Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Foragter ej de ringe dage (sang Grundtvig)

Foragter ej de ringe dage (sang Grundtvig)

På skift fortalte de deres menigheds succeshistorie – så mange mennesker til spisning hver uge, så mange døbte på et år, så mange nye ansigter til Alphakursus, så mange … …

Meningen var god nok. Det skulle være til opmuntring og inspiration. Men jeg brød sammen i gråd. For jeg oplevede, at bagsiden af ‘så mange’ var en uudtalt ringeagt for det små, det svage, det døende. Og netop sådan var den menighed, jeg på det tidspunkt var en del af.

Så mange

Statistikkens resultat med ‘så mange’ kan benove. Men Jesus talte aldrig om resultater, men om frugt – og det er en helt anden sag. Resultater er noget, man samler sammen, gemmer på, sammenligner, er stolt af og viser frem. Frugt er noget, træet kaster fra sig uden at vide, hvad der bliver af den – men på en eller anden måde bliver frugten til liv, bare et helt andet sted.

Min barndoms blommetræ

I mit barndomshjem havde vi et blommetræ. Det stod midt i køkkenhaven og gav ca. 3 blommer om året – og de blev ædt af hvepsene. Så skulle det fældes. Men det stod dog sommeren over. Og det år bar det blommer! – Så mange, at man næsten ikke kunne se bladene. Grenene begyndte at knække. De blev understøttet af stiger og stolper. Men en nat lød et brag ude fra haven, og næste morgen lå hele blommetræskronen i flere afdelinger blandet med knækkede stiger og stolper på jorden oven i radiser og rødbeder. Der var rigeligt med blommer til os selv, til alle naboer og venner og til hvepsene. Blommetræet var slut – men det havde båret frugt!

Rodnet, krone og frugt…

Vidste du for resten, at sådan et frugttræ fylder otte gange mere under jorden end over jorden – og rodens overflade er 250 gange større end kronens overflade med alle bladene. De størrelsesforhold mellem det synlige og det skjulte liv må til, for at træet kan bære frugt. Det kan man let glemme i jagten på resultater.

Nu kunne det være fristende at binde en konkluderende sløjfe på disse spredte glimt – men det må du selv gøre, kære læser.

Giv din mening til kende