Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Transformation af landbruget i Burundi

Transformation af landbruget i Burundi

Midt i Østafrika ligger Burundi, der er på størrelse med Jylland, men med over 12 millioner mennesker. 90% af befolkningen bor på landet, der er et af verdens mindst urbaniserede.

 

Artiklen findes også som lydfil – lyt med her:

Åbn lyd i nyt vindue

 

Oline Norgaard Mortensen og Jakob Sandahl Ørskou har været udsendt som volontører i Rwanda for BaptistKirken siden december 2022. Her har de bl.a. arbejdet med oplysningsarbejde om projekter i Rwanda og Burundi.
Læs mere: https://www.bidirwanda.com eller Instagram https://www.instagram.com/bidirwanda/

Befolkningen er afhængig af, at høsten slår til. Burundi har verdens laveste bruttonationalprodukt pr. indbygger, og over 70% lever for under 1,25 dollars om dagen. Der er altså et enormt behov for stabil udvikling af landbruget og økonomien.

Undervisning og træning

Dukore-projektet afvikles i Gatara kommune (tæt på Musema) og understøtter øget landbrugsproduktion og transformering af landbrugsmetoder på en social ansvarlig og bæredygtig måde og adresserer dermed landets kæmpe udfordringer.

Sammen med projektleder Eric Makarakiza bliver medarbejderne undervist, så de kan træne andre i at dyrke deres jord og opdrætte deres dyr på den mest effektive måde og derved opnå større udbytte af deres arbejde. Projektet giver også økonomisk hjælp gennem VSLA-grupper, hvor deltagerne kan låne og spare midler op. Derudover er ’Post Harvest Management’ – hvordan man på bedste vis behandler sine afgrøder efter høst – en essentiel del af projektets indtægtsgenererende aktiviteter.

Køber en ko

I landsbyen Mbirizi har en VSLA-gruppe i fællesskab købt en ko. De 30 medlemmer af gruppen ’Hagaruka Dukore’ – ’Rejs dig op og Arbejd’ – har besluttet, at det at eje en ko er en økonomisk ansvarlig måde at spare sine penge op på. Koen producerer dagligt fem liter mælk, der deles af medlemmerne. Derudover producerer den gødning, som medlemmerne relativt billigt kan købe. Pengene går til det medlem, der passer koen. Koen er – udover en stabil investering med dagligt afkast i form af mælk – en måde at sikre, at Hagaruka Dukores medlemmer ikke forlader gruppen. De har taget ideen om økonomisk fællesskab til sig og er nu forbundne.

Større udbytte

En anden, Terence, ejer en bønnemark, som han deler med resten af gruppen. Mod at gruppen arbejder i marken med Terence, deler de pengene for salget af afgrøder. Terence har siden Dukore-projektets begyndelse transformeret den måde, han dyrker sin mark på. Nu dyrker han bønnestagerne på tykkere pæle og systematisk på snorlige rækker. Og så har han gennem undervisningen lært en masse nye landbrugsteknikker. Det resulterer i, at han i år forventer en høst på cirka 500 kilo bønner, mod tidligere blot omtrent 80 kilo.

Højere priser

Bønner og majs fra alle projektets deltagere lagres på et stort lager ved landsbykontoret. Her vejes afgrøderne, og ejerens navn skrives på sækken. Lagret bevogtes døgnet rundt, og der behandles jævnligt for skadelige insekter. I projektet er det aftalt, at man ikke sælger ud af lagerbeholdningen, før høstsæsonen er slut. Prisen på majs og bønner fordobles efter høstsæsonen, så det giver mening at vente med at sælge. Det kaldes ’Post Harvest Management’. Lageret i Mbirizi indeholder 32 tons majs og bønner fra de 269 medlemmer. Medlemmerne betaler fem procent af deres indtjening for sikkerhed og insektbekæmpelse.

Møde i en VSLA-gruppe, hvor medlemmerne sparer op og kan låne til små projekter.

Økonomisk vækst

Dukore betyder: Arbejd(e) sammen (eller samarbejde).

Der sker store fremskridt for bønderne i Dukore-projektet. De oplever stor økonomisk vækst, som giver dem mere frihed. Der er langt til målet, og selvom projektet kan virke som en dråbe i havet, når man ser på hele landets situation, er udviklingen et stort skridt for mange mennesker i landsbyerne – og forhåbentligt en inspiration for endnu flere.

Støt

Dukore afvikles i samarbejde med Baptistkirken i Burundi og støttes af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU)[1] med 1 million kroner. Baptistkirken i Danmark bidrager også økonomisk til projektet, og det kan du også gøre på MobilePay 911 118 eller på konto 3201 10042879 mærket ’Dukore’.


[1] Se www.cku.dk

Giv din mening til kende