Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Genstart2025 – med fokus på børn og unge

Genstart2025

Genstart2025 – med fokus på børn og unge

BaptistKirkens ledelse har den 9. og 10. januar 2024 igen været samlet om Genstart-processen. Denne gang med fokus på arbejdet med børn, unge og unge familier

Artiklen findes også som lydfil – lyt med her:

Åbn lyd i nyt vindue

Positiv og konstruktiv drøftelse med BBU’s ledelse

Ledelsen er helt klar over, at arbejdet og forkyndelsen for børn og unge er vitalt for vores kirkesamfund. Derfor havde vi også indbudt Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund (BBU) til en drøftelse om både nutid og fremtid. Ledelsen fik en meget positiv og konstruktiv drøftelse med BBU’s ledelse: Nicolas Ditlev Fromsejer, Magnus Fuchs og Sebastian Lund Bækgaard, som tilkendegav et ønske om samarbejde med BaptistKirken om dette arbejde. Drøftelsen viste også for ledelsen, at BBU har ressourcemæssige udfordringer – mest på arbejdskraft, så BaptistKirken skal nationalt tage et større ansvar for dette arbejde, end vi måske har tænkt tidligere.

De unge forlader landdistrikterne

Ledelsen er helt opmærksomme på, at der er steder, hvor det er svært at have et arbejde for især de 17-25-årige. Mange unge forlader landdistrikterne og bosætter sig i større byer for at få uddannelse og lærepladser. For disse menigheder er det især vigtigt at arbejde med tilbud for børn og unge familier, og følge de unge på vej, når de flytter.

Indsigt i ungdomskulturen med Søren Østergaard fra CUR

Når vi som kirke og menigheder skal tale til og med unge, er det vigtigt at vide, hvad der er vigtigt for dem. Hver generation har sit eget kendetegn, og ledelsen er nysgerrig på, hvad der er specielt for den nye generation. Derfor havde vi indbudt Centerchef Søren Østergaard fra Center for Ungdomsstudier (CUR) til mødet. Søren gav os med visdom og humor en indsigt i den nuværende ungdomskultur.

Det vigtigste er nok, at børn og unge i dag har brug for nærværende og nysgerrige voksne i alle aldre, som tør involvere sig i deres liv. Vi skal ikke vide alting eller trække noget ned over deres hoveder, men vi skal se dem, rumme dem og tale med dem om ting, som de finder vigtige.

Kristendomsklasserne er en særlig udfordring

Baptistkirken er særligt opmærksom på, at der er en udfordring vedrørende kristendomsklasser. Der er en del steder i landet, hvor der er meget langt til et sted, hvor teenagere – sammen med andre på den alder – kan få undervisning i den kristne tro og samtidig møde unge på deres egen alder.

Vi ved, at der er steder og menigheder, hvor det fungerer rigtig godt. Det vil vi på ingen måde ødelægge, men støtte op omkring. Derfor vil I som menighed få en henvendelse fra ledelsen i den kommende tid, hvor vi samler op på, hvad der findes af undervisningstilbud på jeres egn, og hvor der ikke findes noget. Vi betragter kristendomsklasser som en national forpligtigelse, og vil prøve at finde løsninger for de menigheder, som for tiden ikke har tilstrækkeligt mange teenagere til at kunne lave deres egne undervisningsforløb.

Børn, unge og familier – det er vitalt

Arbejdet for børn, unge og familier er vitalt for vores kirke. Hvis vi ikke både i menighederne og i kirkesamfundet satser på dette område, svigter vi Jesus’ ord om at gøre alle til Jesus’ disciple og vi mister mange unge, som ikke finder rod i vores kirke.

Ansættelse af nationale ressourcepersoner?

Under mødet drøftede vi både ansættelse af national ungdomspræst og/eller familiekonsulent. Ledelsen er ikke færdig med de samlede overvejelser om hvor og hvordan, vi skal prioritere behovet for støtte og inspiration i den kommende struktur for vores fremtidige kirke.

Vi kan alligevel godt slå fast, at arbejdet med børn, unge og familier bliver et af de områder, som vi i fremtiden nationalt vil give både stor opmærksomhed og tilgodese med de midler, som der er behov for.

Tine Kragh
Medlem af BaptistKirkens ledelse

 

Andre artikler om samme emne

Genstart2025 – med blik på præsterne
Genstart2025 – Er der brug for en genstart?
Mangler vi kant? 
Blev kanten for blød?
Fremtidens præster
Opråb fra en sofavælger
BaptistKirken er nødt til at finde en ny vej

Video med Ole Lundegaard,
hvor han præsenterer konklusionerne af undersøgelsen om præsterne i BaptistKirken.

 

Giv din mening til kende