Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Det er ikke almisser, det er arbejde

Fra warfair.org

Det er ikke almisser, det er arbejde

Banken smed mig ud, fordi jeg ville importere varer fra lande, som er præget af krig og konflikt. Her fortæller Christian Friis Bach om sin nye virksomhed warfair.

Christian Friis Bach, stifter af warfair.org, tidligere udviklingsminister og under-generalsekretær i FN
 

Det første der skete var, at jeg blev smidt ud af min bank. Jeg havde været i den samme bank i 35 år, og de kendte mig og hele familien godt. Men da jeg ringede og fortalte, at jeg ville starte en ny virksomhed, der skulle importere varer fra lande som Afghanistan, Yemen og Somalia, smed de mig ud.

Det tog mig to måneder at finde en ny bank. Men efter at have gået os meget grundigt efter i sømmene og flere lange samtaler, sagde Danske Bank ja. De ville gerne bakke op om ideen, og de havde de nødvendige kontrolsystemer til at håndtere betalingerne sikkert. Tak for det.

Dobbelt straf

Historien viser, hvordan mennesker i lande ramt af konflikt og ustabilitet bliver straffet to gange. Først på grund af krigen. Dernæst fordi vi ikke tør handle med dem. Det bidrager til at forværre krisen, det kan øge konflikterne, og det kan tvinge endnu flere mennesker på flugt. Når truget bliver helt tomt, så bides hestene. Derfor er fortsat handel vigtig.

Når truget bliver helt tomt, så bides hestene. Derfor er fortsat handel vigtigt.

Kvinder på arbejde i Afghanistan

I dag snart to år efter har vi bevist, at det godt kan lade sig gøre. Vi har fundet gode virksomheder og importeret unikke kvalitetsvarer. Fra Afghanistan har vi Satarbai mandler med skaller, store smagfulde Jalgoza pinjekerner, stærk lakrids, topkvalitet safran og mange andre lækkerier. Fra Yemen noget af verdens bedste kaffe, historiske lanterner og strandkurve lavet af kvinder.

Sesam fra Somalia

Fra Somalia virkelig god sesam, der skaber arbejde til både landmænd og kvinder. Fra det konfliktramte østlige DR Congo har vi kvalitets-chokolade, hvor overskuddet går til at hjælpe både mennesker og dyr i og omkring Virunga Nationalparken. Og fra Burkina Faso, hvor op mod en million mennesker er drevet på flugt af konflikten mod nord, har vi nogle af verdens bedste cashewnødder. Det er ikke så ringe.

Modvirker krigens følger

Selv om der er krig og konflikt, er der stadig dygtige landmænd og virksomheder, der knokler for at lave gode kvalitetsvarer. At handle med dem er en værdig – og retfærdig – vej til at modvirke de ødelæggende effekter af krig og til at skabe indkomst, arbejdspladser og fred.

Skabelsen af arbejdspladser kan sikre, at familierne kan klare sig der, hvor de er.

Det er dermed samtidig et bidrag til at undgå, at mennesker bliver tvunget på flugt af nød og elendighed. Skabelsen af arbejdspladser kan sikre, at familierne kan klare sig der, hvor de er. Og det kan skabe muligheder for, at flygtninge igen kan vende hjem. Over 80% af medarbejderne hos de virksomheder, som vi handler med i Afghanistan, er hjemvendte flygtninge eller fordrevne. Muligheden for at få et arbejde har givet dem håbet tilbage. Og selv om Taleban nu har overtaget kontrollen med hele landet, så er de ikke flygtet igen. De er tilbage på arbejdet igen – også kvinderne.

Cashewnødde-fabrik i Burkina Faso

Stolthed og værdighed

Lige så vigtig er den stolthed og værdighed, der følger med: ”Det er ikke almisser, det vi laver. Det er blot arbejde”, for nu at citere en af vores partnere. I et land som Yemen, hvor 20 ud af 28 millioner mennesker er afhængige af nødhjælp, er det at kunne tjene penge selv helt afgørende. Det samme gælder de andre lande.

Dertil kommer stoltheden og de positive historier om de unikke varer fra lande, hvorfra vi ellers kun hører om krige, terror, nød og elendighed. Den stolthed skal vi have tilbage. Der var engang, hvor Afghanistan var verdensberømt for de unikke nødder og tørrede frugter. Der var engang, hvor Somalia var kendt som en af verdens største eksportører af rigtig god sesam. Det skal landene være igen. Den stolthed kan give et lille bidrag til at genskabe troen på, at der kan være andet og mere end konflikt og elendighed. Den stolthed er der brug for.

warfair er en lille og ny virksomhed. Men vi har allerede langt mere end fordoblet Danmarks samlede import fra Afghanistan. Det kan godt lade sig gøre. Hjælp os med at handle for fred.

Giv din mening til kende