Faktaboks:
- Line og Rasmus Hylleberg flyttede med deres tre børn til Burundi i januar måned og arbejder som BaptistKirkens udsendte.
- Hvis du vil følge med i arbejdet, så tilmeld dig deres nyhedsbrev via baptistkirken.dk eller tilmeld dig deres Facebook gruppe ’Baptistkirkens udsendte i Burundi’.
- Støt arbejdet og de udsendte ved at sende en gave til konto 3201 10042879 mærket ’Udsendte medarbejdere’. Gaver er fradragsberettigede efter gældende regler.
De historier, som kvinderne fortæller, er nærmest ikke til at fatte. Sex er noget kvinder skal stille op til på kommando, og de penge, som kvinder tjener, skal afleveres til manden. Hustruvold er almindelig, og kvinder kan ikke arve. Bliver man enke, ’overleveres’ kvinde og børn til en anden mand i mandens familie, hvilket ofte er skidt. I de grelle tilfælde betyder det, at børnene tages ud af skolen, og de må flytte fra deres hus, der overtages af et andet familiemedlem. Sådan er det selvfølgelig ikke i alle familier, men jeg har været her længe nok til at forstå, at der foregår alt for mange uretfærdigheder overfor kvinderne.
Forandring på dagsordenen
Mange NGO’er og kirkelige organisationer arbejder på at forbedre kvinders rettigheder og deres mulighed for medbestemmelse over deres eget liv. Dutabarane[1] har i deres arbejde sat kvinderne højt på dagsordenen. Den første udfordring er at få kvinderne til at tro på, at det kan ændres. Det sker blandt andet ved at sikre, at vold rapporteres, og sagen bringes for en domstol, og ikke mindst ved at den forurettede kommer på hospitalet. I kirkerne undervises der også i, at basis i et godt ægteskab er kommunikation, og at beslutninger om familien bør diskuteres og gerne skal tages i fællesskab.
Kursus førte til forandring
På et besøg i en kirke uden for Bujumbura mødte vi to kvinder, som fortalte, hvordan det kursus, de har deltaget i, har styrket deres opfattelse af, hvordan et ægteskab skal være – altså uden vold – og de er meget taknemmelige for, at de deltog. Den ene fortæller, at tidligere drak hendes mand pengene op, men han er stoppet, så nu er deres ægteskab blevet bedre.
At jeg også hører sådanne gode historier, gør det meningsfuldt at arbejde med kirken hernede og kæmpe for kvinderne. Jeg vil markere den 8. marts 2016! Vil du?
1 Dutabarane er et Danida-støttet projekt, der har fundet sted i Burundi siden 2006, se www.baptistkirken.dk/om-baptister/international-mission/burundi/dutabarane/
Giv din mening til kende