Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Hkalam Samson, tidligere leder af Kachin-baptisterne, idømt 6 års fængsel af Myanmars militærregime

Hkalam Samson, tidligere leder af Kachin-baptisterne, idømt 6 års fængsel af Myanmars militærregime

Langfredag blev Samson angivelig dømt for ”ulovligt tilhørsforhold”, ”bagvaskelse af staten” og terrorisme. Samsons advokat oplyser, at sagen kørte ved en særlig domstol i Myitkyina-fængslet i Kachin-staten

Samson blev arresteret den 5. december 2022 i Mandalay International Airport på vej til medicinsk behandling i Bangkok. Han har siddet fængslet i Myitkina-fængslet siden anholdelsen. Trods fængsling og dom rapporterer Samsons advokat, at han er ved godt helbred.

Anklagerne

I januar 2023 blev Samson anklaget for ”ulovligt tilhørsforhold”. Anklagen blev senere udvidet til at omfatte ”bagvaskelse af staten”.  Den 14. februar indgav juntaen en yderligere anklage i henhold til antiterrorloven: Dr. Samson blev nu anklaget for at møde et medlem af den politiske oppositions ”National Unity Government” (NUG). Dommen langfredag lyder ifølge advokaten på to års fængsel for ”ulovligt tilhørsforhold”, et år for ”bagvaskelse af staten” og tre år for terrorisme. Advokaten forventer at appellere dommen.

Hkalam Samson – præst og politiker

Hkalam Samson er baptistpræst. Han har tidligere været både generalsekretær (2010 – 2018) og præsident (2018 -2022) for Kachin Baptist Convention – baptisterne i Kachin-staten i det nordøstlige Myanmar. Samson er imidlertid også politisk aktiv, blandt andet som præsident for Kachin National Consultative Assembly, en gruppe af religiøse og politiske ledere i Kachin-staten, som forsøger at fremme kommunikationen mellem lokalsamfundene og oprørsbevægelserne.

BaptistKirkens samarbejder med Kachin’erne

Baptistkirken i Danmark har samarbejdet med Hkalam Samson i forbindelse med flere projekter i Kachin-staten. I 2015 deltog Samson på BaptistKirkens årlige sommerstævne. Her fortalte han om forfølgelserne og udfordringerne for de kristne i Myanmar og Kachin-staten. I 2017 besøgte Sekretær for International Mission, Morten Kofoed, Samson i forbindelse med projektopfølgning. Morten Kofoed fortæller:

”Hkalam Samson er et meget engageret menneske med et vindende væsen. Han har arbejdet hårdt for at skaffe midler og få gennemført udviklingsprojekter i Kachin-staten. Som følge af krigshandlingerne er der utallige internt fordrevne i Kachin-staten. Det var blandt andet dem, BaptistKirken forsøgte at hjælpe sammen med Hkalam Samson og Kachin Baptist Convention.”

Verdensomspændende protester

Allerede den 8. december 2022 rettede Elijah Brown, generalsekretær, Baptist World Alliance (BWA) og Vesekhoyi Tetseo, generalsekretær, Asia Pacific Baptist Federation (APBF) en skarp henvendelse til militærregimet med krav om løsladelse af Hkalam Samson. De to organisationer henviser til, at Samson er en religiøs personlighed, der uophørligt arbejder for fred på tværs af såvel religiøse som politiske skel. De opfordrer også til, at regimet behandler Hkalam Samson i overensstemmelse med menneskerettighederne.

Umiddelbart efter anholdelsen af Hkalam Samson – den 27. december 2022 – udsendte en række civilsamfundsorganisationer i Kachin-staten en fælles erklæring, hvori de opfordrede til øjeblikkelig løsladelse af Samson af humanitære årsager og for fredens skyld.

I februar i år fordømte USA militærregimets anholdelse og tilbageholdelse af Samson med henvisning til, at anklagerne er politisk motiverede.

Kirkernes Verdensråds, WCC, generalsekretær Rev. Prof. Dr Ioan Sauca er også meget præcis i sine krav til militærjuntaen i en meddelelse udsendt ultimo februar: “Vi gentager vores opfordringer til de militære myndigheder om at give den kontrol tilbage, som de illegitimt har taget. Løslad alle dem, der er blevet vilkårligt arresteret, blevet nægtet retfærdig rettergang, og som fortsat tilbageholdes.”

Humans Rights Watch’ Asien-direktør, Elaine Pearson udtaler på organisationens webside:
“Juntaens politisk motiverede sag mod pastor Hkalam Samson, som er internationalt kendt for sit humanitære og samfundsmæssige arbejde, viser, at ingen er sikre i Myanmar. Juntaen bør droppe de grundløse anklager mod pastor Samson og øjeblikkeligt og betingelsesløst løslade ham.

Forfølgelsen er ikke af ny dato

Det er ikke første gang militærregimet i Myanmar anklager Hkalam Samson. I 2019 forsøgte regimet at tage retslige skridt mod Samson for at have fortalt USA’s daværende præsident, Donald Trump, om militærets undertrykkelse af etniske minoriteter i Myanmar. Sagen blev dengang henlagt. Angiveligt efter ordre fra den daværende militærchef og regimets nuværende leder Min Aung Hlaing.

Giv din mening til kende