Jesse Za Iap er syv år, da han i 2004 kommer til Danmark sammen med sine forældre. De er kvoteflygtninge, på flugt fra diktaturet og borgerkrigen i Myanmar. Familien kommer til Varde og bliver en del af Calvary Mission Church.
Der går ikke mange år, før Jesse opdager, at uddannelse er vejen frem i Danmark. Ikke kun for ham selv, men også for de chin-børn, der er født i Danmark. Prædikatet ”anden-generations-indvandrer” giver måske opmærksomhed, men ikke automatisk adgang til det gode liv.
De unge skal have en uddannelse
Det vil Jesse ændre på. Men han er også grebet af en lille smule mismod. Jesse fortæller:
”Det er ikke ligesom dengang, jeg voksede op og gik i folkeskole. Der var der hverken smartphones eller computere eller noget som helst, der stjal opmærksomheden. De unge i dag bruger bare ikke så meget tid på skolen, som vi gjorde dengang.”
Det bekymrer Jesse, at alt for mange af de chin-børn, der er født og opvokset i Danmark og i dag er teenagere og unge, ikke får en videregående uddannelse.
”De kan sagtens klare det, hvis de brugte lidt mere tid i skolen. Men de har behov for, at der er nogen, der sidder med dem og hjælper dem, fx med matematik,” fortæller Jesse.
Fra lektiecafé til virksomhedsidé
Jesse engagerede sig tidligt i lektiecaféer, hvor børn og unge kunne få hjælp. Oplevelserne var langt fra positive:
”I Ringe havde vi en lektiecafé: Den blev aldrig blev nogen succes! Da jeg flyttede til København, prøvede vi også med et program for anden og tredje G’ere – men der var ikke nogen, der gad deltage.”
Jesse fortæller, at han var glad for de opfordringer han fik som teenager til at læse videre. Dengang var der ikke mange i chin-samfundet, der havde en videregående uddannelse. Kun få kunne vejlede ham på baggrund af egen erfaringer.
”Efter jeg blev færdiguddannet og fik et job, sagde min far altid, at jeg skulle tænke på den yngre generation”
”Efter jeg blev færdiguddannet og fik et job, sagde min far altid, at jeg skulle tænke på den yngre generation,” fortæller Jesse. Han kunne ikke slippe ideen om, at de unge chin’er trængte til et kærligt skub og hjælp med lektierne og fortsætter:
”Så tænkte jeg på det her lektiecafé igen, men så bare køre det som en hobbyvirksomhed. Så ville det også være mere forpligtende at deltage.”
Fra idé til virkelighed
Ideen var der, nu skulle den realiseres. Jesse fortæller: ”Mens jeg læste min kandidat som kemiingeniør på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i København, boede jeg hos en af mine nære venner. Vi talte om min idé og hvordan den kunne realiseres.”
Sammen med vennen, Tony Tha Cung Mang, starter Jesse virksomheden ”Brave Chin Mentor” i september 2022. Forbilledet er en norsk virksomhed, der i efteråret 2022 har omkring 40 elever. ”Brave Chin Mentor” fokuserer på at støtte chin-elever i 7. – 9. klasse i matematik. Undervisningen skal ruste eleverne til eksamen, guide dem ind i uddannelsessystemet og motivere dem til at få en videregående uddannelse. Hver måned inviterer ”Brave Chin Mentor” en ”ekspert” på besøg. ”Eksperten” fortæller om sin egen vej gennem uddannelsessystemet og inspirerer de unge chin’er til at sætte sig mål. I skrivende stund følger et hold elever på 7. – 8. klasse-niveau undervisningen i matematik to timer to gange om ugen.
En eller to gange om året er ”Brave Chin Mentor” på udflugt til de uddannelsesinstitutioner, de unge gerne skal fortsætte på. På ”Brave Chin Mentor”s Facebook-side kan man læse om den seneste udflugt, hvor turen gik til Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Copenhagen Business School (CBS) og gudstjeneste hos Copenhagen Chin Christian Fellowship. Billederne taler deres tydelige sprog: Det behøver slet ikke være kedeligt at uddanne sig!
Viden giver respekt – og bedre jobs
Jesse reflekterer over udviklingen:
”Nu er jeg på den anden side af uddannelsen og har fast arbejde. Men under uddannelsen har jeg haft ufaglært arbejde, kørt med aviser og arbejdet som SOSU i en sommerperiode og jeg har arbejdet sammen med min far på et lager. Jeg kender lidt til arbejdsmarkedet. Når jeg sammenligner de jobs, jeg har haft, med dem man kan få med en videregående uddannelse, så er det nemt at se, at det betaler sig at tage en lidt længere uddannelse: Af økonomiske årsager, men også fordi det ikke er så fysisk nedslidende. Man bliver også behandlet med mere respekt, når man ved noget.”
… det betaler sig at tage en lidt længere uddannelse
Et tilbud til alle unge
I første omgang er virksomhedens aktiviteter målrettet de unge i chin-samfundet, men ambitionerne rækker videre. Inspireret både af det norske forbillede og af en af ”ekspert-gæsterne”. Efter at have holdt et indlæg i ”Brave Chin Mentor” opfordrede Nicolas Fromsejer, formand for Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund, til at udvide målgruppen til at omfatte alle interesserede.
”Det har vi slet ingen problemer med,” fortæller Jesse. ”I første omgang fokuserede vi på de unge chin’er, fordi de har brug for støtte. Undervisningen foregår alligevel på dansk, så alle er velkomne.”
Du kan læse mere om ”Brave Chin Mentor”-virksomheden på deres Facebook-side her
Giv din mening til kende