Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Fred, retfærdighed og stærke institutioner

Det handler FN's verdensmål nummer 16 om.

Globalt

I spejdernes aktivitetshæfte ‘Byg en bedre verden’ introduceres verdensmål nummer 16 således:
”Uden fred kan der ikke være nogen bæredygtig udvikling, og uden bæredygtig udvikling kan vi ikke opnå fred”. Så direkte siger FN det i forordet til Verdensmålene og fortsætter: ”Det er grundlæggende vigtigt at sætte en stopper for krig, men freden kan ikke stå alene. Verdensmål 16 handler også om at reducere alle former for vold, blandt andet fra organiseret kriminalitet og terrorisme.”

Verdensmålene har siden 2015 været helt centrale for spejderarbejdet i hele verden. Men spejderne har arbejdet med målene, længe før de blev vedtaget af FN´s generalforsamling. Faktisk er spejderbevægelsen verdens største upolitiske, fredsbevarende organisation. Der arbejdes med fred både på verdensplan og i de små lokale grupper.

Faktisk er spejderbevægelsen verdens største upolitiske, fredsbevarende organisation.

– og lokalt

Jeg er selv flokleder hos Nørrebrospejderne, og det kan godt være svært for de mindste spejdere at forholde sig til de krige og den terror, der foregår ude i verden. Men der er heldigvis mange andre måder, man kan arbejde med fred på. Som spejdere er det vigtigt for os at arbejde med, at der er en god tone, når vi taler til hinanden. Det er vigtigt, at der ikke er nogen, der føler sig mobbet, og det er vigtigt, at alle forstår, de er velkomne lige præcis, som de er.

Vi klæder spejderne på til at håndtere konflikter. Vi leger lege, hvor de bliver kastet ud i at samarbejde og tale sammen – også med de spejdere, de normalt ikke taler med. Det giver dem værktøjer, de kan bruge resten livet, og det lærer dem at være sammen med mange forskellige mennesker.

Målet er, at spejderne får det så langt ind i hjertet, at de, også når de ikke ’går til spejder’, helt naturligt taler pænt til andre, stopper mobning og løser konflikter på fornuftige måder. Det er sådan, vi kan skabe en bedre verden, en verden med fred, retfærdighed og stærke institutioner.

Giv din mening til kende