Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Krigens ofre

Pascal Ingelrest

TORSDAGSTANKE

Krigens ofre

”I krig er sandheden det første offer,” sagde den græske digter Aischylos år 480 før Kristus. Citatet er kun blevet mere aktuelt efter Ruslands invasion i Ukraine og – ikke mindst – Hamas angreb på Israel og Israels krigserklæring mod Hamas.

I begge konflikter fyger beskyldninger om overgreb og krigsforbrydelser over slagmarken. Vi ser dokumentationen og forarges. Kun for timer senere at erfare, at de realistiske billeder og videoklip er hentet fra en helt anden konflikt eller et computerspil.

Sandheden er det første offer – sammen med uskyldige civile. De bliver ofre både for krigens grusomhed og for løgnene om krigen: For hvornår tør vi tro på det, vi ser og hører?

Alle krige kræver uskyldige ofre. Uanset om sandheden bliver fortalt. Langt de fleste dør udenfor kameralinsernes rækkevidde, og de dør lige så uværdigt, som de har været tvunget til at leve i krigens skygge.

Bed for de uskyldige ofre, uanset hvem de er. Bed for, at sandheden om deres liv engang må blive fortalt. Bed for, at deres død ikke er forgæves. At vi trods alt må tage ved lære.

Dette er udtryk for skribentens egen holdning.

Giv din mening til kende