juni 2023 fortsætter retssagen i Rwandas hovedstad, Kigali

 

Lyt til artiklen her:

Åbn lyd i nyt vindue

I maj måned er det seks år siden den danske statsborger, Wenceslas Twagirayezu, blev udleveret til retsforfølgelse i Rwanda. DR TV har i foråret 2023 dækket sagen i to omgange i magasinet ”Horisont”. Udsendelserne forholdt sig kritisk til grundlaget for udleveringen og muligheden for en retfærdig rettergang i Rwanda. Sagen kunne have medført en mediestorm. Men både politikere og medier har været stille – helt stille.

”Horisont”-udsendelserne gav anledning til undren

Baptist.dk har talt med Wenceslas’ gode ven Rasmus Hylleberg, der også medvirkede i ”Horisont”-udsendelserne. Rasmus fortæller om den manglende reaktion:

Wenceslas under retssagen (Foto: Rasmus Hylleberg)

”Der er ikke nogen, der har fulgt op på sagen. Og det er super-ærgerligt! Nogle gange er man heldig at ramme mediestrømmen – men ikke her. Det havde været fedt, hvis medierne havde fulgt op. Det håber jeg fortsat, de gør på et eller andet tidspunkt.”

De to “Horisont”-udsendelser ramte dagligstuerne i den bedste sendetid. Uanset den manglende reaktion i medierne har Rasmus fået en del personlige henvendelser efter sagen. Mange undrer sig over udleveringen af Wenceslas, når anklagemyndigheden i Danmark fandt, at der ikke var grundlag for at rejse sag. Det vækker også undren, at den danske stat ikke forholdt sig mere kritisk til Rwandas retsvæsen på udleveringstidspunktet, end tilfældet var.

Det sidste forklarer Rasmus med den generelle holdning til Rwanda i 2017, da udleveringssagen kørte:
”På baggrund af en række rapporter, der beskrev fremskridtene i Rwanda, var den politiske stemning i nordvesteuropa, at nu måtte man anerkende Rwanda og begynde udlevering – også af statsborgere. Det har ændret sig igen efter nogle dårlige eksempler. Men det var den stemning, Wenceslas blev fanget i.”

Politikerne afventer dommen

“Horisont-udsendelserne har virkelig flyttet noget,” fortæller Rasmus og fortsætter:
“Der er mange engagerede baptister, der er interesseret i sagen. Men der er også kommet reaktioner fra andre sider, hvor man har fulgt sagen mere fra sidelinjen. Måske har man tænkt: ’Nå ja, du tror han er uskyldig, men det er jo også fordi, han er din ven’. Mange er kommet tilbage og har givet udtryk for, at der måske er mere hold i sagen, end først antaget.”

Rasmus Hylleberg fremhæver, at det er helt naturligt, at politikere ikke udtaler sig i en verserende sag. Alligevel er det hans fornemmelse, at mange politikere har set ”Horisont”-udsendelserne. Rasmus har både i en kronik i Politiken den 22. april 2022 og i opslag på sociale medier redegjort for sit syn på sagen.

“Horisont”-udsendelserne støttede i vidt omfang Rasmus Hyllebergs påstande. Selv om ”Horisont” ikke fælder dom, efterlader udsendelserne indtryk af en retssag med iscenesatte vidner og konstruerede beviser.

Den 29. juni fortsætter sagen i Kigali. Ved det seneste retsmøde i december blev sagen udsat. Wenceslas forsvar havde fået lov til at inddrage det danske politis afhøringsrapporter af rwandiske vidner. Men rapporterne var ikke blevet oversat. Det har Rasmus følgende kommentar til:
”Det har været en helt urimelig lang proces, og jeg synes Danmark har svigtet ved at være så passive undervejs, men nu er dokumenterne oversat, og vi forventer, at sagen genoptages og kan afsluttes i løbet af nogle måneder.”

baptist.dk bringer denne historie fordi…

Wenceslas Twagirayezu er flygtning fra Rwanda. Han kom til Danmark i 2001 og fik asyl. Wenceslas er et vellidt og aktivt medlem af Korskirken i Herlev.

Rasmus Hylleberg er Wenceslas ven. Rasmus har været aktiv i Rwanda-spørgsmål siden folkemordet i 1994. Han har et indgående kendskab til landet og det politiske system. Rasmus var sammen med sin familie udsendt til Rwanda for BaptistKirken i perioden 2015 – 2017.

Baptist.dk forholder sig ikke til Wenceslas’ skyld eller uskyld.

Danske retsprincipper siger, at man er uskyldig, indtil der falder dom. I denne sag har en dansk statsborger og baptist siddet varetægtsfængslet i udlandet i 6 år uden dom. Myndighederne i Danmark fandt ikke grundlag for en sag, alligevel udleverede Danmark Wenceslas til retsforfølgelse i Rwanda. Det kalder på debat!

Det afgørende bevis?

