Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
”Danmark blev lagt på mit hjerte”

”Danmark blev lagt på mit hjerte”

Lee Hanson er på vej på pension som 72-årig. Hans accent afslører, at han kommer fra USA, men Danmark er hans hjemland og det er her, han vil blive gammel. Hans hjertebarn er den internationale baptistmenighed Koinonia i Aalborg, hvor han har været præst, siden menigheden blev stiftet i 2015.

Når vi taler international mission, tænker vi på danskere, der tager til Afrika eller Sydamerika. Men Danmark er også et mål for international mission. Lee Hanson har været missionær i Danmark over en 45 år lang periode. Heraf har han boet 25 år i Danmark. Og nu går han på pension som præst og overlader roret i sin internationale menighed i Aalborg til en dansker, Kristian Bak.

På gennemrejse

Lee kom første gang til Danmark på gennemrejse. Det var i 1971, hvor han havde været på bibelskole i Norge. I København mødte han på gaden to unge mennesker, der delte evangeliet ud til turister.
”Jeg drak en kop kaffe med dem og spurgte, hvorfor de gjorde det. ’Jo, de havde prøvet at fortælle deres kammerater om Jesus, men de ville ikke høre.’ Da blev Danmark lagt på mit hjerte,” fortæller Lee.
Han tog tilbage til USA på bibelskole og kom tilbage året efter og arbejdede på en gård i Vestjylland. Han tog i løbet af sommeren til København, til Kristuskirken, hvor han mødte forstander emeritus fra Prædikantskolen i Tølløse, Johannes Nørgaard, som inviterede ham med hjem.

Rejste hjem – og var dér i 21 år

”Efter den sommer var jeg overbevist om, at jeg kunne bo i Danmark. Jeg gjorde mine studier færdige og tog til Danmark i 1974, først på sproghøjskole i Kalø på Djursland.  Aarhus Baptistmenighed var min nærmeste kirke, så det blev min hjemmenighed i et år. Her mødte jeg Bent Hylleberg, som foreslog mig at læse på Baptisternes Teologiske Seminarium i Tølløse. Det gjorde jeg to år. I 1978 blev jeg ungdomsmedarbejder i Bethelkirken i Aalborg og jeg var også på (rehabilitering center) Bethesda ved Brande i et år. I 1980 rejste jeg hjem i den tro, at jeg straks kom tilbage. Der gik 21 år…”

Lee tog en uddannelse i IT og blev ansat af Christian Rovsing. Han skulle arbejde i København, men fik ikke opholdstilladelse. I stedet arbejdede han for Rovsing som programmør i Californien. Firmaet flyttede senere til Texas, og han ville ikke med. I stedet fik han arbejde for Modulex (et datterselskab til Lego) og har lavet fx skilte til lufthavne verden over i 18 år.

’Hun skulle ikke på plejehjem’

Lee’s far døde i 1980 og han lovede sin mor (uden at hun vidste det), at han ville blive hos hende. I 1997 flyttede han ind i sit barndomshjem og passede hende, til hun døde som 83-årig i 2000. Hun skulle ikke på plejehjem!

”Hele tiden ønskede jeg at komme tilbage i Danmark. Jeg var på besøg otte gange i løbet af disse år og holdt venskaber ved lige. I 1997 kom præsten i Bethelkirken, Chresten Eskildsen, til USA med sin familie, og han spurgte, hvornår jeg kom tilbage. I 2001 – efter begravelsen og en tid til at sige farvel – skrev Lee til Chresten, og han blev budt hjertelig velkommen ’hjem’.

International præst

Han var et år på kunsthøjskolen i Vrå og hver weekend tilbragte han hos Hanne og Chresten i Aalborg. Fra sommeren 2002 blev han ansat i Bethelkirken som international præst – og det var han indtil i 2015, hvor han var med til at stifte den internationale menighed Koinonia i Aalborg.

”Da jeg overvejede at tage til Danmark i 1974, så jeg på forskellige missionsorganisationer. De fleste ville plante nye kirker, men det var jeg ikke interesseret i. Jeg ønskede at være en del af en lokal dansk baptistkirke. I løbet af de 12 år, jeg tjente som international præst i Bethelkirken, voksede ønsket i det internationale fællesskab om at blive en selvstændig kirke. Som når et barn bliver voksen. Det elsker stadig sine forældre, men har behov for at flytte hjemmefra og leve sit eget liv.

Jeg havde aldrig troet, jeg skulle plante en kirke. Men jeg er glad for, at jeg kan være en del af det, der er sket. Jeg har ikke planlagt det. Det er Gud, der har lagt det til rette. Jeg vil bare tjene Herren.”

Ny hat

Lee og Kristian med familie

Menigheden tilhører det internationale netværk, International Baptist Convention, som har to menigheder i Danmark. Den anden er First International Baptist Church i København. Det er et fællesskab af baptistkirker verden over, som også kræver, at menighederne bliver medlem af deres nationale baptistkirker.

Lee har været trofast overfor BaptistKirken og er en af de internationale præster, der oftest har mødt op til f.eks. præstemøder.

”Jeg er ikke bekymret for Koinonias fremtid. Det kommer til at gå fremad med Kristian som leder. Det er Herrens kirke, og er vi lydige mod ham og stoler på ham, vil det lykkes.
Hvad der vil være anderledes? Jeg skifter bare hat. Den hat, jeg lægger, står der ”Præst” på. Nu skal der stå ”Opmuntrer”. Jeg vil stadig være en del af kirken og opmuntre og opbygge mennesker omkring mig, invitere dem hjem og spise. Jeg skal ikke prædike, men stå bag dem, der står dér.”

Lee takker af ved en reception lørdag d. 2. november kl. 14 i Bethelkirken.

Giv din mening til kende