Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Bent Hyllebergs ’første tykke bog’

Bent Hylleberg præsenterer sin bog på landskonferencen

Bent Hyllebergs ’første tykke bog’

”Vi alle skal kunne lære af fortiden, blive engageret i nutiden og få fantasi til at være kirke i fremtiden” – derfor er bogen udgivet.

’Dansk baptisme og tysk nazisme – Danske baptisters historie 1930-50’ af Bent Hylleberg udkom den 5. maj 2020 på web. Den 5. maj 2021 forelå den så som ’en rigtig bog’. Mange deltagere afhentede deres eksemplar på Landskonference 1. Andre købte den, og mange gik forgæves. Bogen er udgivet i 300 eks. og første oplag er udsolgt. Andet oplag er under planlægning, og bogen kan bestilles på Sekretariatet. Pris: 300 kr. + 50 kr. i forsendelse.

Læs mere om bogen på danskbaptismeogtysknazisme.dk

Bent Hylleberg takkede for, at Baptistkirken har finansieret udgivelsen og understregede, at indtægterne ved salget tilfalder BaptistKirken.

Er historien relevant i dag?

Det spørgsmål tog Bent Hylleberg op, og han begrundede, hvorfor det er relevant at udgive en bog om vores historie:

Historien gentager sig ikke, men en række udfordringer fra 2. verdenskrig lever vi også med i dag.

”Historien om danske baptisters vilkår under 2. verdenskrig er skrevet, fordi jeg ønsker, at vi alle skal kunne lære af fortiden, blive engageret i nutiden og få fantasi til at være kirke i fremtiden. Jeg håber derfor, at bogen får læsere i alle aldre, men især at unge vil læse med. Historien gentager sig ikke, men en række udfordringer fra 2. verdenskrig lever vi også med i dag – og her kan vi tage ved lære af andres erfaringer. Tænk fx på disse paralleller:

  • Hvordan skal vi aktuelt udforme loven om trossamfundenes frihed set i forhold til statsmagten? Hvad kan vi lære om ’stat og kirke’ fra en periode, hvor tyske kristne – inklusive baptisterne – blev spaltet på baggrund af Hitlers krav til kirkerne?
  • Hvordan vælger vi, når religion og tidens love støder sammen? I dag siges det på Christiansborg, at ’Gud har vigepligt’, hvis troen kommer på tværs af lovgiverne. I 1940’erne måtte kristne vælge mellem nazisme og Gudstro. Hvad kan vi lære af det?
  • Kan historien lære os noget i konflikten mellem jødernes tradition, der er religiøst forankret, om at omskære drengebørn, når denne overbevisning støder sammen med vor tids sundhedsideal?
  • Kan vi få perspektiv på vor tids flygtningestrømme, der ønsker ophold hos os i Europa, ved at læse om, hvordan danskerne tog imod ¼ million (!) flygtninge på et halvt år i foråret 1945 – og de fleste var tyskere – altså fjenden? Og hvad kan vi lære om den tids internering af flygtningene i flere hundrede lejre hos os?
  • Hvordan reagerede vores forgængere, da palæstinensere og jøder kæmpede om at bo på det samme landområde – forud for oprettelsen af staten Israel kort efter krigen? Kan vi i dag bruge deres overvejelser i den ’evigt’ aktuelle konflikt i Mellemøsten?
  • Hvorfor engagerede danske baptister sig – også med store økonomiske summer – i genopbygningen af fx Polen, Holland og Tyskland, da det blev nødvendigt efter krigen? Hvordan definerede de, hvem der er ’vores næste’?
  • Hvorfor var det afgørende, at kristne stod sammen under og efter krigen? – fx i arbejdet med at evakuere jøderne til Sverige i oktober 1943, men også da BaptistKirkens ledere skønnede, at det var nødvendigt for os at blive medlem af Kirkernes Verdensråd?

Sådan kunne vi blive ved. Der er mange gode grunde til at læse historie. Den er naturligvis i sig selv interessant: Hvordan kommunikerede de fx i en tid med censur i tale og skrift? Hvordan omgik de tyskernes krav om lydighed og undertrykkelse? Hvordan handlede nogle af dem i modstanden mod tyskerne? Hvorfor blev nogle få nazister? Hvilket syn havde de efter krigen på dødsstraf? Og så videre!

Men historien giver også perspektiver på, hvordan vi kan være kirke på de vilkår, vi lever under i dag, når det gælder om at blive ”et Guds Folk i fremtiden, der ønsker at tjene Guds Rige.”

Tak til Bent Hylleberg for en spændende og relevant bog om danske baptisters historie.

Læs også Per Becks formandstale fra landskonferencen 29. maj 2021.

Giv din mening til kende