På et tidspunkt i sagsforløbet, hvor kun det danske politi var bekendt med Wenceslas’ version af hændelsesforløbet, finder Rasmus Hylleberg frem til en tilsyneladende vigtig kvittering. Dokumentet understøtter påstanden om, at Wenceslas befandt sig i Congo den 8. april 1994. Den dag, han er anklaget for at deltage i folkemordet.

”Jeg er meget spændt på, hvad de siger til dokumentet i Rwanda. Der er mange, der siger, at Wenceslas ikke har en chance for at blive frikendt i Rwanda. Men det tror jeg faktisk, han har. Rwanda er blevet voldsomt kritiseret og beskyldt for kidnapning efter sagen mod Paul Rusesabagina (der var inspiration til Hollywood-filmen ”Hotel Rwanda”, red.). Sagen er politisk og måske har Rwanda brug for at bevise, at de har et retssystem, der tager beviser alvorligt,” fortæller Rasmus.

Rasmus fremhæver, at kvitteringen er undersøgt på foranledning af Landsretten i Danmark. Danske kriminalteknikere har bekræftet, at Wenceslas har underskrevet kvitteringen.

Rasmus Hylleberg under retssagen (Foto: Rasmus Hylleberg)

”Jeg var meget overrasket over, at DR ikke omtalte kvitteringen i ”Horisont”, som viser han var i Congo samme dag, som han er beskyldt for at deltage i og lede to store massakrer. Jeg forstår ikke den redaktionelle prioritering, men DR valgte at fokusere på troværdigheden i vidneudsagnene i sig selv, og det stod heldigvis også stærkt, selvom kvitteringen jo meget fint havde underbygget det også,” siger Rasmus.

Afsoning i Danmark?

Hvis Wenceslas bliver dømt, er der truffet aftale mellem Danmark og Rwanda om, at han skal afsone i Danmark. Rasmus fortæller, at mange har spurgt ham, om det er en aftale, der holder. Lige på det punkt er Rasmus sikker:
”Det er jeg simpelthen ikke i tvivl om. Rwanda har ikke interesse i at bryde en så klar aftale med et europæisk land. Det vil gøre det umuligt for dem at samarbejde om andre udleveringssager fremadrettet, hvis de ikke holder aftalerne. Rwanda er dygtig nok, til at køre det her helt efter bogen.”

Personlige konsekvenser

Rasmus fortæller, at Wenceslas efter omstændighederne har det godt. Men seks års varetægtsfængsling og gentagne udsættelser af retssagen slider naturligvis. I ”Horisont”-udsendelserne mødte man Wenceslas’ ældste søn, Héritier, en reflekteret ung mand, der forsøgte at forstå, hvad der foregik.

Wenceslas søn, Héritier Mugisha, under retssagen (Foto: Rasmus Hylleberg)

Rasmus Hylleberg siger det med ordene: ”Héritier har været mega-sej hele vejen igennem. Men hans søskende har også håndteret det rigtig flot, selv om det åbenlyst har været hårdt for dem. Især for Héritier, hvor man efter udsendelserne frygter, at mange, der kender ham, tænker: ’Du er utrolig sympatisk, Héritier. Vi er sikker på, du holder af din far… men mon ikke der er noget om sagen.’

Uanset udfaldet vil Wenceslas altid være stemplet. Det er også ekstremt hårdt for hans børn.”

Rasmus fortæller også om en helt urimelig behandling af Wenceslas hustru. I sommeren 2022 får hun besked fra Udlændingestyrelsen om, at hun er udvist af Danmark:

“Begrundelsen er, at hendes opholdstilladelse er bortfaldet, da Wenceslas er udrejst af Danmark. Udlændingestyrelsen afviser, at reglerne giver mulighed for andre fortolkninger, selv om det er Danmark, der har udvist Wenceslas. Sagen stopper først, da Udlændingenævnet giver hustruen medhold: Det er ikke rimeligt at udvise en dansk statsborgers ægtefælle, når der ikke er faldet dom i sagen.”

”Jeg kender Rwanda…”

Om baggrunden for sit eget engagement i sagen fortæller Rasmus Hylleberg, at han brugte lang tid på at tænke sagen igennem. Han præsenterede sagens forløb og faktuelle oplysninger for en række rwandere, både hutuer og tutsier: Alle var på baggrund af hændelsesforløbet og en række konkrete forhold i sagen enige om Wenceslas uskyld. Så var beslutningen om at støtte Wenceslas ikke svær at træffe.

”Jeg er ikke overbevist om Wenceslas’ uskyld, fordi jeg kender ham – jeg er overbevist om, at han er uskyldig, fordi jeg kender Rwanda!” slutter Rasmus.

Læs eller se mere om sagen

På baptist.dk: “Folkemordets ofre – dansk baptist på anklagebænken i Rwanda”

På Danmarks Radios webside:
“Vidner skifter forklaring i sag om folkedrab mod dansk statsborger”
“Min ven er anklaget for folkedrab”
“Dansk mand i lyserød fangedragt er netop nu for retten – anklaget for folkedrab i Rwanda”
“Vidner løj i sag om massedrab i Rwanda – blev lovet en ko”

 

Giv din mening til kende