Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Jeg er ikke lykkelig, jeg er taknemmelig

Jeg er ikke lykkelig, jeg er taknemmelig

Jan Kornholt, 64 år, blev fyret fra sit præstejob i maj. Nu er han ansat i Holbæk Baptistmenighed og ser fremad.

Jan Kornholt har været ansat i 12 år i Købnerkirken på Amager. I maj måned sluttede ansættelsen brat, og Jan tog konsekvensen. Bad om at blive fritstillet og flyttede fra præsteboligen meget hurtigt. Nu er han tilbage i en af de første menigheder, han var ansat i som helt ung, Holbæk Baptistmenighed og har købt et skønt hus med sin kæreste Marianne i Odsherred.

”Jeg er ikke rigtig glad og lykkelig endnu, men taknemmelig, lettet og forventningsfuld. Det har været en hård og turbulent tid, og det påvirker mit humør og mine tanker. Heldigvis har jeg forholdsvis hurtigt fået et nyt perspektiv på livet,” siger Jan til baptist.dk.

Generationsskifte dengang

Jan var tidligere ansat i Holbæk 1985-90. Det var hans første tjeneste som senior-pastor. Inden da var han et år ungdomspræst i Tølløse, og det fortsatte han med to år på deltid.

Når han skal beskrive Holbæk Baptistmenighed dengang, var det en gammeldags solid, klassisk købstadsmenighed, der lignede mange af de andre baptistmenigheder dengang. ”Jeg kan undre mig over, hvordan vi unge fik den idé den gang at ville være præster i de gammeldags menigheder.”

Han var i 20’erne og afløste Ib Rødvig, der var 70 år.

”Der skete et generationsskifte. De yngre i Holbæk benyttede sig af anledningen og tog fat. Der skete en stor forandring på en god måde. Det var kun problematisk for få af de gamle, der havde styret menigheden i årtier.

Fordelen nu er, at jeg kan gå ind i en menighedssammenhæng, som jeg er forholdsvis fortrolig med. Det er ikke den samme menighed, men nogle af nøglepersonerne på min alder er stadig aktive.”

Mangfoldighed i Holbæk

Menigheden mistede sin præst gennem årtier, Finn Basnov ved hans pludselige død i begyndelsen af 2019.

”Jeg har haft et nært forhold til menigheden og har fulgt med i dens udvikling. Sidste vinter var jeg som menighedsudvikler med i en proces i nogle måneder, så min viden om menigheden er blevet fornyet. Derfor kan jeg hurtigt gå i gang med det, der er vigtigt.”

Noget af det, der begyndte i 80’erne i Holbæk, var en etnisk diversitet. Dengang flyttede folk fra Mellemøsten til Holbæk-egnen og de blev en del af menigheden. Der er nu mere end ti forskellige etniciteter i menigheden.

”Det er nyt for mig at opleve denne mangfoldighed i min egen menighed,” siger Jan.

Revitaliseringen lykkedes

Jan blev fyret fra sin tjeneste i Købnerkirken efter 12 år, som var succeshistorien for kirke-revitalisering i Danmark.

”Ja, det kan lykkes at få en gammel menighed transformeret til en voksende, sund og udviklende menighed. Vi fik vendt en negativ udvikling og fik skabt nye rammer i bygningen og nye former, gudstjenester og aktiviteter. For 12 år siden var det en ret isoleret menighed. Mange kom langvejs fra få timer om ugen. Ellers var kirken tom og lukket. Det har ændret sig til nu at være en åben og meget aktiv menighed.

Omkring fyringen fortæller Jan: ”Jeg havde ikke set det komme. Jeg havde ikke fået antydning af, at vi ikke skulle fortsætte samarbejdet. Det er stadigvæk i dag uforståeligt for mig, at det var nødvendigt.

Vreden skulle håndteres

Det er anden gang du bliver fyret fra en tjeneste. Du har fortalt, at du lige sidste år var blevet helet efter fyringen fra Baptistkirken i Danmark, hvor du var generalsekretær. Men du er ikke sådan at vælte. Hvad er det, der driver dig og får dig til at rejse dig igen?

”For det første min livserfaring. Jeg vidste allerede dagen efter, hvad jeg skulle. Jeg går i et ’konstruktivt mode’. Jeg vidste, at jeg skulle til psykoterapeut for at bearbejde de følelser, jeg er fyldt af. Vrede og sorg skal håndteres hurtigt og på en konstruktiv måde.

For det andet må jeg handle. Jeg skal ud af denne ’lorte-situation’. Det var mit valg at blive fritstillet. Jeg havde ikke mere at gøre dér. Og så ville jeg flytte efter få dage. Jeg kunne være blevet boende til marts næste år – men det skulle jeg ikke.

Jeg bliver lige så vred og fyldt af hævngerrighed i sådan en situation, som andre gør. Jeg har med alderen lært at handle mere hensigtsmæssigt, end hvis jeg lod følelserne få frit spil. Da jeg stoppede som generalsekretær, kunne jeg have fået det til at falde helt fra hinanden, hvis jeg ville lave ballade, så det har jeg i begge tilfælde valgt ikke at gøre.

”Det, du kunne før, kan du fremadrettet”

Nu er du så tilbage både i BaptistKirken og i Holbæk. Ville det have været svært for dig at fortsætte som menighedsudvikler, hvis du ikke havde fået ansættelsen i Holbæk?

”Ja, det ville det. Min troværdighed som rådgiver og konsulent hænger sammen med et lokalt engagement. Det var med i mine overvejelser, at jeg også måtte stoppe som menighedsudvikler. Det fyldte mig, at jeg var mislykkedes. Jeg havde en fiasko i ryggen. Men samtaler med generalsekretær Torben Andersen, kolleger, venner og familie overbeviste mig om noget andet. At noget er gået galt i Købnerkirken, betyder ikke, at jeg så ikke har noget at bidrage med i andre menigheder.

Og min terapeut sagde: ”Det, du kunne før, kan du også fremadrettet. Nu er du bare er en erfaring rigere.”

Menighedsudvikleren

Hvad er din drøm for tjenesten i Holbæk – og i BaptistKirken?

”Jeg håber at kunne give den max gas endnu nogle år både lokalt og i vores kirkesamfund. Vi skal opbygge menighedsliv. Mit primære fokus efter nytår vil være Holbæk. Det er en menighed i et vadested. Den er stadig ramt af Finns død. Jeg vil gerne være med til at skabe samling, opbakning og retning.

For BaptistKirken håber jeg, at jeg igennem et-to år kan medvirke til at mindst fire eller fem menigheder får et nyt afsæt i deres udvikling. Det vil jeg være taknemmelig for at få lov til at være en del af.

 

Købnerkirken har ikke været forelagt denne artikels indhold før offentliggørelsen. Menighedsrådsformand Andreas Højmark Søndergaard udtaler i den forbindelse: ”Købnerkirken ønsker ikke en offentlig diskussion af årsagerne til, at Jan Kornholts ansættelse er ophørt. Vi er enige om at værdsætte det gode samarbejde, vi har haft med Jan i mange år, hvor det er lykkedes i fællesskab at skabe en positiv udvikling og vækst i Købnerkirken. Vi ønsker Jan al velsignelse i den nye tjeneste i Holbæk Baptistkirke og den fortsatte tjeneste i Baptistkirken i Danmark.

En kommentar til "Jeg er ikke lykkelig, jeg er taknemmelig"

Inge-Lise Bornhardt

Vidunderligt skriv. Håber du vil opleve det godt at være i Holbæk. Må Gud velsigne dig Jan

2. september 2020 kl. 15:59

Giv din mening til kende