Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Aktive lemmer i Lyngby

Aktive lemmer i Lyngby

Nogle kalder Lyngby Baptistmenighed meget liberal, men den nysgerrige opdager hurtigt, at menigheden er forankret i evangeliet.

Lyt til artiklen her:

Åbn lyd i nyt vindue

De er ikke altid enige, men de bakker hinanden op og tager de svære samtaler, fordi de vil hinanden.

Baptistmenigheden i Lyngby afspejler den mangfoldighed, som findes i hele BaptistKirken. De er ikke altid enige, men de bakker hinanden op og tager de svære samtaler, fordi de vil hinanden. Dét er tydeligt at høre i forstaden nord for København. Aktiviteterne afspejler også de forskellige måder, de i fællesskab bærer hinanden frem og møder Gud på.

Vejen til ét legeme

De fleste har en transporttid på 20-25 minutter hen til kirken, der er fra 1967. Og på trods af familiekonstellationer med mange tværkirkelige ægteskaber og trofaste singler minder de 20-40 aktive deltagere os om menighedslivet på Jesus’ tid. Nadver og gudstjenester fejres om søndagen i forskellige formater. Gamle og nyere salmer synges til fællessangsarrangementer. De drager omsorg for hinanden og taler om Guds ord. Kirkens arkitektur, indretning og udsmykning vidner om et fællesskab i tæt forbindelse med dåbsgraven og nadverbordet i kirkesalen, og cafégudstjenester i kirkesalen er et praktisk vidnesbyrd om de første kristne.

Kunstværket er et farverigt billede på forholdet mellem Gud og skaberværket, opstandelsens frisættelse og Helligåndens vækst.

Den økumeniske arv i Lyngby er muligvis ubevidst for nyere medlemmer, men glasmosaikken af Karl Heilesen (1967) er en daglig påmindelse om Guds mangfoldige rige og ét Kristus-legeme som vejen dertil. Et skib eller prisme? En dråbe vand, et korn eller – ifølge kunstneren selv – et løg? Kunstværket er et farverigt billede på forholdet mellem Gud og skaberværket, opstandelsens frisættelse og Helligåndens vækst. Et ældre medlem siger: ”Vi er gået fra måske at være servicekirke uden store ambitioner til nu at være en menighed med ny optimisme”. Heilesens ’åndelige testamente’ præger vist stadig menighedens selvopfattelse og åndelige refleksion.

Vejen sammen

Bevidstheden om Lyngby Baptistmenighed som et aktivt lem på ét nationalt og globalt legeme bidrager til menighedens levende og mangfoldige fundament. Et vedholdende menighedsråd har også gødet grobunden for ny vækst igennem nogle turbulente år uden præst og med fraflytning og frafald. Takket være en blanding af tysk præcision og dansk innovation lykkedes det menigheden at fastholde håbet og trodse kritikken af ansættelsen af den meget omdiskuterede præst, Rune Funch, i 2019. Kritikken er ikke helt glemt, men Lyngby bygger aktivt videre på traditionen – inklusive orgelmusik – når det giver en åndelig dybde. De vælger dog også bevidst plads til fornyelse.

Et vedholdende menighedsråd har gødet grobunden for ny vækst igennem nogle turbulente år uden præst og med fraflytning og frafald.

Der er stor respekt for nye tiltag, fordi de enkelte medlemmer erkender, at rummelighed og accept er vigtig for menneskets vej med Kristus. Præsten blev ansat med innovation for øje, og Rune Funch bidrager stærkt til en ny dynamik, især i form af musik og en Taizé-inspireret spiritualitet.

Se og hør Rune Funch fortælle om den fælles vandring på troens vej.

Et rådsmedlem siger klogt: ”Ja, Rune er dygtig og har gjort meget for at skabe nye rammer, som tiltrækker nye til kirken, men det er aldrig præsten alene, der bærer ansvaret og æren for fællesskabets sammenhold. Der er flere engagerede personer i menigheden, og vi vil dette fællesskab.” De vil hinanden.

Vejen frem

Menigheden vælger bevidst alternative former for gudstjenester til at dække forskellige behov – de er ”en kirke – åben for alle”.[1] Kirken begynder at opleve, at nye ikke-kirkevante kommer regelmæssigt i forbindelse med koret og Taizé-aftener. Samtidig oplever de nærvær og fordybelse til ’Sammensgudstjenester’ og menighedsweekender på tværs af generationer. K-klassen møder andre teenagere i samarbejdet med flere baptistkirker på Sjælland. Og selv en lille bitte spejderkreds på fem medlemmer giver håb og mod. Den indbyrdes kærlighed blev særlig tydelig, da selv de udsatte mødte op om søndagen under COVID-restriktionerne til en halv time uden fællessang – ingen ville hjem igen.


[1] https://www.lyngbybaptistkirke.dk/

Giv din mening til kende