Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighed
Næste indlæg: Forrige indlæg:
Økumenien er både lokal og global

Henrik Vinther Krogh

Økumenien er både lokal og global

Billedtekst: Præster og andet godtfolk mødtes til Himmelske Dage i Herning i 2019. Der er Himmelske Dage hvert 3. år, og således nu i år i Roskilde i Kr. Himmelfartsdagene.

Ugen inden påske så jeg et opslag om, at Lyngby Baptistkirke inviterede til et arrangement om dialog mellem kristne og muslimer i Libanon. Da jeg netop selv havde planlagt at holde påsken i Libanon med min familie passede det perfekt. Jeg tog mine efterhånden voksne børn med til Lyngby, for at de – som jeg – kunne blive lidt klogere. Først på vej til Lyngby opdagede jeg, at arrangementet ikke blev holdt i Baptistkirken, men i den lokale folkekirke.

Aftenens oplæg handlede i virkeligheden om dialogens nødvendighed både mellem enkeltmennesker og mellem grupper i samfundet. Om end udgangspunktet var situationen i Libanon kunne vi denne aften i Lyngby også lære noget helt grundlæggende om at lytte til hinanden og anerkende hinandens livsverdener. I anerkendelsen af den anden når vi ikke bare længere i den gensidige forståelse, men også i arbejdet for f.eks. fred og forsoning eller mere lokalt for samarbejdet på tværs af kirkelige forskelle. Aftenen sluttede af med en meget smuk Taizé-gudstjeneste.

Denne aften i Lyngby sammenfattede på mange måder, hvad økumenien er både lokalt og globalt. Det er først og fremmest troen på, at vi alle er ét i Kristus. Troen på denne enhed betyder imidlertid ikke troen på alles ens-hed. Nej, det er troen på, at vi i vores levende mangfoldighed af kirkesamfund og menigheder har vores fælles udgangspunkt i den kristne tro. Det økumeniske er imidlertid mere end det. Det er ikke alene en åndelig erfaring, men også et praktisk fællesskab. Over alt i landet – og rundt om i verden – ser vi, hvordan kirker går sammen for at gøre en forskel for ensomme, for de fattigste, for fred og for mennesker og natur, der lider under klimaforandringer.

Lidt forenklet kan man tale om økumeni ’fra oven’ med de store organisationer som Kirkernes Verdensråd og Konferencen af Europæiske Kirker, hvor Baptistkirken i Danmark har været med fra begyndelsen ligesom BaptistKirken også er med i Danske Kirkers Råd. Økumeni ’fra neden’ er det praktiske fællesskab og den åndelige erfaring af kristen enhed, der finder sted lokalt rundt om i landet.  Gennem de senere år har mere end 250 internationale menigheder etableret sig i Danmark – enten som helt nye kirker eller som en del af allerede eksisterende kirkesamfund herhjemme. De er en vigtig og stadig voksende del af det økumeniske møde herhjemme.

Når man i Lyngby går sammen på tværs af kirkesamfund for at gøre os klogere på dialogens nødvendighed både ude i verden og herhjemme og slutter af med en økumenisk gudstjeneste er det netop udtryk for bredden i det økumeniske engagement og fællesskab. Ikke som noget, man pådutter lokale menigheder, men som noget der kommer naturligt, fordi den økumeniske bevægelse ikke alene er noget, der sker i organisationer, men også i det spontane og nysgerrige møde mellem mennesker lokalt.

I Kristi Himmelfartsdagene 26.-29. maj 2022 holder vi Himmelske Dage i Roskilde. Her samles tusindvis af mennesker fra Roskilde og resten af landet og endda gæster fra det store udland. På Himmelske Dage kan man høre mere om erfaringer også fra det lokale økumeniske arbejde, når Danske Kirkers Råd præsenterer deres netop gennemførte undersøgelse om lokal økumeni. Der er masser af inspiration at hente på tværs af landsdelene.

Nå ja, tilbage til fortællingen om vores rejse til Libanon i påsken. Vi boede på et katolsk kloster langt ude i bjergene og deltog ved de store påskemesser sammen med lokale libanesere. Igen blev jeg ramt af den levende spiritualitet i et andet kirkesamfund end mit eget og grebet af den levende ånd, af åbenheden og fællesskabet og sammen kunne vi proklamere: ”Kristus er opstanden! Ja, han er sandelig opstanden.”

Vi ses ved Himmelske Dage i Roskilde!

Giv din mening til kende