Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Havde du mig for øje

Ana Cecilia Gonzalez

Fastetid

Havde du mig for øje

Et samarbejde mellem Metodistkirken og BaptistKirken med inspiration til fastetiden

De to Aarhuspræster, Maria Thaarup fra Metodistkirken og Lasse Åbom fra BaptistKirken, har skrevet en bog med inspiration til fasten. Mange menigheder har bestilt bogen. Men fortvivl ikke, hvis du ikke fik fat i et fysisk eksemplar: Du kan læse med online lige her (Linker til websiden ISSUU).

Bogen er bygget op med en læsning til hver dag i 40 fastedage – fra askeonsdag den 22. februar til påskedag den 9. april. Hvis du allerede er ved at tjekke kalenderen, så husk, at søndage ikke er fastedage, men festdage! Der skal du i kirke og fejre, at påsken nærmer sig!

Det handler om at se og blive set

”Havde du mig for øje” undersøger, hvordan vi ser og bliver set. De to forfattere fortæller, at titlen er hentet fra salme 139, der begynder med ordene: ”Herre, du ransager mig og kender mig”. I vores hverdagssprog lyder ransagning meget dramatisk. Men i denne forbindelse handler det om, at Gud ønsker at kende og forstå os. Fastetiden giver også mulighed for, at vi ransager vores egne liv. Ikke med det formål at fremkalde skam eller selvbebrejdelse:

Bogen inviterer os til at se på os selv og vores liv med Guds øjne. Og bogen opfordrer til at reflektere over, hvad det betyder, når Bibelen fortæller, at Gud ser os. Hvad vil det sige, at leve for Guds ansigt? Og hvilken betydning har det, hvordan vi ser (på) hinanden?

Maria Thaarup og Lasse Åbom skriver i indledningen til ”Havde du mig for øje”:
”For det viser sig, at vores syn på Gud er uløseligt forbundet med vores syn på os selv, på de mennesker vi lever med, på dem vi ikke kender og på dem, vi har det svært med. Vores relationer bliver formet af det blik, vi ser på os selv og hinanden med.”

Syv uger med hver sit fokus

Klik for at se Maria pakke gaven ud!

Bogen er opdelt i temaer for hver af de 7 uger frem mod påsken. Det begynder med ”Herre, du ransager mig og kender mig” og fortsætter med fokus på

  • at være set af Gud
  • at se sig selv
  • at se dem, der er tæt på
  • at se det ukendte
  • at se dem, du har det svært med
  • ikke at kunne se Gud: ”Hvorfor har du forladt mig?”

Sidst i bogen finder du en række forslag til gudstjenester. Ligesom alle de andre tekster kan gudstjenesteteksterne også bruges på andre tidspunkter end i fastetiden. Som forfatterne skriver: ”Mulighederne er mange”.

Brug Maria og Lasses bog til at reflektere over livet. Hvis du ikke når det inden påske, så giv ikke op! Der er altid brug for at tænke over, hvordan vi ser på hinanden og Gud!

Brug fasten aktivt

Gennem fasten kommer der løbende opslag på BaptistKirkens sociale medier med opfordringer til at bruge ”Havde du mig for øje” på tryk eller digitalt. Menighederne modtager også en række præsentationer (slides i PowerPoint-format) til brug som inspiration fx i forbindelse med gudstjenesterne.

Fortæl gerne om dine oplevelser i fasten: Hvad giver du afkald på? Fejrer I fasten i menigheden? I familien? Eller er det den del af kirkeåret I forbigår i tavshed? Du er altid velkommen til at skrive i kommentarsporet – eller kommentere vores opslag på Sociale Medier.

Mere om faste - Klaus Abildgaards refleksion over Peter Haldorffs fastebog 'Sporene af det skjulte'

 


Forfatterne

Maria Thaarup
er præst i Bethlehemskirken, Aarhus Metodistkirke. Hun er oprindeligt fra Strandby i Nordjylland, men har boet og læst i København. Maria er uddannet lærer og har en kandidatgrad i diakoni fra Aarhus Universitet.

 

Lasse Åbom
er præst i Immanuelskirken, Aarhus Baptistmenighed og far til Kajsa og Alhed. Han har læst teologi på SALT – Skandinavisk Akademi for Lederskab og Teologi samt på universiteterne i Aarhus og København.

2 kommentarer til "Havde du mig for øje"

Gitte Lund

Jeg nåede ikke at bestille den fysiske udgave – og har problemer med at downloade til print. Vil det mon være muligt at få fingre i et fysisk eksemplar – selv om vi er i fuld gang med fasten?
Gitte Lund.
Kildevangen 79
4440 Mørkøv

6. marts 2023 kl. 11:30
Jamie Lynn Cunningham

Min datter og jeg forsøger for andet år i træk at give afkald på kød, men stadig tillader vi fisk i små mængder ligesom de oprindelige kristne. Desuden forsøger jeg at give afkald på alt alkohol, som har været stort set umuligt i DK, da danskere har et andet forhold til alkohol end i mange andre lande. Det giver dog anledning til mange spændende samtaler med mine venner som ikke er kirkevant.

26. februar 2023 kl. 10:15

Giv din mening til kende