Lederne af Gadekirke Aalborg:
Marcus Kristoffersen, Rasmus Jonstrup Hansen og Thomas Bjerg Dahl
Video om Gadekirke Aalborg:
https://www.facebook.com/pg/Bethelkirken/videos/?ref=page_internal
Gadekirke står der tydeligt på deres veste, og ideen er at bringe kirken ud i byen, dér hvor folk færdes. Jesus sad ikke i templet og ventede på, at folk kom til ham, men gik derud, hvor mennesker er. Gadekirke i Aalborg startede i november 2015 efter inspiration fra et lignende tiltag i Silkeborg. Den omfatter ca. 20 unge fra forskellige frikirker: Apostolsk Kirke, Pinsekirken, Missionsforbundet og Baptistkirken samt fra Indre Mission og Luthersk Mission. Siden begyndelsen i Silkeborg er der etableret ca. 15 gadekirker i 8 byer i Danmark.
Hver fredag kl. 23-02
Gadekirke Aalborg har adgang til køkken og kaffebrygning i Bethelkirken. De fortæller, at de er meget taknemmelige for, at kirken tillader brug af deres lokaler på det lidt mærkelige tidspunkt. Efter kaffe- og kakaobrygning i Bethelkirken og en bøn for de mennesker, som de skal møde denne nat, sætter de et campingbord op ved Frøspringvandet i Bispensgade. Her står de hver fredag aften året rundt uanset vejret fra 23-02.
Siden begyndelsen i Silkeborg er der etableret ca. 15 gadekirker i 8 byer i Danmark.
Allerede inden alting er klar, kommer en kvinde og spørger efter en kop kaffe. ’Vi er efterhånden blevet kendte, og der kommer en del mennesker, som ved, vi er der’, fortæller Marcus, en af lederne af Gadekirke Aalborg. ’Vi har også haft oplevelser, hvor folk har fortalt os, at de har fundet Jesus efter samtaler her på gaden. Det viser os, at der er en mening med gadekirken’.
Samtaler over en kop kaffe
Efter den første hurtige kaffedrikker begynder de unge at tilbyde kaffe til de forbipasserende. Det er selvfølgelig ikke alle, der har tid eller lyst til det. Alligevel begynder nogen hurtigt at stoppe op, drikke kaffe og snakke. Korte samtaler og nogle gange længere. Marcus fortæller: ’Vi påtvinger ingen evangeliet. Vil de kun have en kop kaffe, er det ok for os, og samtaler om Gud eller forbøn foregår altid på initiativ fra de mennesker, som stopper op’.
Andet end ord og kaffe
En vagtplan sikrer, at de altid er mindst tre. Marcus betoner dog, at de aldrig har oplevet at føle sig truede. Fulde folk er der jo en del af, især sidst på vagten. Men de bliver ofte mere kærlige end aggressive. Gadekirke Aalborg har også den holdning, at diskussioner og konflikter ikke er godt for nogen.
Samtaler om Gud eller forbøn foregår altid på initiativ fra de mennesker, som stopper op.
Marcus fortæller dog, at de enkelte gange er nødt til at træde til med andet end ord og kaffe. Meget berusede unge mennesker fra Jomfru Ane Gade er endt på bænkene hos dem. ’Hvis de er så fulde, at de ikke kan tage vare på sig selv, hjælper vi dem med at ringe hjem og bliver hos dem, indtil de bliver hentet’. Sådan giver gadekirken unge mennesker, som er kommet ud, hvor de ikke kan bunde, en sikkerhed i nattelivet.
Når gadekirken slutter, vender deltagerne tilbage til Bethelkirken og taler kort om aftenen. Der bliver igen bedt for de mennesker, som de har mødt og haft kontakt med.
Gerne flere medlemmer
Marcus fortæller, at det indtil videre fortrinsvis er unge, der går ud. ’Vi kunne godt bruge nogle flere deltagere i gadekirke af en lidt mere moden alder. Der færdes mennesker i alle aldre i Aalborgs natteliv, og måske kunne vi bedre få lidt mere modne mennesker i tale, hvis de mødte en jævnaldrende’.
Kirke på en anden måde
Det er dejligt at opleve. Det er også godt at føle engagementet i den tjeneste, som de er blevet kaldet til. En anden af lederne i Gadekirke Aalborg, Rasmus, opsummerer det i en video: ’Det her betyder mere end bare en kop kaffe. Folk er kommet og har takket os, fordi det virkelig har betydet noget for dem. Og det er jo det, kirke er til for. Derfor er vi kirke på gaden. Derfor er vi gadekirke’.
Giv din mening til kende