Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Uddannelse for livet i Kachin

Uddannelse for livet i Kachin

Uddannelse bliver temaet for BaptistKirkens nye indsamlingsprojekt. I 2016-2018 fokuserer vi på et projekt i Kachin staten i det nordlige Myanmar, der støtter internt fordrevne med grundlæggende undervisning for børn og unge. Projektet afvikles sammen med Kachin Baptist Convention (KBC), der er en del af Myanmar Baptist Convention (MBC), som BaptistKirken har en samarbejdsaftale med.

Myanmar har de seneste år undergået mange forandringer. I 2015 var der valg til parlamentet, hvor oppositionen vandt en overbevisende sejr og fik flertal. Det er nu muligt at rejse til de fleste steder i Myanmar. I november tilså jeg vores projekt i Chin staten, besøgte Kachin og drøftede det nye projekt.

Marans husEnke med fem voksne børn

Blandt lejrens 2.300 beboere mødte jeg Maran Hka Tawn, en 51-årig enke, der har fem voksne børn med i lejren. Hendes mand var død af malaria for 17 år siden. Da der i 2012 udbrød kampe i nærheden af deres landsby, var de nødt til at efterlade alt og flygte. De bor nu på tredje år i lejren.

Beboerne virkede nærmest lykkelige. Men kradsede man lidt i overfladen, kom en anden virkelighed hurtigt for dagen.

Hun har ikke problemer med at få mad – det deler diverse internationale organisationer ud – og jeg kunne konstatere, at en del familier har køkkenhaver og holder grise og høns. Det store problem er penge til uddannelse. Hun vil gerne, at hendes søn bliver mekaniker, og at hendes døtre tager en videregående uddannelse. De yngre børn i lejren går i de lokale skoler, hvor undervisningen principielt er gratis, men alligevel er der udgifter til bøger, uniformer og ekstra undervisning.

Undervisning til alle

Det er dog ikke alle lejre, der tilbyder skolegang. Derfor har KBC et program, hvor uddannede lærere giver et år som frivillige. De bosætter sig i lejrene og får kun kost, logi og lommepenge. Hka Li, en 31-årig meget dynamisk leder af KBCs udviklingsafdeling, fortæller: ’Vi har en tradition for, at unge gerne vil tjene og give et år i mission. Vi håber derfor at kunne udsende 100 frivillige lærere for at undervise især børn i grundlæggende færdigheder’.

Det store problem er penge til uddannelse.

I mange af de afsides beliggende lejre er der ikke andre muligheder for uddannelse end den, disse frivillige giver. Det er altså et meget værdifuldt arbejde, de unge udfører. KBC administrerer store midler fra internationale NGO’er, fx i regi af FN og EU. Men Hka Li understreger, at selv et projekt af den størrelse, som vi har aftalt at støtte, er utrolig vigtig, fordi det kombinerer mission og udvikling – og fordi, det viser, at mennesker i Danmark har hjerte for arbejdet blandt kristne søstre og brødre i Kachin.

Kachin staten

  • Indbyggere: 1,7 mio. – ca. halvdelen er kristne og langt de fleste baptister
  • Areal: 89,041 km2 – ca. 2 gange så stort som Danmark
  • BaptistKirken støtter MBC og KBC med et tre-årigt indsamlingsprojekt, der støtter frivillige lærere med lomme- og transportpenge samt opholdsudgifter i de 75 lejre for internt fordrevne, som KBC administrerer
  • Indsamlingsbehov: 100.000 kr. årligt
  • Send din gave til undervisning i lejrene til konto 3201 10042879 mrk. Burma/Myanmar. Gaver er fradragsberettigede efter gældende regler.

Internt fordrevne i Kachin

Her er der fortsat kampe mellem lokale militser og regeringstropper. Militserne kæmper for øget indflydelse gennem en føderal statsdannelse, mens regeringstropperne kæmper for at fastholde magten centralt. Derfor er der mange flygtninge – internt fordrevne – i deres eget land.

Det er et utrolig smukt og bjergrigt land, og jeg fik et godt indtryk af landet og dets indbyggere. Jeg besøgte en af de ca. 150 lejre for de internt fordrevne, hvoraf KBC driver de 75. Lejren lå udenfor hovedstaden Myitkyina og virkede velorganiseret. Der var en utrolig orden på alt, og beboerne virkede nærmest lykkelige. Men kradsede man lidt i overfladen, kom en anden virkelighed hurtigt for dagen. Selvom de fik mad og tag over hovedet, ville beboerne hellere end gerne tilbage til deres landsbyer.

Giv din mening til kende