Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
En trekantet menighed i Vrå

En trekantet menighed i Vrå

”Når vi mødes i kirkefamilien, bliver vi glade! Det er godt at ses, og det provokerer mig, når folk ikke kommer!” Ordene er menighedsrådsformandens, med i ledelsen i Vrå baptistkirke gennem en årrække.

Menigheden deltog i KirkePlanterNet (KPN) i 2011. Visionerne blomstrede, kan vi se i baptist.dk.[1] Gode ting voksede frem, bl.a. arbejdsfordelingen i menigheden, så alt arbejde ikke skulle ligge på for få skuldre. Der kom et fælles sprog, som kendes fra LivsMønstre, hvor især trekanten med sin OP, IND, UD dimension blev en huskeregel for tre vigtige dele af forholdet til Gud og medmennesket. Et tæt forhold OP til Gud, et nært forhold IND til trossøskende i kirken, og UD dimensionen, der er helt nødvendig for at møde mennesker uden for kirken med det gode budskab om Herren Jesus.

Der kom gang i noget, men det var måske lidt for stor en mundfuld for os, der deltog.

Der kom gang i noget, men det var måske lidt for stor en mundfuld. Det, vi deltagere kom begejstrede tilbage med fra KPN-kurserne, gik hen over hovedet på folk og blev svært at implementere. Folk sagde: ”Nu skal vi til noget nyt igen, behøver jeg at rykke mig?!” Det var ikke så nemt for menigheden, at der kom nogen, der ville bestemme. Det var for deltagerne som en forelskelsestid, der efterhånden fordufter.

Der opstod en krise

– eller måske en række kriser, som ødelagde meget. Folk flyttede fra menigheden, en håbløshed opstod. Nogle blev meget sårede og slået ud, andre blev vrede. Vi fik hjælp af generalsekretær Lone Møller-Hansen, som vi inviterede til gudstjeneste og menighedsmøde, kaldet visionsmøde.

Lone sagde bl.a.: ”I er kendt som livskraftige her i Vrå. Jeg kender ikke mellemregningerne, men jeg fornemmer, I holder vejret lidt. Tak for invitationen! Det giver fin mulighed for forløsning af jeres menighed. Husk, at I, der er fremmødt, har taleretten og indflydelsen. Det er vigtigt at samtale om de svære ting, overvinde berøringsangst, undgå skyttegrave, være ærlige over for hinanden og holde den gode tone ved uenighed. Der er vigtigt at huske respekt og overbærenhed for hinanden. Betændelse i kroppen kræver hul på bylden. Det, der kommer frem i lyset, kan helbredes, så der sker en renselsesproces”.

Hvad vil Vrå være kendt for?

Lone fortsatte: “Men for at pege UD og OP, skal I bestemme jer for, hvad I skal. Hvad vil I gerne være kendt for i Vrå? Hvilken kirke, vil I være kendt for at være? Der er en drivkraft i jer, selv om I er sendt til tælling. I kan ikke ansætte jer ud af jeres problemer! Hvordan skal en ansættelse kunne komplementere menighedens mål? Men I er stærkere end mange andre menigheder, fordi der er sket et generationsskifte hos jer.”

Menigheden har flyttet sig

Det er ganske fantastisk at få hjælp fra generalsekretæren og andre. Livet og håbet er vendt tilbage. Vi ser tilbage og ser, vi har flyttet os.

Hvad lærte vi? Sammenhold og fællesskab!

Menigheden består mest af folk på 40-50 år og deres børn. Vi har ikke mange gamle, og dem vi har, som kommer trofast, er seje og ikke bange for nyt. Folk er ligetil. Der er ingen sladder i krogene – så vidt vides! Vi har en dejlig gruppe asylansøgere, og gruppen bliver større og større. Nogle af dem har indbyrdes problemer, fordi krigen er flyttet med dem fra deres hjemlande. Det er en god øvelse at praktisere fred sammen med dem. Og så har vi en af Danmarks største spejderkredse inden for DBS. Det giver glæde, og det giver arbejde for en stor flok frivillige.

”Hvad lærte vi? Sammenhold og fællesskab”, siger menighedsrådsformanden. Så selv om menighedslivet har budt på kriser – som giver grobund for udvikling – sorger og afmagtsfølelse, udgør Vrå Baptistmenighed måske en bedre ligesidet trekant med balance mellem OP, IND og UD, end den længe har gjort.


 

[1] 2011 nr. 6

Giv din mening til kende