Lyt til artiklen:
Åbn lyd i nyt vindue”Vi skal følge med tiden. Vi skriver 2024 og vi skal turde noget.” Budskabet kommer klart fra menighedsrådsformand Hans Erik Kanstrup og forhandlingsleder Steen Jacobsen i skurvognen på byggepladsen. Der er kage på bordet og kaffe på kanden. Efteråret banker på udenfor, men i skurvognen stiger temperaturen i takt med, at Hans Erik og Steen fortæller om den nye kirke og menighedens planer for fremtiden: 35 medlemmer, der brænder for at gøre en forskel for de +65-årige i kirkens nærområde.
En ambitiøs mission
Sæby Baptistkirke ønsker at skabe ’et åbent kirkeligt, kulturelt og åndeligt frirum i en travl hverdag primært målrettet mennesker i alderen +65.’ Ønsket er en del af menighedens mission.
Sæby Baptistkirke går mod strømmen. Andre steder lukker menighederne, når medlemmerne bliver for få og for gamle. I Sæby ser de et potentiale i den ældre del af befolkningen. Siden 2010 er antallet af borgere over 65 år i postnummer 9300 steget med 47 procent fra 2.702 til 3.981. Halvdelen af borgerne i postnummer 9300 er over 65 år!
Steen fortæller, så tallene bliver konkrete i forhold til menighedens planer:
”Alle de huse, der ligger lige her på den anden side: Der bor en masse ældre, der døjer med at komme ret langt væk. Vi er meget tæt på dem, og de er meget velkomne her.”
Udløbsdato?
På trods af menighedens mission repræsenterer Steen og Hans Erik en menighed med en udløbsdato. Men de tror begge på, at datoen kan rykkes. I bedste fald kan den aflyses. Derfor gør de en praktisk indsats: Bygger ny kirke og forsøger at styrke menighedens position i det kirkelige og kulturelle landskab i Sæby. Selv om målgruppen er de lidt ældre voksne, siger Steen: ”Vi håber alligevel, at der vil dukke nogle yngre op. Det skal jo til, hvis vi skal fortsætte.”
”Jeg tror nu også, vi kommer til at sænke alderen lidt. Der kommer jo yngre mennesker,” fortæller Steen Jacobsen, inden han fortsætter med et glimt i øjet: ”… der kommer endda børn!”
Hans Erik og Steen griner indforstået, inden Hans Erik forklarer: ”I øjeblikket er der en gruppe på 10 -12 mødre, der hjemmepasser deres børn i ”Knasten” (menighedens hytte, red.). Vi regner med at få noget mere samarbejde med dem i fremtiden. Nu har de sagt, at de gerne vil være med til Lucia i december og de vil også gerne flytte med til den nye kirke.” Glæden over samarbejdet med familier helt uden for det kirkelige miljø lyser ud af Steen og Hans Erik. De har mod på mere.
Stor opbakning
Optimismen skyldes blandt andet en stor opbakning fra hele menigheden.
”Menighedens medlemmer møder selv flittigt op. Vi er altid 25 – 30 til søndagsgudstjenesten. Og omkring 20 i cafeen i ’Knasten’ om tirsdagen. Men det er lidt af en kaffe-hyggeklub. Vi beder Fadervor og synger en salme, og så bliver der ellers snakket om alt muligt mellem himmel og jord,” fortæller Steen med et smil.
Den nye kirke
Den nye kirke på Sæbygårdvej 13 bliver indviet søndag den 19. januar 2025.
”Datoen holder,” lover Hans Erik, der ikke lægger skjul på, at han følger byggeriet tæt. Menigheden har været med i alle dele af byggeprocessen helt fra de første skitser. Intet bliver overladt til tilfældigheder.
Når etableringen af udeområderne omkring kirken begynder inden længe, håber menigheden på hjælp fra byen. Steen fortæller:
”Tidligere havde næsten alle i Sæby en eller anden tilknytning til baptistkirken. Gennem spejderne, søndagsskole eller musiklivet i byen, hvor menighedsmedlemmer var stærkt involveret. Nu håber vi, at nogle af de mange kontakter har lyst til at give en hånd og måske igen føle sig som en del af fællesskabet.”
