Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Nu bliver det lettere at tale om tro

ladostaleomtro.dk

Nu bliver det lettere at tale om tro

Vi læser og lytter gerne, når kendte danskere fortæller i medierne om deres tro. Flere tør tale om tro og et nyt initiativ hjælper samtalen i gang

Lyt til artiklen:

Åbn lyd i nyt vindue

BaptistKirken er en del af projektet ”Lad os tale om tro” sammen med et historisk bredt udsnit af det danske kirkelandskab. Deltagerne er fx Landsforeningen af Menighedsråd, Bibelselskabet, FrikirkeNet, Danske Kirkers Råd, Frelsens Hær og Den Katolske Kirke. Ønsket om at gøre samtalen om tro lettere, har været på dagsordenen hos flere af deltagerne siden 2020. Allerede dengang var der en bevægelse i gang i samfundet, hvor flere ønskede at tale om tro og eksistens.

Fra idé til handling

For at hjælpe samtalen var der ideer om at lave en mobil-app. Ideerne blev senere i processen forkastet til fordel for en webside med inspirationsvideoer: ladostaleomtro.dk.

Nu er de første fire inspirationsvideoer klar på websiden. Her kan du møde:

  • Den unge Freja og den mere erfarne Ingrid. De tror begge, at der er “et eller andet” på den anden side af døden – og de undrer sig over, at vi ikke taler mere med hinanden om tro.
  • Tømreren Martin – som tror, der er mere mellem himmel og jord, men ellers ikke er troende. Han taler med præsten Martin, der oplever tro som noget helt grundlæggende i sit liv.
  • Kajsa og Jesper, der taler om, at noget af det største, mennesker kan opleve, er den kærlighed som rummer og viser forståelse – og Jesper fortæller om dengang, han mødte Jesus.
  • Håndværkeren Martin og teologen Martin, der taler om kærlighed. Et godt udgangspunkt for at være i verden, er at man har en grundfølelse af at være elsket og god nok, som man er.

I løbet af marts måned bliver der optaget flere videoer over emnerne ”håb”, ”farvel” og ”lykke(s)”.

ladostaleomtro.dk – forsiden

Fra video til samtale

I slutningen af hver video er der en række spørgsmål, der kan hjælpe med at få samtalen i gang. Eller fortsætte samtalen, hvis den allerede er begyndt, mens I så videoen. Der er ingen facitliste til spørgsmålene, og derfor er der heller ikke hverken rigtige eller forkerte svar. Ambitionen er, at man gennem samtalen bliver klogere på tro og på hinanden. Og forhåbentlig får endnu mere lyst til at undersøge, hvad tro er, og hvad tro kan.

Idékataloget

Forslag fra idékataloget

ladostaleomtro.dk finder du også et omfattende idékatalog. Her kan du læse forslag til at gennemføre samtaler ”en-til-en”, hvor du ser videoerne sammen en kammerat eller ven og bagefter taler om emnet. Til de folkekirkelige er der forslag om at lave ”sognemøder”, hvor man ser videoerne sammen på storskærm og samtaler videre i større eller mindre grupper.  Som du sikkert har gættet, kan forslaget også bruges i frikirkesammenhænge. Der er oplæg til gudstjenester og andagter om tro og kærlighed og oplæg til samtalecafé, smågruppemøder, samtalesalon med værter og en aften for konfirmandforældre. Kort sagt er der inspiration til at bruge videoerne på alle tænkelige måder.

Du skal ikke holde dig tilbage!

Kristeligt Dagblad bragte lørdag den 11. maj 2024 en stort opsat forsideartikel under overskriften: ”Det er blevet mindre tabubelagt at tale om tro.” Kristeligt Dagblad har fået analyseinstituttet YouGov til at spørge et repræsentativt udsnit af folkekirkens medlemmer om deres forhold til tro. Her svarer 30% af folkekirkemedlemmerne, at ”de godt kan lide at tale med andre om tro”. Undersøgelsen viser også, at mere end halvdelen af de folkekirkemedlemmer, der betragter sig som troende, ”oplever en positiv respons fra omverdenen på deres tro.”

I artiklen fortæller generalsekretær i Firkirkenet, Mikael Wandt, om en undersøgelse fra 2020, hvor halvdelen af de unge mellem 22 og 35 år svarede, ”at de interesserede sig for tro og eksistentielle spørgsmål.”

Der er altså ingen grund til at lade sig overmande af blufærdighed, usikkerhed eller manglende viden, når talen falder på tro. Der er mange mennesker både i kirken og udenfor kirken, der har lyst til at tale om tro. Og andre af livets store spørgsmål.

Lancering i september

Organisationerne bag ”Lad os tale om tro” planlægger en større offentlig lancering af websiden og tankerne bag i midten af september. Hvis alt går som planlagt og pengene rækker, kan man i løbet af efteråret møde en række ”kendisser”, der fortæller om ”Lad os tale om tro” på TV, i trykte medier og på sociale medier.

Holdet bag lanceringen arbejder lige nu på materiale til ”onboarding” eller på dansk: Hvordan man som kirke eller organisation kommer ”ombord” og begynder at bruge videoerne og idékataloget. Håbet er, at frikirker, folkekirker, foreninger, bibelkredse og mange andre interesserede griber ud efter materialet og bruger det til dialog.

Kast jer ud i det – allerede nu

Generalsekretær i BaptistKirken, Torben Andersen, har allerede skrevet til en række menigheder og opfordret dem til at blive ”Early Movers” (dvs. prøve det hele før de andre). Men I skal ikke holde jer tilbage, selv om I ikke har hørt fra Torben. Både videoer og Idékatalog er frit tilgængeligt på ladostaleomtro.dk.

Der er fortsat mulighed for at deltage i onlinemøder, hvor man kan få meget mere information:

  • Torsdag d. 23. maj kl. 20 – 21
  • Tirsdag d. 28. maj kl. 20 – 21
  • Onsdag d. 29. maj kl. 10 – 11

Tilmelding kan ske her: Link til tilmelding til onlinemøder

Både BaptistKirken og ”Lad os tale om tro”-organisationen vil meget gerne have tilbagemelding, når I afprøver videoer og ideer. Skriv til Torben Andersen, (torben@baptistkirken.dk) og del jeres oplevelser. Eller send en historie og nogle billeder til webredaktion@baptist.dk, når I har brugt videoerne i jeres smågrupper eller til en fællesskabsaften i kirken.

Giv din mening til kende