Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Kaffe, kage, tro og politik

Fra den økumeniske gudstjeneste i Allinge kirke.

Kaffe, kage, tro og politik

Folkemødet på Bornholm er vendt tilbage med et travlt program – både for formand og kirkernes telt

Efter to år uden rigtigt Folkemøde, var tusindvis af mennesker samlet i Allinge på Bornholm i sidste uge. Frikirkernes telt var tilbage med kaffe, kage og i alt 17 programpunkter. Frikirkerne på Bornholm står sammen om det praktiske, og kristne organisationer som bl.a. ReSam, Dansk Missions Råd og Center for Kirkeligt Udviklingsarbejde sørger for programmet.

Jeg vil være med, så længe jeg kan.

Lillian Andersen, menighedsrådsformand for Baptistkirken Bornholm kalder dagene på Folkemødet for årets bedste og hun fik brygget mange hundrede liter kaffe og fik mange gode snakke med gæsterne: ”Det betyder rigtigt meget for mig med det fantastiske samarbejde mellem kirkerne. Og så det at være med som en lille del af noget, der er så meget større. Jeg vil være med, så længe jeg kan.”

Per Beck, formand for BaptistKirken, var også tilbage, sammen med hustruen Anne Marie og vennerne Inge Mie og Preben Andersen:

”Vi kombinerer altid folkemødet med nogle feriedage, og er bl.a. i Allinge om tirsdagen og ser forberedelserne til folkemødet, samt bestiller vores afslutningsmiddag til lørdag!

Forud for folkemødet går der et par aftner med at gennemgå programmet og vælge, hvad vi vil gå efter i de tre folkemødedage med fuldt program, og det er ikke det samme, vi vælger.

Mellem Himmel og Jord

Et af de faste holdepunkter er telt J38 ’Mellem Himmel og Jord’, hvor en række kirker og kirkelige organisationer arbejder sammen. Tak til Baptistkirken Bornholm, der hejser flaget for vores kirke.

Tak til Baptistkirken Bornholm, der hejser flaget for vores kirke.

Dialogkaffe mellem Özlem Cekic og Mads Christoffersen, generalsekretær i Danske Kirkers Råd viste betydningen af at møde andre med åbenhed og forståelse – at sige ’jeg mener og gør’ fremfor ’du mener og gør’ – blev præsenteret på tankevækkende og humoristisk vis.

Er døden altid en katastrofe var et emne i Folkekirkens telt, hvor en politiker, en præst og en læge drøftede udsagnet: ’ethvert dødsfald under Corona er en katastrofe’. De var enige om, at omkostningerne ved at pårørende holdes væk fra døende, er alt for store. Man kan ikke altid sige, at gamle, der dør med Corona, er en særlig katastrofe. Samtidig – som vi oplever gang på gang på Folkemødet – er problematikken omkring livsforlængende behandling ikke et enkelt spørgsmål.

Evangeliets politiske udtryk

En overskrift, der fangede interessen var: ’Grundloven – evangeliets politiske udtryk’. Det var Jysk Tabernakel, der stod bag – men det sagde ikke mig noget. På en udendørs talerstol fortalte en prædikant om Bibelen som grundlag, sin egen omvendelse og Guds indgriben. Det forberedte indlæg på en times varighed blev holdt, men der var stort set ingen tilhørere!

’Kan Gud kende sin kirke?’ (altså Folkekirken!).

Indre Mission, Luthersk Mission og Evangelisk Luthersk Mission havde fælles telt overfor ’Himmel og jord’. Her lød et af spørgsmålene: ’Kan Gud kende sin kirke?’ (altså Folkekirken!). Det mente biskop Peter Fischer-Møller og Marie Høgh nok, at Gud ville kunne, men havde nogle betragtninger om, hvordan kirken taler til mennesker i dag, og – når det er med luthersk baggrund – hvordan liturgien i højmessen skal indrettes.

Alt det andet

Det er naturligvis kun en lille del af Folkemødet, der har kirkelig baggrund. Der kan opleves en række emner som: Kend din regionsrådsformand! Skal vi handle med Rusland og Kina? TV2 news live. Har du anlæg for sukkersyge? – få en test. Hør partilederne, og meget, meget mere.

Dagen kan sluttes med aftenandagt i Allinge kirke, og søndag formiddag var der økumenisk gudstjeneste med mange deltagere; En god gudstjeneste, hvor Lone Møller-Hansen på fin måde repræsenterede BaptistKirken. Prædikant i år var miljøminister Lea Wermelin.

Folkemødet er en spændende anledning, og vi har reserveret bolig til næste år.”

Giv din mening til kende