Lyt til artiklen:
Åbn lyd i nyt vindueSkærtorsdag og langfredag – sådan var det engang. Men nu er det blevet en tradition for Baptistspejderne at mødes til Førerstævne den anden weekend efter påske. I år inviterede Nordjyllands Division til Førerstævne i Vrå. Det var første gang i 9 år, at det ikke var Korpsrådet, der inviterede og stod bag den praktiske afvikling.
’Lad os flytte et fyr’
Temaet for årets Førerstævne var ’Lad os flytte et fyr’. En nordjysk hentydning til en lokal murermesters flytning af Rubjerg Knude Fyr 70 meter væk fra kysten i oktober 2019. En operation som krævede års forberedelse og en stor portion mod, for det kunne let gå galt.
Temaet var et klart billede på det, vi som spejderkorps står overfor de kommende år. På trods af flere års medlemstilbagegang besluttede førerne på sidste års Førerstævne – med mindst mulig margin – at fortsætte som selvstændigt spejderkorps.
For få medlemmer til at søge driftstilskud
Hvis det skal lykkes at fortsætte som spejderkorps skal kredsene vende medlemstilbagegangen til medlemsvækst. Et magisk tal er 500 medlemmer under 30 år: Det er minimumsgrænsen for at kunne søge driftstilskud hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF). En forskel på cirka 1,2 mio. kr., som er alt afgørende for økonomien.
Ved udgangen af 2024 talte Danske Baptisters Spejderkorps 491 medlemmer under 30 år, og dermed må vi klare 2025 uden driftstilskuddet. I gennemgangen af budgettet for 2025 blev det tydeligt, at det kan lade sig gøre, men det kan ikke fortsætte i mange år.
Spejderne har samme mod som Murer-Kjeld
På trods af de hårde fakta går førerne til det kommende år med samme mod som Murer-Kjeld, og en tro på at projektet kan lade sig gøre. Målet er simpelt: Hvis hver spejderkreds har to flere medlemmer ved udgangen af 2025, end de havde ved udgangen af 2024, så er vi medlemmer nok til at kunne søge driftstilskud næste år.
’Duty to self’
Et princip i spejderbevægelsen på verdensplan er Duty to God, Duty to Others, and Duty to Self – pligten overfor Gud, overfor andre og overfor sig selv. Alle tre elementer var en del af årets Førerstævne – særligt forpligtelsen overfor os selv var i spil for vores lille spejderkorps.
Ud over forretningsordenen havde Nordjyllands Division og Korpsrådet prioriteret at bruge lørdag eftermiddag på en social aktivitet. Ved tidligere Førerstævner er tiden ofte blevet brugt på workshops eller samtaler om fremtiden. I år handlede det om at være sammen og lære hinanden at kende på tværs af kredse og aldersgrupper. En prioritering af fællesskabet og vores forpligtigelse overfor hinanden.
Kernen i spejderarbejdet
Aktiviteten var et bilorienteringsløb i det vestlige Vendsyssel med poster i både Vrå, Løkken og selvfølgelig ved Rubjerg Knude Fyr. Det var en blæsende omgang, som gjorde, at alle fik sand mellem tæer og tænder.
Jeg endte i en bil med to spejderførere, som er ældre end mig, og to unge førere, som var med på Førerstævne for første gang. Og som det er helt naturligt i spejderarbejdet tog en af de yngste ansvaret for at navigere os fra post til post, mens to af os ældre indtog bagsædet i bilen. I samarbejde nåde vi igennem de fire timers orienteringsløb og lærte hinanden meget bedre at kende.
Noget af det, der var med til at bringe optimisme til Førerstævnet, var de 17 deltagere på førsteholdet, der var med på Førerstævne for første eller anden gang.

Morten Kofoed, sekrettær for international mission i BaptistKirken fortæller om projektet, der modtager støtte fra førerstævneindsamlingen (Foto: Jacob Pihl)
’Duty to others’
Forpligtigelsen overfor andre kom til udtryk i årets Førerstævneindsamling. En lang tradition hvor kredse og førere giver en økonomisk gave til et udvalgt projekt. I år var Baptistkirken i Danmarks projekt Young Single Mothers valgt som modtager af indsamlingen. Et projekt som er inspireret af et lignende projekt, som YEGO har drevet i Rwanda. Resultatet af Førerstævneindsamlingen blev godt 16.000 kr. – et dobbelt så godt resultat som sidste år.
’Duty to God’
Vi begyndte både lørdag og søndag med morgenandagter. Med at rette blikket opad og med vores forpligtelse overfor Gud. Lørdag aften sluttede med en nadverstund omkring lejrbålet, hvor vi markerede 80-året for befrielsen og taknemmeligheden for at leve i frihed ved at tænde lys.
Læsetips
hvis du vil vide mere om projektet, som førerstævneindsamligen støtter:
”Young Single Mothers” – projektet, der giver enlige mødre nyt liv
Nu kigger de ikke længere ned i jorden
Stærke og modige kvinder
Giv din mening til kende