Når vi som familie er rejst ud i verden eller bare har besøgt de lokale museer, har børnene altid undret sig: ”Skal du læse alle skilte, mor?” Min lyst til at blive ved med at lære er nok det, der beskriver mig bedst. Sådan vil jeg beskrive mig selv: Jette Bjørnestad, mor til tre, gift med Karsten, pædagog og vældig videbegærlig.
Jeg er hverken lægprædikant eller mødeleder
Da BASIS for tre år siden blev lanceret af BaptistKirken og Immanuelskirken i Aarhus, blev det præsenteret som en oplagt mulighed for lægprædikanter og mødeledere. Efterhånden som flere små som store menigheder ikke har mulighed for at ansætte uddannede præster, er der brug for flere engagerede amatører, som ønsker at dygtiggøre sig og udvide deres viden og praktiske erfaring, så de kan udføre de opgaver, som de påtager sig.
Der er brug for flere engagerede amatører, som ønsker at dygtiggøre sig og udvide deres viden og praktiske erfaring.
Derfor blev jeg i tvivl, om der var plads til mig, for jeg er hverken mødeleder eller prædikant i Odense, hvor jeg bor. Men kombinationen af teori om tro, bibelsyn, kirkehistorie m.m. og samtale og samvær om praksis i hverdage og helligdage i kirke og menighed, som BASIS så ud til at indeholde, gjorde mig alligevel både nysgerrig og interesseret. Heldigvis var der også plads til sådan én som mig, som ’bare’ brændte efter at lære mere.
BASIS er en teologisk Maggi-terning
BASIS var nemlig ikke bare for folk med en særlig baggrund eller en bestemt jobbeskrivelse. Alle med appetit på ny viden og mod på at grave dybere i grundlaget for vores tro og praksis er velkomne og kan få meget ud af fællesskab, undervisning og samtaler.
Alle med appetit på ny viden og mod på at grave dybere i grundlaget for vores tro og praksis er velkomne.
BASIS er et forløb, der løber over 2 år, men som deltager tager man ét år ad gangen. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at to år ikke er lang tid til at dække så store emner som bibelsyn, teologi, gudstjeneste og forkyndelse. Vi har heldigvis også haft mulighed for at bruge den ny viden som en Maggi-terning af teori til at give kraft til praktiske og (frivillige) skriftlige opgaver, som vi er blevet opfordret til at lave.
Hver gang vi er blevet udfordret med en ny opgave, er vi først blevet fodret med ny viden og inspiration, som i hvert fald har åbnet mine øjne for dimensioner i livet med Gud og livet i menighedens fællesskab. Vi har bl.a. prøvet kræfter med at skrive prædikener og planlægge gudstjenester og børnearrangementer, men er fx også blevet bedt om at sætte ord på vores tanker om, hvad det betyder for os at se på Gud som faderen.
Spændende litteratur
Vi er blevet udfordret med læsning af spændende litteratur – noget er vi direkte blevet opfordret til at læse mellem seminarerne, men også med et utal af eksempler på forfattere, som kunne give ekstra perspektiv på de emner, vi har beskæftiget os med fra gang til gang. Her et halvt år efter, at vi er blevet færdige med grunduddannelsen, er der stadig forfattere og emner, jeg drømmer om at give mig i kast med.
Et beriget liv med Gud
For mig betyder fordybelse i viden i høj grad, at min tro har fået et dybere og mere gennemtænkt fundament. Jeg oplever, at det er blevet mindre svært at turde stille spørgsmål og at lytte til andres spørgsmål og tvivl uden at blive væltet. At modtage en viden har ikke gjort troen kold og tør, men betyder tværtimod, at der kommer et utal af nye farver og nuancer, som beriger livet med Gud.
Alle seminarer er blevet meget inspirerende ledt af Lasse Åbom, som er en virkelig dygtig underviser. Han har hver gang udvist stor viden indenfor de emner, vi har beskæftiget os med, og har desuden udnyttet sit dygtige bagland af andre kompetente og engagerede undervisere. Det har været en stor fornøjelse at blive ’udsat for’ BASIS, og jeg tror, vi er en hel del, der straks vil komme springende, hvis der bliver chance for et tredje år!
Giv din mening til kende