Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Så nemt er det at gøre noget

Så nemt er det at gøre noget

’Hvor skal vi få mad til så mange?’, spurgte disciplene Jesus, da de stod overfor en sulten folkemængde på flere tusinde langt ude i ørkenen. Det er let at blive grebet af frygt og modløshed, når vi står overfor uoverkommelige opgaver.

Både politikere og befolkninger i Europa oplever, at vi står overfor store opgaver. Hver dag fyldes medierne med historier om krig, terror og flygtninge, som er på vej til os. Det er menneskeligt forståeligt at blive bange, men med Guds hjælp kan vi vise kærlighed og barmhjertighed. I enhver flygtning gemmer sig et menneske, der er elsket af Gud. Til os siger Jesus: ’Frygt ikke!’

I enhver flygtning gemmer sig et menneske, der er elsket af Gud.

Til Europa kom der i 2015 rekordmange – 1,4 mio. flygtninge. Det forventes at fortsætte i 2016. Til Danmark kom over 25.000, som er bosat i asylcentre og i kommunerne. I EU er det ikke lykkedes at finde fælles løsninger på situationen. Det efterlader mange i en usikker tilværelse. Vi får i KIT mange henvendelser fra kirker og personer, der spørger, hvordan man kan hjælpe til.

’Jeg har fem brød og to fisk. Kan I bruge det til noget?’, sagde den ukendte dreng og ved at tage det skridt skete miraklet. Mange tusinder fik mad den dag. Ofte er det ved at bruge de få ting, vi allerede har, at situationer forandrer sig.

Jeg vil pege på nogle enkle initiativer:

Mødested i kirken

De fleste af vore kirker har lokaler, som ikke bruges i løbet af ugen. Meget enkelt kan disse lokaler omdannes til en lille café, hvor flygtninge og andre kan komme i løbet af ugen og få kaffe, nogen at tale med, lidt hjælp til brevlæsning, lægebesøg, osv. Måske kan nogle blive bedre til dansk.

I kan som kirke henvende jer til kommunen og sige, at I vil stille lokaler til rådighed. Man kan også kontakte KIT eller andre lokale organisationer og indgå et samarbejde. Vi har på nuværende tidspunkt kendskab til over 20 kirker i Danmark, som er i gang med dette.

Nepalesisk aften af Inge Andersen Christensen beskåretVenskabsfamilie

Man kan også melde sig som venskabsfamilie og mødes med en flygtning eller en flygtningefamilie hver eller hver anden uge. Som enkeltperson kan man støtte med daglige gøremål, indkøb, gode råd, brevlæsning og forklaringer om lokalsamfundet og vores traditioner.

På sommerlejr

Hvis I allerede har kendskab til flygtninge eller andre nydanskere i jeres lokale område, er det muligt at få støtte fra KIT, så de kan inviteres med på enten sommerstævnet på Lindenborg eller en anden lejr. Hvis menigheden har mod på at arrangere sin egen lejr, er det også muligt at få midler til dette.

Brug kirken missionalt

Den største gruppe flygtninge kommer fra Syrien og dernæst Eritrea samt Iran og Afghanistan, men der kommer også FN kvoteflygtninge fra fx Rwanda og DR Congo. Som udgangspunkt vil vi i KIT opfordre til, at man tager sig af alle uanset deres religiøse baggrund. Vis først og fremmest gæstfrihed og mød de basale behov for venskab, som en fremmed har.

Som udgangspunkt vil vi i KIT opfordre til, at man tager sig af alle uanset deres religiøse baggrund.

Af dem, der kommer fra Eritrea, har 95 % en kristen ortodoks baggrund. Mange af disse grupper vil meget gerne låne en kirke, hvor de kan holde ortodoks gudstjeneste. FN kvoteflygtninge fra Afrika har næsten altid en kristen baggrund. Inviter dem indenfor. Dem fra Iran og Afghanistan er meget spørgende om den kristne tro. Den store gruppe fra Syrien, hvoraf de fleste har en muslimsk baggrund, er glade for fællesskabet med kristne. Det kender de fra hjemlandet.

Penge og tøj

Det er muligt at give penge til et projekt i en nabokirke eller at donere tøj eller møbler til en flygtningefamilie. Tag kontakt med lokale foreninger, som hjælper flygtninge.

Bøn

Da Jesus velsignede de fem brød og de to fisk, blev der mad nok til alle.[1] Jeg vil opfordre alle til at bede for den store udfordring i modtagelsen af mange flygtninge. Bed om kraft og styrke til dem, der hjælper og dem, der modtager. Vi kan alle være med!


 1 Se Johannes Evangeliet kap. 6, vers 1-15

Giv din mening til kende