Nibe Baptistmenighed er lukket ned. Hugo Møller Thomsen, der har været menighedens præst i mere end 33 år, har længe vidst, at det ville ende sådan. De seneste år har der været op til otte personer, der mødtes som husmenighed i private hjem, efter at de i 2017 solgte kirken i Nibe.
”Der var 23 medlemmer til sidst – spredt ud over hele landet, men vi så aldrig de fleste af dem,” fortæller Hugo.
Han har gjort sig umage med at lukke menigheden på en ordentlig måde. Alle medlemmerne har fået et brev, som fortalte om menighedsrådets beslutning:
”Det er for os som menighedsråd ikke nogen glæde at være med til at opløse menigheden i Nibe, men menigheden ser sig nødsaget til at opløse sig med udgangen af 2020.”
109 år som menighed
Brevet fortæller også historien om den menighed, der nu er lukket.
”Årstallet 1891–2020 dækker Nibe Baptistmenigheds historie. Der var et åndeligt røre i Nyrup vest for Aalborg og det resulterede i stiftelsen af Nyrup Baptistmenighed juledag 1891 som en husmenighed, men allerede 16. oktober 1892 mødtes den i egne lokaler og samme år blev den optaget i Det danske Baptistsamfund, for man ville være med i fællesskabet.
Det var en glæde at forme et menighedsfællesskab for 109 år siden.
Det har også været en glæde at være med gennem de 109 år, der er gået siden. Forskellige bygninger har været ramme for fællesskabet. Kirkebygningen Parkvej 5 var rammen om menighedslivet indtil oktober 2017, hvor menigheden så sig nødsaget til at sælge bygningen. Omkostningerne var for store eller menighedens medlemmer for få. Menigheden har siden fungeret som husmenighed med møder og gudstjenester i private hjem/primært i præsteboligen.” Brevet skitserede også mulighederne for det enkelte medlem; at få flyttet sit medlemskab til en anden kirke, baptistmenighed eller folkekirken. Hugo og Aase Møller Thomsen har besluttet at tilknytte sig Karmelkirken.
Kommer i Folkekirken
Christen Skræp var næstformand i menighedsrådet frem til afslutningen. Han og hans hustru Annelise bor i Vindblæs ved Løgstør, og tilhørte i sin tid Løgstør Baptistmenighed, der er nedlagt for mange år siden.
”Vi er begyndt at komme i Folkekirken og i Indre Mission, men det er ikke sikkert, at vi melder os ind. Der er noget, vi ikke er enige i. Vi går f.eks. ikke til alters. Jeg kan ikke forlige mig med at det skulle være syndsforladelse i forbindelse med nadveren. Vi har jo været baptister hele vores liv”, siger Christen.
Han forklarer, hvorfor de ikke flytter deres medlemskab til en anden baptistmenighed. Der er 50 km til enten Aalborg eller Østhimmerland og 30 km til Brovst. Det er for langt for dem, der er hhv. 74 og 76 år gamle.
Kristeligt indhold
De er otte fra menigheden, der fortsat mødes i skiftende hjem den sidste lørdag i måneden. Frem til nytår mødtes de tre gange om måneden.
”Det er vigtigt, at det ikke kun er kaffe, vi mødes om. Der skal være et kristeligt indhold, og det står jeg gerne for,” siger Hugo, som også har lovet, at så længe han kan, vil han begrave sine baptist-brødre og søstre.
Tak for trofast tjeneste
Der er nu 53 menigheder tilknyttet Baptistkirken i Danmark. Generalsekretær Torben Andersen sendte før jul en hilsen til menigheden, hvor der bl.a. stod:
”Baptistkirken i Danmark mister herved også en af sine trofaste lokale menigheder i fællesskabet gennem mange år. Jeg vil på ledelsens vegne udtrykke en stor tak for trofast tjeneste lokalt og nationalt, ja, også med en stor international bevågenhed. Det europæiske og verdensomspændende baptistfællesskab har altid fyldt i jeres liv, Aase og Hugo, og I sidder i dag tilbage med en masse gode oplevelser og minder fra den store baptistfamilie. Det gælder også fra det nationale fællesskab og vi håber fortsat at se jer her.” Med brevet fulgte en buket blomster.
Kære Chin Chin
Du har helt ret. Når noget dør, vokser noget nyt op. Det er jo sådan, Jesus har lært os. Vi må håbe, at nogen om 109 år vil sige noget lige så pænt om os, som du har skrevet om Nibe baptistmenighed.
Hvor er det trist at høre om endnu en kirke er lukket igen. Derfor kan vi godt takke Gud og alle medlemmer som har været med til at skrive historie og skabe livsgivende oplevelser for mange mennesker gennem 109 år.