Artiklen findes også som lydfil – lyt med her:
Åbn lyd i nyt vindueDen 1. februar 2021 anholdt militæret i Myanmar ledende medlemmer af regeringen og sendte dem i fængsel/husarrest – heriblandt nobelpristageren Aung San Suu Kyi, der har været landets leder, siden et skrøbeligt demokrati blev indført i 2015.
Militærets officielle udlægning er, at der foregik valgsvindel ved valget i 2020, men årsagen til kuppet er mere kompleks. Mere reelt er nok tabet af indflydelse og adgang til ressourcer og privilegier for generalerne. Ingen internationale observatører har kunnet påvise uregelmæssigheder ved valget. Som følge af kuppet er der indført økonomiske sanktioner, der desværre ikke har hjulpet det store. Taberne i spillet om magten er som så ofte de mest udsatte.
Taberne i spillet om magten er som så ofte de mest udsatte.
Sundhedssektoren – et af ofrene
Banksektorens nedsmeltning i Myanmar bevirker, at man ikke kan overføre penge til Myanmar ad officielle kanaler. Derudover lider også sundhedssektoren. Allerede inden kuppet havde mange indbyggere ringe adgang til sundhedsydelser. Især i landområder var adgangen til sundhedsfaciliteter begrænsede. Mange – også i sundhedssektoren – støttede op om den såkaldte Civil Disobedience Movement[1] og nægtede at arbejde. Siden blev de fyret fra deres jobs. Derfor er sundhedssektoren nærmest kollapset.
Mange er internt fordrevet eller flygtet helt ud af Chin Staten.
Samtidig med at etniske minoriteter fortsat udsættes for overgreb og væbnede angreb fra juntaens soldater, har det gjort en i forvejen slem situation endnu værre. Alt dette har medført, at mange er internt fordrevet eller flygtet helt ud af Chin Staten. Omkring 40.000 opholder sig nu i delstaten Mizoram i Indien.
Hjælpen når frem
Selvom det er svært at hjælpe de mange udsatte i Chin Staten, og man ikke kan benytte det officielle banksystem, når hjælpen frem. Vi har i samarbejde med Chin Health Organisation (CHO) hjulpet udsatte grupper i over halvdelen af Chin Statens over 1.500 landsbyer. Mere end 60.000 af Chin Statens godt 500.000 indbyggere har indtil nu fået hjælp fra CHO.
CHO har bidraget med mobile klinikker, hvor man både har vaccineret børn, givet fødselshjælp, uddelt mad, behandlet for malaria og andre sygdomme samt oplyst om ernæring, covid-19 og reproduktiv sundhed. Der er krigshandlinger i området, og der anvendes landminer, så man amputerer også ben og behandler for andre krigsrelaterede skader.
Selvom man ikke kan benytte det officielle banksystem, når hjælpen frem.
Det er ikke kun i Myanmar, at CHO hjælper. Også de mange flygtninge i Mizoram assisteres i det omfang, der er midler til det. De mobile klinikker kommer rundt i flygtningelejrene og kan således afhjælpe den værste nød.
CHO er en uafhængig organisation, men de fleste af de ledende personer har baptistbaggrund. CHO støttes også af andre kirker og af FN.
Stor tak – men fortsat mange behov
Som danske baptister og i samarbejde med Chin Christian Association – DK, har vi indsamlet mere end 200.000 kr. til sundhedsarbejdet. Vi har modtaget stor tak for det bidrag. Den bringes hermed videre.
Vi vil gerne fortsætte med at støtte arbejdet i Myanmar. Vi håber, at vi med dit bidrag også fremover kan støtte de mobile klinikker, der trods svære forhold kan være forskellen på liv og død for vores søstre og brødre i Myanmar. Send dit bidrag til MobilePay 911 118 eller kontonr. 3201 10042878 mærket ’Myanmar’.
[1] Civil Disobedience Movement – Den civile ulydighedsbevægelse – var den folkelige modstand med demonstrationer mod militærjuntaens magtovertagelse i februar 2021.
Giv din mening til kende