Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Coffee Beanies tager nye skridt

Coffee Beanies tager nye skridt

Efter tre år er Aimée Kjær Kofoed og Coffee Beanies vokset. Nu støtter danske strikkere også de afrikanske kvinder.

Aimée og Morten Kofoed med deres piger, da de var i Burundi i 2017.

Coffee Beanies har eksisteret siden 2018, hvor Aimée Kjær Kofoed og hendes familie var kommet hjem efter et halvt år i Rwanda og Burundi. Hun startede Coffee Beanies for at give fattige kaffebønder en ekstra indtægt, som især er nødvendig i de fire måneder om året, hvor de ikke kan tjene penge på kaffe. De afrikanske kvinder strikker huer – beanies, som sælges i Danmark.

Danske sponsorstrikkere

I januar begyndte danske sponsorstrikkere at støtte Coffee Beanies. Det var Lotte Holm Boeriis, der tog initiativet:

”Mit hjerte har altid brændt for Afrika, så jeg tilbød at hjælpe,” fortæller Lotte. ”Jeg koordinerer de danske sponsorstrikkere. Der er både nogle med baggrund i Baptistkirken, og nogle som ikke har kirkelig baggrund.”

Der er både nogle med baggrund i Baptistkirken, og nogle som ikke har kirkelig baggrund.

Ens for alle sponsorstrikkerne er, at de strikker, fordi de på den måde kan støtte arbejdet i Afrika.

”Jeg og sponsorstrikkerne er med for at give en hånd til Afrika, på en anden måde end at give penge,” fortæller Lotte.

Aimée er også glad for den hjemlige opbakning, som gør udviklingen af nye produkter nemmere:

”Sponsorstrikkerne tester nye opskrifter, inden vi sender dem til vores afrikanske strikkere. De laver også de første modeller, som vi kan tage med på messer,” fortæller Aimée Kjær Kofoed.

Ved at lave tests og de første modeller i Danmark sparer Coffee Beanies fragt af garn til Afrika, og fragt af huer hjem til Danmark.

Nyt land med i Coffee Beanies

I løbet af det seneste år har Coffee Beanies udvidet til endnu et land. I første omgang startede Coffee Beanies i Burundi, hvor Aimée selv havde mødt nogle af verdens fattigste kvinder, men nu har kvinder i Yemen også fået mulighed for at strikke huer til danskere.

”Jeg talte med en dansker, som arbejder i Yemen. Hun fortalte, at man allerede sender kaffe fra Yemen til Danmark, og det gav en billigere mulighed for at få huerne hjem,” fortæller Aimée. ”Den danske kvinde i Yemen startede med det samme med at træne de lokale kvinder, så de nu også strikker, og der er venteliste på at være med.”

Selvom Burundi stadig er hovedområdet for Coffee Beanies, er der også brug for projektet i Yemen.

Nogle af strikkerne er skolelærere, der ikke har fået løn i fem år.

”De er helt urimeligt fattige i Yemen. Nogle af strikkerne er skolelærere, der ikke har fået løn i fem år,” fortæller Aimée.

Registrering skaber mere sikkerhed

Ud over de nye sponsorstrikkere sker der også andre ting i Danmark. Coffee Beanies er ved at blive registreret som socialøkonomisk virksomhed.

Aimée forklarer, at det giver forhandlerne i Danmark mere tryghed, når de køber Coffee Beanies’ produkter. Som socialøkonomisk virksomhed understreger Coffee Beanies, at virksomheden ikke arbejder for at lave overskud til en ejer eller investorer, men for at bruge overskuddet på de kvinder, som strikker huerne og de andre produkter.

Fremtiden for Coffee Beanies

Det er ikke planen, at Coffee Beanies skal vokse eksplosivt, som de nystartede virksomheder man ser i TV-programmet ’Løvens Hule’.

”For at Coffee Beanies skal blive endnu større, skal det vokse langsomt,” forklarer Aimée, ”Det skal være en ekstra indtjening for familierne, hvor de ikke har andre chancer.”

Strikkere i Afrika: 100 og et lignende antal i oplæring
I Yemen er der 50 i optræning, som venter på garn.
Strikkere i Danmark: ca. 35
Løn til kvinderne i Afrika i 2020: ca. 100.000 kr.

Selvom virksomheden skal vokse langsomt, holder Aimée ikke igen med drømmene for, hvad Coffee Beanies kan blive til.

”Drømmen er, at alle familier i Burundi får tilbuddet om at være med,” siger Aimée, som også fortæller, at der er efterspørgsel på Coffee Beanies’ produkter i Danmark.

”De butikker, som har solgt Coffee Beanies den seneste sæson, genbestiller huer til den kommende vintersæson,” siger hun.

Aimée drømmer også om at udvide sortimentet med flere produkter. Det skal blandt andet ske ved at efteruddanne de bedste og mest engagerede strikkere, så de kan lave andre produkter. En af drømmene er at lave sommerprodukter, så Coffee Beanies ikke kun sælger produkter i vintersæsonen.

Derfor er hun nu i gang med at få syet 350 bæltetasker af sy-damer i Afrika. Igennem et amerikansk Nepal-projekt har hun også bestilt 300 lækre GOTS[1] certificerede fiskerbukser, som et forsøg på at udvide sortimentet med et par sommerprodukter. I Nepal har Corona fjernet chancerne for job og truslen om handel med kvinder er særligt overhængende.

Læs mere på Coffee Beanies hjemmeside.


[1] GOTS er bæredygtigt tøj, produceret på en miljømæssig og socialt ansvarlig måde.

Giv din mening til kende