Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Internt fordrevne i Kachin

Internt fordrevne i Kachin

I december 2019 besøgte missionssekretær Morten Kofoed Kachin-staten i det nordlige Myanmar sammen med Kio Awi fra BaptistKirkens ledelse.  

Siden 2016 har BaptistKirken støttet Kachin Baptist Conventions (KBC) arbejde i lejrene for internt fordrevne – altså flygtninge i eget land. KBC yder et stort arbejde og konkret går vores midler til at opbygge små biblioteker, forsyne lejrene med sportsudstyr til de mange børn og støtte til et træningscenter, hvor unge uddannes som specialister i økologisk landbrug, handel og ledelse.

Livet i lejrene

Bibliotek i flygtningelejr.

Vi besøgte to lejre, der har eksisteret i otte år, og mange af indbyggerne har været der i lige så lang tid. I lejrene gives der hjælp til livets ophold i form af mad, hygiejne og bolig. Der er udmærkede forhold i lejrene, men folk bor tæt, og omkring 50 personer må dele et toilet.

I lejrene er der stor efterspørgsel på både arbejde og uddannelse. Og der er kun enkelte muligheder for det. Nogle lærer at væve, andre uddannes til tømrere eller hjælpes med små forretningsideer, så som produktion af chips, juice, jordnøddeolie og tøj. Nogle af beboerne har også beskæftigelse i nærområderne, men det er typisk lavtlønnet daglejerarbejde. Fælles for beboerne er, at de alle ser frem til at kunne vende hjem til deres landsbyer.

Vi møder Jang Maw Htoi Ra på 51 (se topbilledet). Hun bestyrer en lille butik i lejren sammen med sin mand. Hun er glad for livet i lejren, men ser ingen fremtidsmuligheder, så længe de er der. Mest af alt ønsker hun at tage tilbage til den landsby, som de forlod på grund af krigen, genopbygge den og skabe sig et liv der. Men desværre kan myndighederne endnu ikke garantere sikkerheden.

Mest af alt ønsker hun at tage tilbage til den landsby, som de forlod på grund af krigen, genopbygge den og skabe sig et liv der.

Håb forude

Zium-lejren ligger lige uden for Myitkyina, der er den største by i Kachin. Den daglige leder, Dashi La Mai, fortæller, at der er håb forude: ”Selvom der ikke er fred endnu, er der samtaler mellem regeringen og de militser, der kontrollerer dele af Kachin, om, at beboerne kan vende hjem til deres landsbyer”. Derfor overvejer KBC, hvordan de kan hjælpe og forberede beboerne på det. En ting er uddannelserne i lejrene; en anden er støtte til at genetablere sig.

Skoleundervisning for de små.

”Det bliver en stor opgave”, siger Hka Li, lederen af KBCs udviklingsafdeling. ”Vi kan ikke gøre noget i landsbyerne endnu, så derfor forbereder vi os på at kunne hjælpe i fremtiden”. Når folk kan vende hjem, vil KBC hjælpe ved at etablere indkomstskabende aktiviteter i kirkeligt regi. ”Det er fint med hjælpen fra FN og store NGO’er – i alt har baptisterne 24 samarbejdspartnere og 500 ansatte, men vi er nødt til at forberede os på fremtiden”, fortæller Hka Li.

En ting er uddannelserne i lejrene; en anden er støtte til at genetablere sig.

Forretning og udvikling

Om Kachin
Indbyggere: Ca. 1,7 mio
Areal: 89.041 km2
Myitkyina – hovedstaden i Kachin med ca. 600.000 indbyggere
171 lejre med 106.234 personer, der er internt fordrevne, altså flygtninge i eget land
KBC arbejder i ca. halvdelen af lejrene
Projektet kan støttes på: Kontonr. 3201 10042879 eller MobilePay 90519 Mærket Myanmar

KBC har derfor etableret en forretningsdel, der driver både transport-, handels- og fremstillingsvirksomhed (olier, brød og chips mv.). I forvejen har KBC et landbrugstræningscenter, hvor en af aktiviteterne er produktion af økologisk kunstgødning, som Danida via den danske ambassade i Myanmar har støttet etableringen af. Gødningen sælges lokalt og eksporteres også til Kina.
Forretningsaktiviteterne hænger godt sammen med KBCs andre aktiviteter. KBC har i mange år etableret såkaldte ’Farmers Field School’-grupper, hvor kirkernes medlemmer er trænet i effektiv dyrkning af økologisk ris. På samme måde ønsker man at gå ind i andre områder og har bl.a. planer om at dyrke tomater, chili og hvidløg i drivhuse. ”Og det må I da meget gerne støtte”, siger Hka Li med et glimt i øjet som afslutning på vores samtale.

Giv din mening til kende