Fakta om byggeriet
402 m2 opført i grå mursten med sort tegltag. Et metalinddækket vindfang med garderobe og toiletter giver den moderne bygning et unikt udtryk og fungerer som blikfang ud mod Sæbygårdvej. Indenfor er der et stort rum på 185 m2, der kan deles af en foldevæg, så man adskiller kirkesal og caféområde. Bygningen indeholder også et 25 m2 stort industrikøkken og tre mindre rum på hver cirka 15 m2.
Et moderne byggeri
Kirkebygningen er et traditionelt moderne byggeri. ”Det er helt bevidst,” fortæller Hans Erik og fortsætter:
”Hvis bygningen engang ikke længere er kirke, skal den kunne bruges til noget andet.” Det kan den helt sikkert. Det er ikke svært at forestille sig forskellige former for liberalt erhverv eller anden foreningsvirksomhed i de næsten færdige lokaler.
Hans Erik og Steen fortæller, at der har været særlige overvejelser om akustikken. I dag holder menigheden gudstjenester i spejderhytten ’Knasten’, hvor akustikken ifølge Steen er ”helt forfærdelig”. I den nye kirke er der tænkt over detaljerne, for eksempel er gulvtæppe udskiftet med trægulv for at få den helt rigtige akustik.
Uanset det moderne design er menighedens gæster ikke i tvivl om, at de besøger en baptistkirke. En 15 ton tung og mere end to meter høj klippeblok med teksten ’Sæby Baptistkirke’ tager mod de besøgende. På kirkebygningens gavl hænger BaptistKirkens logo stanset ud i metal.
Kirkebyggeriet hviler økonomisk på en anonym donation.
Kulturudvalg med store planer
Menigheden tager glæderne på forskud. De er allerede i gang med at forberede aktiviteter i den nye kirke. Steen fortæller:
”Vi har nedsat et kulturudvalg, der skal komme med ideer til arrangementer. Og de er i fuld gang. De har allerede en aftale med Musikkorps Sæby om koncert torsdag den 6. februar 2025.”
Hans Erik supplerer:
”Vi har en idé om, at vi i 2025 vil bruge noget økonomi på at få gang i foredrag og koncerter. Kirken er ny og det er lidt spændende. Det skal vi udnytte.”
”Vi skal have folk indenfor”
Begge taler om de mange planer, som også er beskrevet i menighedens ’Projektbeskrivelse’. Her kan man blandt andet læse, at kirken skal være et ’værested, hvor de mange velfungerende, men nogle gange ensomme mennesker over 65 år kan mødes.’ Men ambitionerne rækker videre. Drømmene går på korsang, madlavning for ældre mænd, workshops om håndarbejde, måske en Repair Café, foredrag og koncerter.
Steen og Hans Erik ønsker at tiltrække byens borgere til kulturarrangementer. Måske med et glas hvidvin i pausen: ”Vi må prøve at følge med tiden. Vi skriver 2024 og det nytter ikke noget, hvis vi ikke tør prøve noget nyt. Vi vil gerne have folk indenfor, så de kan se, at det ikke er farligt at komme her!” siger Steen.
Hans Erik ler og følger op:
”Hvis vi laver noget for de yngre, ka’ det være de tænker: ’De er alligevel ikke så træls, selv om de er gamle og grå!’”
Hans Erik fortæller også, at andre organisationer gerne må anvende kirken fx til sociale formål, så længe man blot respekterer bygningens formål som kirke.
De tør!
Menighedens gennemsnitsalder er høj. ’For høj til at overleve som menighed’ vil nogle måske mene. I Sæby Baptistkirke vælger medlemmerne at bruge deres alder positivt. Menighedens mission er at møde mennesker, der er samme sted i livet, som menighedens medlemmer. Det handler ikke om at opfinde noget helt nyt eller blive til noget andet: Det handler om at følge med tiden. Turde møde mennesker, der hvor de er. Det tør de i Sæby.
Læs mere om kirkebyggeriet på Sæby Baptistkirkes webside
Følg menigheden på Facebook
Giv din mening til kende