Topbilledet:
Mange hilsner til Danmark fra de unge mødre i Gashenyi kirke.
I februar var Rebecca Krabbe-Sørensen, Steffen Bolvig Hansen og Iben Nordlund Kragh fra YEGO-teamet i Rwanda. YEGO er et fælles team for Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund og Danske Baptisters Spejderkorps. De skulle evaluere det to-årige projekt Turikumwe med unge enlige mødre, som blev afsluttet med udgangen af 2019. Rebecca fortæller:
Vi var i Rwanda i en uge for at høre om den forskel, projektet har gjort for unge enlige mødre i Rwanda. Vi besøgte to af projektets 16 kirker, hvor vi mødte nogle meget taknemlige unge mennesker.
Fakta om YEGO: Baptisternes Børne- og Ungdomsforbund, BBU, og Danske Baptisters Spejderkorps, DBS, har igennem flere år haft et ungdomslederprogram med projekter og udveksling af unge baptister fra Danmark og Rwanda. Arbejdet er styret fra dansk side af YEGO-teamet (yego betyder “ja” på kinyarwanda).
Se mere på YEGOs Facebook side.
Skamfulde
Første gang, jeg stiftede bekendtskab med Turikumwe projektet og de unge enlige mødre, var i 2018. Det år var jeg udsendt som ungdomsleder for YEGO, hvor jeg tilbragte seks måneder i Rwanda. Her arbejdede jeg på Turikumwe og var en del af det partnerskab, vi i det danske YEGO-team har med den rwandiske baptistkirkes ungdomsforening, AEBR Youth.
Der var en tydelig forandring med de unge mødre siden mit første møde med dem i 2018. En positiv udvikling, som rørte mig dybt på denne tur. I 2018 mødte jeg nogle unge piger på min egen alder, der var meget skamfulde over deres livssituation. Det var meget tilbageholdende, og virkede til at have mistet troen på sig selv. De følte sig ikke værdige til at komme i kirken eller hos deres familie. Med projekts hjælp er der sket en stor udvikling for de unge mødres levevilkår.
Mit håb
Da jeg forlod Rwanda i 2019, var mit håb for kvinderne i projektet, at de unge mødre:
- kunne føle sig velkomne i deres lokalområde og kirke
- kunne være en del af et fællesskab, hvor de kunne dele deres glæder og sorger
- ville finde styrke i at opleve andre i samme situation som dem selv
- kunne inspirere og bakke hinanden op i troen på en bedre fremtid
Nyt selvværd
I mødet med de unge mødre på denne rejse i 2020 så vi nogle forandrede piger, som med stor glæde og stolthed fortalte om deres udvikling. Jeg oplevede nu en frimodighed og en større lyst til at dele med os. Alle piger satte ord på en ny følelse af selvværd. De føler sig accepteret af kirken, og de kunne nu tage del i fællesskabet. Udover den personlige udvikling har pigerne gennem spare- og lånegrupper fået hjælp til at få en indtjening og har kunnet spare op til både deres børns og egne behov. Det rørte mig særligt at se, hvordan de havde fået et fællesskab med hinanden og modet til at hjælpe andre piger, som er havnet i samme situation som dem selv.
På gensyn
Fredag den 21. februar tog vi afsked med Rwanda. Afsked for mig er altid et på gensyn, hvor tanken om en næste tur til Rwanda fylder mig med glæde.
Det er givende, når vi kan inspirere hinanden, idéudvikle og have store ambitioner. Vi har en fælles passion for mission i Rwanda på tværs af ungdoms- og kirkearbejde.
Giv din mening til kende