Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
"Sporene af det skjulte"

BOGOMTALE

"Sporene af det skjulte"

Klaus Abildgaard reflekterer over Peter Halldorfs bog: "Sporene af det skjulte" med daglige læsninger til fasten

Hver gang jeg sætter mig med en nyskrevet bog af den svenske ”ørkensøn”, Peter Halldorf, så vækkes der i mit stille indre en tillidsfuld forventning om at blive ført ved hånden, af Ånden, ind i forfatterens egne levede erfaringer med en Gud, som elsker og vil verden.

Jeg kalder ham lidt frimodigt for én af ørkenens sønner, fordi han gennem hele sit forfatterskab og sin livsstil læner sig op ad og henviser til ørkenens fædre og mødre, som søgte Guds fortrolighed i taknemlig bøn, stilhed og ensomhed. Nu har han gjort en lille tynd bog i kirkeårets lilla faste-farve med titlen; ”Sporene af det skjulte”. En appetitvækker til det helt enkle og næsten usynlige. En forsmag af håb!

Den uanstrengte visdom

Fra én af de første gange jeg mødte Peter Halldorf, husker jeg stadigvæk velduften af den uanstrengte visdom, han formidler. Det væsentligste, jeg tog med mig fra det møde, kan koges ind til: ”Når du vil lære dig noget nyt eller tilegne dig noget vigtigt, så begynd i det små. Begynd med noget der er så lidt, at det næsten kan virke foragteligt og ubetydeligt og lad det vokse derfra”

Det er med en længsel efter at smage denne enkelhed, jeg nu med bogen i hånden igen ser frem mod den violette ventetid, som er optakten til påsken. Det er i det længselsfulde, det enkle og i den tålmodige venten, Kristus slår følge med os på vejen mod korset og opstandelsen – i den rækkefølge.

Jeg føler mig stadigt mere overbevist om, at vi i dag som kristenhed glemmer og mister noget af evangeliets kraft, når vi i nutidens bakspejl ser tilbage på, og baglæns ind i, påskens begivenheder.

”Vi ved jo godt, hvordan det ender… Jesus opstod jo af graven” – What’s not to like! Efter en skærtorsdags aftengudstjeneste for nogle år siden kom en velmenende kristen bror hen og gav mig hånden med hilsenen: ”Glædelig påske”. Bytter vi om på rækkefølgen og springer ventetiden over, går vi glip af noget dyrebart. Bogen her er en hjælp til at søge ”sjælens åndelige forårsvej”, der peger frem mod opstandelsen og et spirende håb.

Fastens præmis:
Træd ind på en ukendt vej og lad uvisheden skærpe dit fokus…

I flere år har min morgenbøn igennem fastetidens fyrre dage været en daglig meditationslæsning i Walter Wangerins bog: ”Se hvor nu Jesus træder”. Denne lille bog er blevet en skattet forårsbebuder og en kærkommen hjælp til at gå forlæns ind i påskens mysterium, set gennem disciplen Peters øjne i Markusevangeliet.

I år vil jeg give denne 20 år gamle bog mulighed for at hvile på hylden og i stedet nysgerrigt og forventningsfuldt lade Peter Halldorfs livserfaring og Gudserfaring lede mig igennem de korte og lette daglige læsninger, som ”Sporene af det skjulte” ser ud til at indeholde. Jeg skriver med vilje ”ser ud til”, fordi jeg ikke har læst bogen og fordi jeg heller ikke agter at gøre det, før fastetiden indledes askeonsdag den 22. februar. Det er hele fastens præmis: Træd ind på en ukendt vej og lad uvisheden skærpe dit fokus på det nuværende og det nærværende.

Med udgangspunkt i flere personlige møder og med tanke på forfatterens tidligere udgivelser tør jeg uden forbehold love, at der i løbet af de godt hundrede siders små daglige brudstykker vil ”… fremspire en fornyet længsel og kærlighed i hjertet – til Gud og til alt, hvad der lever og ånder på jorden.” 

Sporene af det skjulte
– Daglig læsning i fastetiden
Af Peter Halldorf
103 sider, hæftet med flapper,
Pris: kr. 150,00
ISBN 978-87-93062-46-7
Udkom på dansk den 10. februar 2023

Boedal 2023

Tre tilfældige nedslag

Inden jeg afslutningsvis vil gøre tre helt tilfældige nedslag i bogen, vil jeg dele en personlig betragtning, som kan være god at huske på, hvis man får lyst til at søge fastetidens skjulte spor: Er motivationen at præstere og synliggøre fastetidens dyder, så vær særligt opmærksom, når du møder de to tydeligste tegn på fristelsens afveje: Mismodet og hovmodet! ”Jeg duer ikke til det her, jeg har ikke styrken til det og er ikke åndelig nok” eller ”Hold da op, det går rigtig godt – jeg ville ønske, at flere tog deres tro mere alvorligt og gjorde som jeg.”

Under overskriften ”Veje og vildspor”, deler forfatteren denne erfaring med os: ”Den ivrige søgen efter Gud må ikke blive en viljeshandling… Faste er ikke nogen åndelig triatlon. Det er en tid for opmærksomhed, så Gud kan nå frem til os”

Fjerde søndag i fasten inviteres vi til at ”smage på Gud”. ”For at kunne leve må vi spise og ved skabelsen giver Gud mennesket hele verden som mad. Det vi spiser, gør os i stand til at ånde, tænke og takke. Men det forgængelige kan ikke tilfredsstille os”.

På skærtorsdags aften – ”I mørkets stund” rækker Peter Halldorf os en hånd at holde i med en opmuntring til at opgive kampen mod det onde – at give den op – til Gud. Må Guds lys og kærlighed finde dig og give dig håb ved forfatterens opfordring: ”Hvis det onde angriber dig fra én side, så vend dig i den modsatte retning. Mod Faderen. Overgiv dig i Hans hænder. I lyset fra Hans søns ansigt har mørket ingen magt”

Guds fred og et ønske om en velsignet fastevandring med bogen ”Sporene af det skjulte” i hånden. 

Her er flere tanker fra Peter Halldorf om fasten.

Giv din mening til kende