Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
NU skal de bygge i Sæby

Charlotte Thomsen

NU skal de bygge i Sæby

En gave til en ny kirke blev et mangeårigt mareridt, men nu kan Sæby Baptistmenighed langt om længe bygge deres kirke.

På billedet ses fra venstre Hans Thomsen (præst), Jan Christensen (menighedsrådsformand) og Hans Erik Kanstrup (medlem af byggeudvalg).

Det er ti år siden, at Sæby Baptistmenighed indledte en kirke-proces. Først skulle de beslutte, om de skulle lægge nyt tag på deres gamle kirke – og måske bygge om.

Så kom en anonym giver med en ny kirke som gave – menigheden skulle ”bare lægge fire mio. kr.” Og menigheden blev glad og solgte deres gamle kirke til Nordjylland Chin Church. Men så gik det galt.

Hemmelighedskræmmeri og manglende skriftlige aftaler satte menigheden skakmat. Det har tæret på venskaber og nære relationer, der blev skabt mistillid og flere kom i klemme i processen. Den arkitekttegnede kirke, som menigheden var blevet præsenteret for, kunne ikke bygges for de penge, der var. Og man kunne ikke få at vide, hvor mange penge, der var. Til sidst havde menigheden nærmest givet op og sad i lejede lokaler.

Så skete der noget

”Men så kom en opblødning. Der blev gennemsigtighed og klare aftaler,” fortæller menighedsrådsformand Jan Christensen.

”Vi ved nu, at vi kan bygge en kirke for ca. ti mio. kr. hvor vi stadigvæk skal lægge de fire mio. kr. som menighed, og det kan vi klare. Nogle af pengene har vi dels arvet, dels samlet ind og resten kan vi låne. Og vi må nu lave et projekt, som svarer til den økonomi, der nu er til rådighed. Det skal godkendes af den stadig anonyme giver, men det er vi lovet ikke bliver noget problem.”

Et nyt, lokalt arkitektfirma er sat på sagen. Kirken bliver på ca. 400 kvadratmeter. Og grunden er købt. Det nåede man lige før nytår, og det er den samme grund, som man for seks år siden regnede med at bygge kirke på.

Oplever en god tid

Samtidig oplever menigheden en god tid – på trods af Corona-nedlukning.

”Det eneste triste er, at vi ikke kan holde gudstjenester. Vi kan heldigvis holde online-gudstjenester med de få midler, vi har. Vi har jo fået præst, hvilket vi er rigtigt glade for. Og vi har fået nye medlemmer, og nye kræfter i menighedsrådet. Også byggeudvalget er blevet suppleret op, og alle fem medlemmer er også menighedsmedlemmer,” fortsætter en optimistisk menighedsrådsformand.

Spejderne på hold

Spejderarbejdet er dog sat på hold som følge af manglende medlemmer og lederressourcer. Spejderne vil ikke få deres egne lokaler i den nye kirke. De har til gengæld en dejlig hytte, som ligger i udkanten af Sæby, tæt på skoven. ”Det er uproblematisk at holde spejdermøder dér,” siger Jan, der selv er tidligere spejderchef i Danske Baptisters Spejderkorps. Hvad fremtiden er for et baptistspejderarbejde i Sæby er endnu uvist.

Måske til jul

”Men ellers er der stor optimisme omkring vores kirke. Vi venter bare på at måtte slå dørene op igen og sætte spaden i jorden. Det kræver imidlertid, at der kan holdes menighedsmøder, for tegningen over den nye kirke skal godkendes af menighedsmødet. Vores præst Hans Thomsen er imidlertid ukuelig optimist og har et lønligt håb om at holde julegudstjeneste i den nye kirke,” slutter Jan.

Giv din mening til kende