Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Jeg fik et chok

Jeg fik et chok

Jean-Pierre Makumbu vendte hjem til Congo og blev chokeret over fattigdommen. Så stiftede han foreningen Bondeko. Kærlighed fra hjerte til hjerte på congolesisk.

Jean-Pierre Makumbu kom til Danmark som flygtning i 1997. I 2002 havde han fået fast arbejde og begyndte at tjene penge. I 2007 fik han mulighed for at rejse tilbage til Congo, og her fik han et chok.

”Jeg så fattigdommen og tænkte ’nej, nej, nej’. Jeg besøgte baptistkirken. Der var 40 forældreløse børn, der ikke kunne komme i skole. De manglede skoleuniformer, hæfter, bøger, alting. Jeg ville gerne hjælpe, og gav alle mine lommepenge. Jeg fik den tanke, at vi hjemme i Holbæk skulle hjælpe disse og flere børn, så jeg tog video og billeder.”

Da han kom hjem, spurgte hans præst Finn Basnov, om han ikke den efterfølgende onsdag kunne fortælle om sin tur til Congo. Så fik han visionen om at starte en forening.

Han fandt navnet Bondeko (med tryk på ’de’), der betyder kærlighed fra hjerte til hjerte på Lingala-sproget. Mange ville gerne være med – ikke kun baptister fra Holbæk. Også CISU (Civilsamfund i Udvikling) har støttet dem takket være hjælp fra BaptistKirkens internationale missionssekretær Morten Kofoed.

To bestyrelser

Foreningen har organiseret sig, så der er to bestyrelser, én i Danmark og én i Congo.

Jan Kjøller og Chadrak

Jan Kjøller har været med fra starten, og fortæller:
”Det er først nu, efter 14 år, vi begynder at kunne se resultater. Skolegangen er 12 år i Congo og de første elever har nu fået en uddannelse og er begyndt at arbejde. Vi støtter 40 børn ad gangen, 20 er nu blevet færdige med skolen.”

Hvert år samler foreningen 60.000 kr. ind, som udelukkende går til børns skolegang. Alle børnene har mistet deres far og nogle også deres mor.

”Det er vigtigt for os, at pengene går direkte til skolerne. Vi har et bestyrelsesmedlem, der bor i byen Kasangulu. Her bor langt de fleste børn, vi hjælper. Han kender byen og ved, hvilke børn, der har brug for hjælpen. Og så tager han rundt til skolerne og betaler skolepengene direkte. Der er ingen fordyrende mellemled. Det ved vi, at giverne sætter pris på.”

Generationsskifte

Hvert år rejser Jean-Pierre fra Danmark til Congo. I år skal han have ti andre med.

”Der skal fire unge med. Vi håber, at vi snart kan lave et generationsskifte. Bondeko skal helst ikke dø med os,” siger Jan Kjøller.

Foreningen søger også faddere til børnene, og det er ikke alle børnene, der er så heldige at få sådan en.

Jean-Pierre Makumbu

”Hvis et barn i de højere klasser pludselig mister en forælder, vil vi gerne hjælpe. Men de fleste faddere vil helst have børnene fra små, så de kan følge dem over mange år. Så betaler vi bare skolepenge, uden at de store børn får en fadder,” forklarer Jan.

Jean-Pierre er en driftig mand. Han arbejder til daglig på Novo Nordisk og er også mentor for congolesere, der kommer til Danmark. Så er han manden, der står i lufthavnen og tager imod.

”Flere af dem er nu medlem af Holbæk Baptistmenighed,” fortæller han.

Hans egen familie, kone og tre børn, kom til Danmark i 1999. Hans yngste er født i Danmark. Alle børnene er nu flyttet hjemmefra, trives og har gået i gymnasiet.

Giv din mening til kende