Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Stærke og modige kvinder

Stærke og modige kvinder

Ngirankugire-projektet – også kendt som ’Young Single Mothers’ – skal styrke unge enlige mødre og reintegrere dem i samfundet.

Oline Norgaard Mortensen har tidligere boet i Rwanda med sin familie

Jakob Sandahl Ørskou er i Rwanda for første gang

De er volontører i Rwanda for at oplyse om BaptistKirkens arbejde.

Se mere:

  • https://www.instagram.com/bidirwanda
  • https://www.bidirwanda.com

Fordi en tidlig, uønsket graviditet er ilde set, bliver unge, ugifte kvinder ofte ekskluderet fra samfundet, skolen, kirken og familien. De mister deres sociale liv og deres fremtidsmuligheder. Derfor er Ngirankugire-projektet etableret. Gennem træning og undervisning i sundhed, gode forældrevaner og opbygning af selvtillid, psykologisk og økonomisk rådgivning samt spare-lånegrupper søger projektet at løfte kvinderne ud af fattigdom og mod et mere værdigt liv.

Projektet søger at løfte kvinderne ud af fattigdom og mod et mere værdigt liv.

Ngirankugire skaber inklusion

I alt 300 unge enlige mødre fra 16 forskellige landsbyer i det sydlige Rwanda deltager. Aktiviteterne foregår primært i LLCCMs[1] center nær Butare, men der bliver også gjort en stor indsats gennem hjemmebesøg og i kirken. Medarbejderne ønsker at udvide projektet og i fremtiden inkludere flere kvinder og også tilbyde fx håndværkeruddannelse. Alene i ét område skulle man udvælge 89 kvinder ud af 1.500 mulige. Det vidner om et massivt problem i samfundet, og det er netop drivkraften.

Målrettet træning

”Vi er vildt imponerede over den undervisning, kvinderne modtager, og det engagement, de møder op med. Træning og undervisning af kvinder foregår oftest på projektkontoret. Kvinderne møder op, og programmet for dagen er nøje planlagt. Der er tænkt over hver eneste detalje, og ofte er der inviteret professionelle udefra til at medvirke til træningen – fx en sygeplejerske fra det lokale hospital til sundheds- og hygiejnetræning. Det medvirker til, at kvinderne er positive og undervisningsparate. De er glade og vil gerne undervises, og de deltager aktivt både i plenum og i gruppearbejde”, fortæller Jakob.

Kvinderne er positive og undervisningsparate.

Begyndelsen til et nyt liv

Oline fortsætter: ”I forbindelse med undervisningen i reproduktiv sundhed talte vi med Vanessa. Hun blev gravid som 16-årig som følge af en voldtægt begået af en bekendt, hun var på besøg hos. Manden flygtede, inden sagen kom for retten, og i dag ved hun ikke, hvor han befinder sig. Siden graviditeten har Vanessa været deprimeret, og hun har haft svært ved at se, hvordan hendes og datteren Ellas liv nogensinde skulle blive godt. Men projektet og især den undervisning, hun har modtaget, er et lyspunkt for hende.”

Ngirankugire-projektet – ’Young Single Mothers’

  • støttet af CISU[2] fra 2022-2024 med ca. 2,3 mio. kr.
  • BaptistKirken bidrager også

Støt arbejdet på konto 3201 10042879 eller MobilePay 911 118 mærket ’YSM’.

Vanessa fortæller: “Ngirankugire har lært mig, at det er vigtigt at være positiv. Jeg har fået mere tro på mig selv, og jeg er begyndt at drømme om i fremtiden at kunne hjælpe unge piger med at undgå at blive gravide. Og hvis de bliver gravide, kan jeg hjælpe nu, for jeg har lært, at det kræver mod at være gravid. Det er det vigtigste.”. Da vi snakker om fremtiden og muligheden for at blive gift og stifte mere familie, svarer Vanessa hurtigt og præcist: “Jeg kan ikke tænke på familie nu. Jeg kan kun tænke på Ella og mig selv. Når jeg har fået mere styr på min egen situation, kan jeg måske overveje det.”

En ny verden

”Ngirankugire har givet os indblik i en helt anden verden end den, vi kender. Folk lever fra dag til dag, og har – set fra et dansk synspunkt – ikke særligt meget at glæde sig over. Men de har alligevel gåpåmod og vil et bedre liv med rigere muligheder for deres børn. Vi ser frem til – med stor beundring – fortsat at følge de stærke og modige kvinder i Ngirankugire, også efter vi er rejst hjem i slutningen af maj”, slutter Oline og Jakob.


[1] LLCCM-organisationen tog oprindelig hånd om børn, der var forældreløse pga. aids, men arbejder nu mere generelt med at hjælp udsatte i Butare i det sydlige Rwanda.

[2] CISU er Civilsamfund i Udvikling, se https://www.cisu.dk/

Giv din mening til kende