De var kommet i busser og personbiler fra Jylland og Fyn. Over 400 burmesere – og enkelte danskere – var samlet på Rådhuspladsen i København i lørdags, og gik derfra i samlet trop til Udenrigsministeriet ved Christiansborg og videre i busserne til den kinesiske ambassade i Hellerup.
”Vi er godt tilfredse,” siger Van Neih Thang, en af arrangørerne af demonstrationen. Han tilhører Chin Bethel Church i Skjern og bor i Herning. Alle var opfordret til at være klædt i sort, men regnvejret gjorde, at det blev en mere kulørt skare. Og selvom der var smil på mange læber, var der også sorg og bekymring i øjnene.
Støtte fra BaptistKirken
”Mange af jer, som står her i København i dag, har forældre, bedsteforældre eller andre slægtninge, som nu har fået ekstra svære livsvilkår og oplever usikkerheden i den krise, som Myanmar er kommet i,” sagde BaptistKirkens generalsekretær Torben Andersen i sin tale på Rådhuspladsen.
”Det betyder meget for os, at vores kirke står sammen med os,” siger Van Neih Thang. Han fortæller, at selvom langt fra alle i demonstrationen er kristne, så vækker det respekt, når de kristne ledere træder frem. ”Det gør det også hjemme i Myanmar. Her lytter også buddhister og hinduer og andre, når de kristne ledere taler. Det forsikrer os alle om, at vi er på ret kurs i vores kamp.”
Torben Andersen sagde netop: ”BaptistKirken vil gerne være med til at vise vores solidaritet med folket i Myanmar og samtidig også vise vores støtte til alle burmesere i Danmark… Helt særligt tænker vi på vore Chin-menigheder og andre burmesiske menigheder i Danmark. Vi påskønner jeres engagement for fred og demokrati i Myanmar og fordømmer militærkuppet og magtanvendelsen.”
Han forklarede: ”Baptistkirken i Danmark er et kirkesamfund, hvor kamp for personlig frihed og demokrati står højt. Herunder ytrings- og religionsfrihed… Ud af vore 54 menigheder er de 15 migrantmenigheder og heraf langt de fleste med rødder i Myanmar, flest fra Chin staten, men også fra Kachin og Karen.”
Klædt i sort
Netop i denne weekend blev der skruet op for volden fra militærets og politiets side i Myanmar. 37 fredelige demonstranter er blevet dræbt.
Det med at være klædt i sort er et politisk signal. Det skal vise, at det er alle de etniske gruppers kamp, og ikke kun Aung San Sui Kyi’s politiske parti og burmanerne. Og samtidig spreder protesterne sig ud over hele verden.
”Hvis du føler dig hjælpeløs, så hjælp nogen” Aung San Sui Kyi
Van blev interviewet til P1 lørdag morgen og spurgt, hvorfor de tog til den kinesiske ambassade. ”Kinesernes stemme er stor i FN. De har megen magt. Hvis de fordømmer militærkuppet, vil det betyde virkelig meget. Så vil det ikke holde længe. USA har fordømt kuppet som en forbrydelse mod menneskeheden. Kineserne og russerne har ikke fordømt det endnu. Det håber vi sker. Selvom det ikke sker, så håber vi, at den danske udenrigsminister og EU vil presse hårdt på militærjuntaen, så de skifter mening.”
Psykisk og fysisk hårdt
I DR1’s TV-Avisen fortalte han også om, hvordan situationen i Myanmar påvirker dem, der bor i Danmark. ”Både psykisk og fysisk,” fortæller han:
”Vi er i konstant bekymring for familie, venner og bekendte. Vi får ikke megen søvn. Det er svært at koncentrere sig om arbejde. Vi er rystede. En af mine venner, der bor i mit hjemland, er efterlyst af militæret, fordi han er med til at lede demonstrationerne. Jeg har nogle fætre, der hjælper dem, der er civilt ulydige. De er bekymrede hver nat; bliver de fanget, skudt eller tortureret næste dag? Men de er bare nødt til at fortsætte.
Jeg har en veninde, der er blevet jagtet under en demonstration, men hun var heldig og naboen gemte hende i deres lejlighed.
Min bror, John, er i Rangoon på bibelskole. De holder vagt om natten, for militæret har løsladt en masse kriminelle, som skaber frygt i samfundet. De kommer med knive, slår folk ihjel eller brænder huse ned midt om natten. De er løsladt fra fængslerne for at skabe uro. Militæret bruger dem til at skabe kaos.
Vi er vrede, stressede og føler afmagt – vi er så langt væk. Vi kan kun bede for dem og lave indsamlinger, lave demonstrationer og presse vores udenrigsministerium.
Det bliver bare værre. De bruger terror mod befolkningen.
Vi håber det bedste, men frygter det værste.”
Der bliver planlagt flere demonstrationer – blandt andet en fredsmarch i København den 28. marts. Den er arrangeret af danskere.
Alle billeder er taget af Jesse Zaiap, CMPage.
Giv din mening til kende