Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Dårlig teologi er også et svigt

TORSDAGSTANKE

Dårlig teologi er også et svigt

Hvordan undgår vi overgreb i kirken? Det diskuteres for tiden.

Vi hører om manipulerende ledelse, svigt og overgreb i marginale kirkelige miljøer.

Det kalder på selvrefleksion, for kirken er kaldet til afspejle Guds rige, hvor der er kærlighed og ligeværd – ikke magt og overgreb.

Det nævnes, at der jo sker overgreb alle steder, hvor mennesker samles. Men det er særlig slemt, når det sker i kirken. Ikke bare fordi kirken er kaldet til at være et fristed, men også fordi overgreb tager en særlig form, når det begrundes teologisk.

Når overgreb legitimeres med trusler om Guds evige straf, befinder vi os i en kvalitativt anden kategori, end når overgreb sker alle andre steder.

Det egentlige problem er med andre ord teologisk. Vi taler om psykologisk vold, men vi kan også tale om åndelig vold, når mennesker manipuleres og trues med Guds vrede. Heldigvis har vi Jesus’ ord for, at de eneste, der ikke er plads til i Guds rige, er dem, der vil holde de andre ude.[1]


[1]  Se fx Matthæus-evangeliet 23,13.

2 kommentarer til "Dårlig teologi er også et svigt"

Johannes Aakjær Steenbuch

Tak for din kommentar, som jeg først ser nu! Min pointe var vist, at overgreb i kirkeligt regi er noget kvalitativt anderledes end i andre sammenhænge, når de begrundes teologisk (selvom der da rigtignok også kan være alle mulige andre grunde). Men egentlig tror jeg ikke så meget at teologien i sig selv kan siges at føre til bestemte praksisser, for teologien afspejler jo nok i lige så høj grad vores værdier, som den producerer dem. Ofte er teologi jo en form for ideologi forstået som et forsøg på at begrunde og retfærdiggøre en bestemt social orden, hierarkier, moralske værdier, etc., og for så vidt kan teologi blive en faktor i overgreb, omend det næppe er en tilstrækkelig betingelse. Og så er det jo selvfølgelig også vigtigt at huske, at alternativet til dårlig teologi ikke er ingen teologi, men god teologi! Det er derfor den teologiske refleksion er nødvendig, når vi taler om overgreb i kirkelige sammenhænge…

12. april 2022 kl. 10:10
ib bermann schmidt

Betyder det, at du mener overgreb i kirkeligt regi sker, om ikke alene af den grund, så primært dog ud fra det teologiske ståsted? Ja, hvis du taler om de åndelige overgreb, som ledelsestyrrani i en kirke, hvor der hersker udpræget teokrati, så ja. Men ellers mener jeg, der er mange andre, helt almindelige, ordinære og kendte årsager, der til forveksling ligner alle de, som i forvejen er i spil i det almindelige samfund omkring os. Jeg er enig i vigtigheden i dit udgangsspørgsmål, men savner at du selv kommer med et “lille” bud, udover din afsluttende sætning i indlægget.

18. februar 2022 kl. 15:34

Giv din mening til kende