Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Fra kirketjener til baptistpræst

Fra kirketjener til baptistpræst

Christian Sofussen, 31 år, bliver ny præst i Vaarst Baptistkirke i Østhimmerland. Et bymenneske, der nu skal bo på landet.

Christian er vokset op med en far, der er baptist og en mor, hvis familie er ”almindelige kulturkristne”. Han gjorde sin cand.theol. færdig ved Aarhus Universitet i 2015 og har siden arbejdet som kirketjener i Skt. Lukas Kirke i Aarhus, tæt på baptistkirken Immanuelskirken.

”Det har været en god måde at få indsigt i arbejdet i en folkekirke, men jeg blev også klar over, at jeg hænger fast ved det baptistiske, selvom jeg har stødt på mange forskellige kirkeretninger i løbet af min uddannelse. Især mit syn på dåb og nadver er afgørende,” fortæller Christian.

Han var ikke moden til en præstetjeneste, lige da han var færdig med sin teologiske uddannelse, og blev sådan set først bevidst om, at ’nu var han klar’, da han så stillingsopslaget fra Vaarst.

Han har dog prædiket jævnligt i flere baptistkirker, bl.a. i Silkeborg.

Intet kørekort

Der er flere omvæltninger på vej for Christian, når han 1. april tiltræder stillingen i Vaarst.

For det første er han storbymenneske. Han har boet i Randers de sidste to år. ”Jeg boede på et meget lille værelse, mens jeg læste. Hvis jeg ville have mere plads, måtte jeg flytte ud af Aarhus.” Men det med storbyen har betydet, at han aldrig har taget kørekort og derfor ikke har bil.

”Det har jeg aldrig haft brug for. Jeg har altid kunnet klare mig med offentlig transport.”

Det er han godt klar over, ikke går i længden i Østhimmerland, hvor menighedsmedlemmerne er spredt ud over et større område.

”Så snart kørelærerne må åbne igen, begynder jeg at tage kørekort. Så må vi se, hvor længe jeg er om det.”

Single

Så skal han finde sig et sted at bo. Han er single – det kan både være en fordel og en ulempe som ny præst i en menighed:

”Det kunne nok være rart, hvis man havde nogen, der flyttede med og som skabte en ramme om hverdagen. Men på den anden side, så kan det også være svært at skulle flytte en familie med en ægtefælle, der skulle finde noget at lave og skiftende arbejdstider,” tænker han højt. Det har ikke været udfordringen.

Nu vil han i første omgang finde noget at leje så tæt på kirken som muligt.

Savnet baptist-teologi

Christian har altså læst teologi på Aarhus Universitet, og har på en måde netop været målgruppen for det, der er opstået, efter han er blevet færdig med at læse. Nemlig Studiecenter for Menighedsbaseret Teologi – det sted, hvor frikirkefolk, der læser eller praktiserer bl.a. ’baptistisk’ teologi, kan mødes og få indsigt i det, man ikke lærer på universitetet, hvor det alt overskyggende er luthersk teologi, som bliver undervist. Han har savnet undervisning i baptist-teologi.

”Måske jeg skal læse noget videre på et tidspunkt,” siger han og tilføjer, at det nok ikke er lige nu. Nu er fokus på at finde sig til rette i præsterollen i en traditionel og meget velorganiseret baptistmenighed.

Menighedens tjener

”Det bliver spændende. Jeg kommer med den indstilling, som jeg også havde i mit folkekirke-job. Jeg skal være menighedens tjener. Som prædikant, teolog og sjælesørger – den klassiske præsterolle. Jeg har indtryk af, at der i Østhimmerland er mange forskellige arbejdsgrupper. De har spejdere, musik og ungdomsarbejde. Så skal jeg finde ud af, hvordan jeg kan være præst for den enkelte gruppe. Det glæder jeg mig til.

Og så skal jeg være præst for hele menigheden, og det gælder især gudstjenesten. Jeg skal være til stede og hjælpe dem med at gøre det, de gør, som sikkert er meget godt.”

Kirke og stat

Han er også glad for BaptistKirken. Især den baptistiske holdning, at kirken bør være adskilt fra staten.

”En af de største katastrofer i Kirkens historie er Teodosius’ beslutning om at gøre kristendommen til statsreligion i Rom. Deraf kommer for mig at se de fleste problemer for Kirkens integritet og mulighed for at reflektere teologisk. Kort ridset op vil jeg sige, at en kirke, der besidder verdslig magt, nærmest ikke kan undgå at blive korrumperet indefra, mens en verdslig magt, der besidder en kirke, ikke kan undgå at korrumpere kirken udefra. Hvis Kirken skal kunne repræsentere Guds rige, må den nødvendigvis være fri og selvstændig, uden vilje til at gennemtvinge sine synspunkter i det politiske, men samtidig uden vilje til at give efter for politik, der forsøger at betvinge kirken.”

Det lyder som et emne, Christian kan udfolde sig i i en spændende debat på et tidspunkt.

Foreløbig glæder han sig til at blive en del af præstefællesskabet i BaptistKirken, så vidt det nu eksisterer.

Og så er der samarbejdet med nabomenigheden Karmelkirken inde i Aalborg, som han håber at fortsætte.

Raymond takker af

Han afløser Raymond Jensen, der på søndag takker af efter 16 år i menigheden. Desværre bliver det med en online-gudstjeneste og ingen stor takkefest.

”Det med online skal jeg nok også lige vænne mig til. Jeg har aldrig prøvet at stå foran et kamera på den måde,” siger Christian. Som så samtidig håber, at det ikke bliver tilfældet, når han skal holde sin første gudstjeneste, som ovenikøbet bliver påskesøndag.

Giv din mening til kende