Artiklen findes også som lydfil – lyt med her:
Åbn lyd i nyt vindueI begyndelsen af juni var Morten Kofoed del af en delegation fra EBF[1] og BWA[2], der besøgte Ukraine og dér mødte baptistpræsterne for at høre deres historier og opleve noget af det arbejde, som kirkerne har udført de seneste 17 måneder under krigen med Rusland.
Hjerteskærende ødelæggelser
Landet Ukraine og dets befolkning går gennem dødskyggens dal. Da vi besøgte Irpin og Bucha nær Kiev, så vi hjerteskærende ødelæggelser. Mange mennesker har forladt området. Mange bygninger ligger i ruiner og er dækket af sod.
En dag vil børnene igen kunne lege i fred på dette sted.
Bucha er blevet et symbol på ufattelig vold mod det ukrainske folk. Et midlertidigt mindesmærke på kirkegården er viet til mere end 400 mænd, kvinder og børn, massakreret af de russiske tropper og begravet i en massegrav lige bag kirken. Men repræsentanten for det lokale selvstyre i Bucha, som viste os rundt på kirkegården og ved mindesmærket, afsluttede alligevel vores besøg med et budskab om håb: “En dag vil børnene igen kunne lege i fred på dette sted.”
Kirke på russernes betingelser
De 25 regionale præster delte historierne om deres kirker med os. Mange steder i det østlige Ukraine er livet ekstremt svært. Begrænsninger af religionsfriheden gør livet for kirkerne i de besatte områder endnu sværere. Krav stillet af de russiske regeringsofficerer truer kirkernes fortsættelse og deres tjeneste i forhold til det omkringliggende samfund. Nogle kirker er allerede blevet lukket af den russiske regering, og præster er fængslet.
Begrænsninger af religionsfriheden gør livet for kirkerne i de besatte områder endnu sværere.
Nye muligheder for tjeneste
På trods af alle strabadser fortæller præsterne os, hvordan krigen har skabt mange nye muligheder for at tjene og dele evangeliet. At kunne tilbyde husly, mad, lægehjælp og transport har bragt tusinder og atter tusinder af mennesker i kontakt med kirkerne. Sammen med hjælp bliver den gode nyhed om Jesus Kristus også delt. Pastor Alexander fra Poltava fortæller os, at over 30.000 mennesker i løbet af det seneste år har hørt den gode nyhed om Jesus Kristus. Efterhånden er der plantet mange nye kirker, og blandt deltagerne i de mange eksisterende kirker er der også mange nye troende.
Sammen med hjælp bliver den gode nyhed om Jesus Kristus også delt.
En personlig erfaring
Pastor Dmitro fra Kherson-regionen delte en personlig historie om sin bedstemor. Hun fortalte ofte sit barnebarn om folk, der delte mælk og brød med hende, da hun var flygtning under 2. verdenskrig. Som barn kunne han ikke forstå, hvordan hun huskede så simple ting. Men i dag er det blevet hans egen erfaring, og den hjælp, han har modtaget fra sin globale baptistfamilie, giver ham tårer i øjnene. I svære tider ønsker folk at holde fast i gode ting. Han siger: “Det er den historie, jeg vil dele med mine børnebørn.”
Taknemlighed overfor baptister i hele verden
Der er udtrykt så megen taknemmelighed over for den globale baptistfamilie, når vi taler med præster, kirkemedlemmer, frivillige og mennesker, hvis liv har ændret sig takket være kirkernes hjælpearbejde. Gennem EBF er der blevet stillet omkring fem millioner euro til rådighed for kirkerne i Ukraine og dets nabolande for at støtte internt fordrevne mennesker og flygtninge.
Håbet er stærkere
Krigen fortsætter, og de hårde tider er langt fra forbi. Men blandt baptister i Ukraine er håbet om den opstandne Kristus langt stærkere. Sammen med deres visionære ledere – præsident Valerii Antoniuk, vicepræsident Igor Bandura og andre – er de overbeviste om, at mørket aldrig kan overvinde lyset, og oplevelsen af den ekstreme ondskab og de mørke besættelsesmåneder gør dem til stærkere kristne, hvis lys skinner med større kraft.
Bed fortsat for de ukrainske baptister, deres ledere, præster og menigheder og for fordrevne mennesker.
Læs mere om Morten Kofoeds rejse til Ukraine i artiklen: “Ukraines kirker lider – og vokser“.
[1] EBF: European Baptist Federation, Europæisk Baptistføderation
[2] BWA: Baptist World Alliance, Baptisternes Verdens Alliance
Giv din mening til kende