Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Kan man vælge at være dansker?

TORSDAGSTANKE

Kan man vælge at være dansker?

Svaret på det spørgsmål er både ja og nej.

Ja, fordi udlændinge selv kan vælge, om de vil ansøge om dansk statsborgerskab. Man kan godt opholde sig i Danmark uden. Men svaret er også nej. Udlændinge kan nemlig ikke selv vælge, om de mennesker, de møder i hverdagen, opfatter dem som danskere.

Hvis man gerne vil være dansker, er det frustrerende, hvis naboer og kolleger bliver ved med fx at kalde én ”burmeseren” mange år efter, man er begyndt at føle sig som ”en rigtig dansker”.

Der har lige været afholdt indfødsretsprøve. Prøven tager man typisk, når man har opfyldt en række krav. I år har man igen iværksat Danmarks assimileringsprojekt. Udlændinge skal helst skifte deres gamle levevis og holdninger ud med dem, de møder i Danmark. Først når de har gjort det, er de danskere. De fem værdispørgsmål er i øvrigt til at få kvalme over. De lugter langt væk af belæring og ”en løftet pegefinger”.

Jeg er taknemlig over, at der ikke er andre prøver end blot ”tro på Jesus som frelser” for at blive statsborger i Gudsriget. Vi er nemlig alle sammen kun gæster på denne jord, og alle har lige meget ret til at være her.

Dette er udtryk for skribentens egen holdning.

Giv din mening til kende