Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Støtte til flygtninge fra Myanmar

Baptisternes Verdensalliance

Støtte til flygtninge fra Myanmar

Baptisternes Verdens Alliance (BWA) arbejder målrettet på at skabe sikre forhold for burmesiske baptister, der er flygtet til Myanmars nabolande.

Artiklen findes også som lydfil – lyt med her:

Åbn lyd i nyt vindue

Midt i den indiske delstat Manipur mødte jeg midt i april den unge
kvinde på billedet. Hun er en af dem, som i de seneste to år er flygtet fra den nordlige del af Myanmar. Hun er ’zomi’, dvs. fra Chin Staten. Hun er kristen og arbejder om dagen med at væve traditionelle Chin-stoffer for at skaffe sig selv og andre til livets ophold. I Manipur må hun ikke gå i skole.

Jeg blev slået af hendes måde at takle livet på, hendes gode humør og tydelige dedikation.

Jeg blev slået af hendes måde at takle livet på, hendes gode humør og tydelige dedikation. For mig er hun blevet et billede på betydningen af ​​modstandskraft. Jeg tænker ofte på hende og beder for hende, for kort tid efter vores møde var der et udbrud af vold i hendes by og omegn.

Forfølgelse i Manipur

Fra den 4. maj i år rettede fjendtlige masser en terrorkampagne primært mod Kuki-folk i det centrale Manipur. Kukierne er en minoritet af overvejende kristne, og mange er baptister. Den 29. juli er anslået 181 mennesker døde, over 250 kirkebygninger ødelagt, hele landsbyer brændt, og tusinder har måttet flygte fra deres hjem. Der har været forfærdelige beretninger om vold mod kvinder.

Mange burmesiske flygtninge er tilknyttet Kuki-kirker og fanget mellem forfølgelsen her og i hjemlandet.

Mange burmesiske flygtninge er tilknyttet Kuki-kirker og fanget mellem forfølgelsen her og i hjemlandet. To år efter statskuppet fortsætter Myanmars militær med at angribe sit eget folk gennem luftangreb, bombninger, afbrænding af huse og vilkårlige arrestationer. Det tvinger fortsat mange burmesere til at søge tilflugt i nabolandene, fx Indien.

Flygtningestatus i Indien

Indien har ingen grundlæggende lovgivning om håndtering af flygtninge, og landet har ikke underskrevet FN’s flygtningekonvention fra 1951 eller 1967-protokollerne.  I 2021 udstedte delstatsregeringen i Manipur en ordre om, at “folk, der forsøger at komme ind/søger tilflugt, bør høfligt afvises”. Formelt er ordren trukket tilbage, men det er fortsat almindelig praksis. For eksempel blev 90 personer – herunder 9 mindreårige – i januar og februar 2023 arresteret.

Situationen i Malaysia

I Malaysia er situationen for burmesiske flygtninge ikke nær så ustabil, men alligevel langt fra ideel. De modtages dårligt, deres børn kan ikke gå i offentlige skoler, og de har kun begrænsede muligheder for beskæftigelse efter at have modtaget et UNHCR-identitetskort[1].

BWA kæmper for flygtningene fra Myanmar

BWA udtrykker aktivt en klar og konsekvent opfordring til magthaverne om at gribe ind. Her er nogle eksempler fra kampen for at støtte dette arbejde:

  • I 2021 og igen i 2022 inviterede jeg flygtede burmesere til at præsentere kendsgerningerne om deres liv for lederen af FN´s Højkommissariat for Menneskerettigheder
  • Ngo’en for menneskerettigheder er fortsat med at oplyse om situationen til FN
  • BWA’s team har indsendt flere rapporter om forholdene for burmesiske baptister til Menneskerettighedsrådet i Genève
  • I 2022 deltog en lille delegation af baptister i det internationale topmøde om religionsfrihed i Washington. Vi mødtes med adskillige embedsmænd fra USA
  • siden 2021 har jeg mødtes med Burmese Advocacy Group, en samling af diasporagrupper, hovedsagelig baseret i USA, men bestående af de forskellige etniske grupper. Det blev dannet af Roy Medley og amerikanske baptister. De har fokus på at være fortalere
  • I april 2023 rejste jeg med en delegation til Malaysia og Indien for at sætte fokus på den burmesiske flygtningebosættelse. Rejsen blev sponsoreret af Zomi (Chin) Association of America. Vi mødtes med UNHCR i begge lande og med malaysiske og indiske embedsmænd. Vi fortsætter med at bruge de indsamlede oplysninger til at slå til lyd for en bedre flygtningepolitik.

Der er brug for så meget mere, men der er sket fremskridt:

  • med målrettede økonomiske sanktioner
  • med at presse ASEAN-landene til små skridt for at isolere Juntaen
  • med at skabe en bredere global bevidsthed om problemet.

Bed for vores arbejde og hjælp med at støtte din globale baptistfamilie, sådan som Gud lægger det på dit hjerte.


[1] UNHCR: FN’s Flygtningehøjkommissariat

Giv din mening til kende