Rune Toldam er uddannet som kaospilot og har sit eget firma, Bespoke. Han bød ind med sine ekspertiser, da Mission i Danmark-udvalget i 2015 begyndte at tale om, hvordan vi kan støtte menighedsudvikling. Han og Martin Dyrman Hansen fra Bespoke, har udviklet forløbet Innovativ Kirke specielt til BaptistKirken, og han har været med både i Odense og Lyngby til workshops.
”Det, der har overrasket mig mest, er, at den ældre generation faktisk har en enorm vilje og åbenhed overfor det nye, så længe det handler om Vorherre.”
Vi må gøre noget anderledes
Rune understreger, at det ikke handler om at arbejde mere i menighederne.
”Min drøm har hele tiden været, at folk må opdage Gud og lade BaptistKirken hjælpe mennesker og menigheder med at opdage Gud. Man siger, at alle vil udvikling, men ingen vil forandring. Jeg har set, at mennesker har forstået, at hvis de vil se andre resultater, er de nødt til at gøre noget anderledes.”
Vi vil forandre vores måde at tænke kirke på.
Rune har været overrasket over, hvad deltagerne har turdet sætte spørgsmålstegn ved. F.eks. værdien af en gudstjeneste. Det ville jeg ikke selv have turdet sige højt. Der er et grundlag for at tro på, at vi vil forandre vores måde at tænke kirke på og at vi vil gøre tingene anderledes for at få andre resultater. Det er jeg glad for og stolt af,” siger Rune.
Ressourcer i kirken er en kæmpe gave
Charlotte Willer, der er BaptistKirkens proces-konsulent, siger:
De vil gerne prøve noget nyt og sammen skabe den kirke, de drømmer om.
”Jeg ønsker, at se flere kirker vokse i det kæmpe potentiale, de har. De ressourcer, der er i kirken, er en kæmpe gave til ens lokalsamfund i form af nærvær, kærlighed og et fantastisk budskab om Jesus, der skal gives videre til vores næste. Jeg har derfor en forventning om, at Innovativ Kirke kan være noget, der skubber i den rigtige retning i den enkelte lokale kirke. De vil gerne prøve noget nyt og sammen skabe den kirke, de drømmer om, en kirke, der kan forandre liv.”
International opmærksomhed
”Man skal ikke undervurdere BaptistKirken,” siger Rune Toldam.
”Vi har rigtig mange muligheder, hvis vi tænker os om og arbejder som et fællesskab i menighederne og et fællesskab af menigheder. Vi kan bl.a. skabe værdi for flygtninge og andre grupper, der er udfordrede omkring os. Behovene er ikke de samme som for 30 år siden, men vi har stadig et tilbud, der kan gøre verden omkring os bedre.”
Kirken er jo bare et format fra Vorherre, der kan ændres på.
Rune har set, at Innovativ Kirke har vakt opmærksomhed internationalt. Folk fra den anglikanske kirke i England og EqumeniaKyrkan i Sverige har vist interesse og en kaospilot fra Sverige har deltaget i en workshop i Lyngby.
”Det er en fælles udfordring for mange kirker, at de gerne vil noget nyt, men har svært ved at nedlægge noget gammelt. Specielt kan det være svært, hvis man er vokset op i en kirke, måske i generationer, og vi så tror, at vi ikke anerkender historikken, hvis vi ændrer på vores måde at gøre tingene på. Men kirken er jo bare et format fra Vorherre, der kan ændres på,” forklarer Rune og slutter:
”Vi skal ikke gøre mere som kirke, men vi skal gøre det rigtige. På engelsk hedder det ”Work smarter, not harder”. Vi er som baptister ikke bange for at arbejde hårdt, men vi kan kun bruge vores ressourcer en gang. Vi skal derfor bruge dem på det rigtige.”
Giv din mening til kende