Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Viborg – den gamle pilgrimsby

Viborg – den gamle pilgrimsby

Hærvejens hovedby er det jyske pilgrimscentrum.

280 km er der til Padborg ad Hærvejen, når man starter i Viborg. Til fods. Man kan også starte i Hirtshals eller i Frederikshavn. Viborg er i alle tilfælde et knudepunkt på den gamle pilgrimsrute igennem Jylland. Ruten begynder i Nidaros i Nordnorge eller i Vadstena i Sverige – og går sydpå til Rom, Jerusalem eller Santiago de Compostela i Spanien.

Omkring årtusindskiftet genopdagede danskerne det at være pilgrim. Flere fik store åndelige oplevelser ved at vandre, især blev Caminoen i Nordspanien igen populær.

Langs den jyske højderyg

Fra middelalderen var Viborg et centrum for pilgrimme. Dengang var det besværligt og farligt at rejse indenlands. Den jyske højderyg blev det sted, hvor man lettest kunne færdes. Der var færrest vandløb, fordi det var her de udsprang. Så opstod Hærvejen, som førte mennesker både ind i og ud af Danmark.

Ulla Kobberup var med fra starten af Viborg Pilgrimscentrum.

De nye pilgrimme stiftede Viborg Pilgrimscentrum i 2004. Psykolog Ulla Kobberup var én af dem, der fik store oplevelser på Caminoen, som hun gerne ville dele med andre. Hun har gået Caminoen mange gange. Hun betegner sig selv som søgende: ”Jeg taler bedst med Vorherre ude på vejen”, har hun sagt, når hun bliver inviteret ind i noget kirkeligt, hos fx baptisterne.

Herberg langs Hærvejen

Hun fortæller: ”Et folkekirkemedlem i sognet, Kis Bødker, pakkede sin te-kurv og gik op til domprovst Arndt Jessen Hansen og foreslog, at vi i Viborg skulle have noget, som lignede Vadstena, det svenske pilgrimscentrum, hvor hun lige havde været. Og det var han med på!”.

De var en broget forsamling; en katolik, baptistpræsten Poul Asger Beck og bl.a. Ulla Kobberup. Nogle var nye i troen og andre kirkevante.

Vi mente, at vi var en gave til kirken, og det er pilgrimsbevægelsen også endt med at blive!

I dag holder Viborg Pilgrimscentrum til i biblioteket og arrangerer bl.a. en månedlig pilgrimsvandring. Det er blevet en selvstændig forening, der hver sommer er værter på det første herberg mod syd ad Hærvejen, ved Hald Hovedgård. Et herberg blandt flere, som er blevet til i samarbejdet med pilgrimspræsten Elisabeth Lidell og hendes mand arkitekten Andreas Blinkenberg. Ulla Kobberup siger: ”Vi mente, at vi var en gave til kirken, og det er pilgrimsbevægelsen også endt med at blive!”.

’Herberget’ i Viborg

Christian Kjær Bjerre er pilgrimspræst i Viborg Stift.

I 2017 blev overnatningsstedet ’Herberget’ indviet. Det drives af foreningen Viborg Pilgrimshus, støttet af Viborg Domprovsti og Viborg Kommune. Viborg Stifts pilgrimsudvalg har medlemmer fra hele stiftet, og Christian Kjær Bjerre har været ansat som pilgrimspræst siden 2018.

Han fortæller, at pilgrimsvandring i Viborg er meget mere end de aktiviteter, som arrangeres af Viborg Pilgrimscentrum og Viborg Stifts pilgrimsudvalg. I Viborg arrangerer sognepræst Karen Stubkjær fx hver anden fredag morgenpilgrimsvandring omkring Søndersø. Der er pilgrimsvandring i forbindelse med hærvejsmarchen sidste weekend i juni hvert år. Han arrangerer selv flere pilgrimsvandringer og tager imod pilgrimme, som efter flere dages vandring ankommer til Viborg Domkirke. Han arbejder også med den indre pilgrimsvandring som åndelig vejledning og åndelig medvandring. Han har kombineret de to ting gennem bibelmeditation i domkirkens krypt efterfulgt af pilgrimsvandring langs Søndersø i Viborg.

Få mere at vide:

”Pilgrimsvandring er andet end en ekstremsport og stor prøvelse over flere uger på Caminoen. Pilgrimsbilledet er en af de bedste måder at forklare, hvad det kan betyde at være kristen. Den vigtigste afstand på en pilgrimsvandring er 30 centimeter. Afstanden fra hovedet til hjertet. Når hjertets rørelser møder hovedets eftertænksomhed, er man for alvor pilgrim – uanset om man går eller står stille.”

Læs også artiklen ‘Skal jeg lyse for dig?’, hvor Kirsten Nielsen fra Tølløse fortæller om sine oplevelser på Caminoen.

Giv din mening til kende