Lyt til artiklen her:
Åbn lyd i nyt vindue”Første gang, vi mødte de unge kvinder, var de indadvendte, stille og kiggede ned i jorden”, fortæller Esperance, projektets psykolog og rådgiver. ”De har både i skolen, hjemme og i kirken hørt, at de er syndere og uværdige, og at de bør skamme sig. Mange er blevet udstødt af deres menigheder, måske smidt ud af skolen, og én af dem fortalte, at hun godt måtte bo hjemme, men ikke spise sammen med de andre i familien. Først når de havde spist, kunne hun sidde alene med sit lille barn og spise.”
Værdig i Guds øjne
Støt de unge kvinder ved at indbetale et beløb på MobilePay 911 118 eller konto 3201 10042879 mærket ’unge mødre’. Gaver er fradragsberettigede efter gældende regler.
Esperance kigger rundt på de to hold, der er i gang med træning i syning eller ’hairdressing’. Det er unge kvinder, som ikke har gjort skolen færdig, og som gennem træningen forhåbentlig kan få arbejde og indtægt, så de kan forsørge sig selv og deres børn. Træningen er et ekstra element i projektet, der er støttet af blandt andet Bethelkirken i Aalborg. Her er det ene hold i gang med at sy nederdele, og det andet er i gang med at flette lange fletninger på en af deltagerne. Når man ser dem arbejde og snakke og grine, ligner de typiske unge kvinder, måske lige bortset fra alle de små børn, som leger under opsyn af barnepiger.
For mig er forandringen meget tydelig. Før troede de ikke, at de var noget værd.
”Det er ikke sikkert, at andre kan se det”, fortsætter Esperance. ”Men for mig er forandringen meget tydelig. Før troede de ikke, at de var noget værd. Men gennem undervisning og arbejde med deres selvværd og selvforståelse, og ved fortælling om Guds kærlighed til alle mennesker, er de langsomt blomstret op og har fået mere tro på, at de også er værdige i Guds øjne!”
Der er også undervisning i familieplanlægning, godt forældreskab og børns udvikling. Det foregår på centeret LLCCM, hvor kvinderne kommer med deres børn to gange om måneden i hold på omkring 30. Man lægger straks mærke til den kærlige og nærværende måde, de er sammen med deres børn på. Undervisningen har haft betydning for den måde, de ser sig selv på som mødre, og at deres børn ikke er noget, de skal skamme sig over.
Tilbage til lokalsamfundet
En stor del af projektet arbejder med kvindernes forældre, præsterne i deres kirker og de lokale myndigheder. Her handler det om konfliktløsning i hjemmene og med at få de unge kvinder tilbage i kirkerne og skolerne, så de kan få deres uddannelse færdiggjort. En af metoderne til at knytte de unge kvinder til deres lokalområde er spare-låne grupper. Her er kvinderne med i hver sin gruppe, og flere er med i bestyrelserne i grupperne.
Leonard Ndayishimiye er leder i projektet. ”Selvfølgelig er der stadig udfordringer”, fortæller han. ”Ikke alt er gode fortællinger, men vi kan se, at mange af pigerne langsomt får vendt deres liv til noget mere positivt og tager aktivt del i at skabe en bedre fremtid for sig selv og deres børn. Vi har stadig en stor opgave – ikke mindst i form af oplysning. Her skal vi ud på sekundærskoler sammen med nogle af de unge kvinder og fortælle om projektet, undervise i familieplanlægning og prævention. På den måde når vi også ud til unge mænd, som har en stor rolle i problemet med mange uønskede graviditeter hos unge piger. Vi skal flytte fokus fra, at det er pigernes skyld, og det kan vi kun gennem oplysning.”
Vi skal flytte fokus fra, at det er pigernes skyld, og det kan vi kun gennem oplysning.
Senest har der været en udsendelse i både lokalradio og Radio Rwanda om projektet. Her medvirkede Esperance, Leonard og nogle af de unge mødre. Udsendelsen gav virkelig meget respons. ”Jeg er blevet ringet op af mange præster efter udsendelsen”, fortæller Leonard. ”De roste projektet og efterlyste mere information rundt om i kirkerne.”
Projektet er nu halvvejs, og det bliver spændende at følge de unge kvinders rejse og udvikling. Fra udstødte og udskammede – til kvinder, som tør tro på, at vi alle er værdige og skabte i Guds billede.
Giv din mening til kende