Lyt til artiklen:
Åbn lyd i nyt vindueVestermarkskirken i Grindsted:
Del af Evangelisk Frikirke Danmark
240 medlemmer
Fire ansatte på deltid
Præst Charley Stephansen på fuld tid
”En sund kirke ser forvandlede liv. Mennesker kommer til tro i vores kirke, og de oplever, at deres liv forandrer sig.” Det glæder Henrik Dam, menighedsrådsformand i Vestermarkskirken i Grindsted, at fortælle det. Menigheden vokser. Det seneste halve år er der kommet 15-20 nye mennesker til. Et velkomstteam bygger relation til de nye og spørger, hvad de kan gøre for, at de bliver en del af kirken.
Menigheden vokser. Det seneste halve år er der kommet 15-20 nye mennesker til.
Charley Stephansen, der har været præst i kirken i 13 år, supplerer: ”Vi er blevet meget bedre til at tage imod og integrere nye i vores kirke.” Således lavede de en ny smågruppe på det helt rigtige tidspunkt. De bruger et ’Lectio Divina’-koncept: Læser en bibeltekst i flere oversættelser, og alle fortæller, hvad de fik ud af det. Midtvejs er der kaffepause, og de beder for hinanden til slut.
Bibelen i fokus
”Bibelen er kommet mere i fokus”, siger Henrik Dam videre. ”Vi kan ikke gå ud fra, at alle kender Bibelen.” De oplever i højere grad Guds nærvær i gudstjenesterne. ”Vi kan bede om mirakler, og Gud handler.” Man kan høre begejstringen på hans stemme.
Gudstjenesten har været på slankekur.
Gudstjenesten har været på slankekur. ”Der var alt for mange ting, der skulle siges i gudstjenesten,” pointerer Charley Stephansen. Henrik Dam tilføjer: ”Det var gode ting”. Men de er enige om, at slankekuren hjalp. Nu er der mere fokus.
Parat til vækst
”Menigheden har været parat til vækst. Vi bliver begejstrede, når der kommer nye, og vi ser dem vokse. Det rykker virkelig”, forklarer Charley Stephansen. Vestermarkskirken har været igennem Vital-processen og er derfor bevidst om de ti kendetegn på en sund, missional kirke. Menighedens tema sidste år var ’Gud i hverdagen’.
”Vi vil gribe det nye ’Lad os tale om tro’. Det er en kæmpe hjælp til os. Det er fint, at Charley prædiker. Vi har gode gudstjenester, men det skal jo leves i hverdagen,” som Henrik Dam siger, og så glæder det ham, at ”dét, vi fokuserer på, er dér, Gud arbejder”.
Vi skal opleve, at vi er forankrede i Gud.
Fokus for det indeværende år er ’Forankret’. ”Det handler om Guds ord og Guds kraft. Vi skal opleve, at vi er forankrede i Gud”, fortæller Henrik Dam og beretter, hvordan menighedsrådet og de ansatte havde en ”fed aften”, da det nye årstema stod klart for alle.
Op, ind, ud
10 kendetegn på en sund menighed:
Bibelen er central
Livsforandrende vandring med Jesus
Troen på Kristus deles med andre
Diakoni i lokalsamfundet
Internationalt missionsengagement
Imødekommende fællesskab
Inderlig tilbedelse
Opofrende og generøs livsstil og tjeneste
Åndeligt lederskab
Frugtbar organisation
Lige nu arbejder de også med en ny ledelsesstruktur. Charley Stephansen forklarer: ”Da vi var en mindre menighed, kendte alle hinanden, og alle kunne involveres. Når menigheden vokser, skal der uddelegeres mere. Den overgang er ikke altid nem. De ting, vi arbejder med nu, er nødvendige. Ellers ville det være en stopklods.”
Henrik Dam supplerer: ”Det står i vores vedtægter, at menighedsrådet er åndelig ledelse. Men er vi det?”
Når menigheden vokser, skal der uddelegeres mere. Den overgang er ikke altid nem.
Nu er der ryddet en time til menighedsrådsmøderne, hvor rådet er ’i helikopteren’. Det handler om menighedens DNA, som de kalder ’op-ind-ud’. ’Op’ er relationen til Gud, ’ind’ er menighedens interne liv og ’ud’ er relationen til det omgivende samfund.” Det praktiske kan fylde rigtig meget. Det åndelige skal have plads,” præciserer han. Derfor prøver de at skabe et nyt mellemled, der skal sørge for, at det praktiske fungerer.
Skal de to nøglepersoner nævne noget, menigheden kan blive bedre til, er det omsorgsfulde relationer.
”I enhver familie er der dysfunktion. Men vi kan godt være os selv bekendt, sagt på jysk”, konkluderer Charley Stephansen.
Giv din mening til kende